BKV-Figyelő

Nem ér semmit az elsőajtós felszállás?

Király Dávid

2014.07.30
14:34

Többször kilyukasztott jeggyel és egy rég lejárt miskolci bérlettel tesztelte a BKK éberségét Péter. Két hónap alatt mindössze kétszer állították meg olvasónkat - a metróban.

Míg a BKK tömjénezi az elsőajtós felszállás "sikerét", addig én magánakcióba kezdtem, s kipróbáltam, mennyit ér az, hogy feltartjuk az utasokat és a mögöttes forgalmat. Először is egy nosztalgia jeggyel szálltam fel, majd azt hatszor lyukasztottam ki a vezetők előtt hagyományos, illetve digitális géppel. A végén már teljesen rongyos lett a jegy, nem tűnt fel senkinek.

kamujegy.jpg

Tovább

komment Címkék: kamu teszt elsőajtós felszállás

Elveszett a telefon - vajon meglett?

Király Dávid

2014.07.28
16:47

Apró kis történet Istváné, de az ilyenektől lesz szép a napunk!

Hogy ne csak mindig negatív történésekről, gondokról szóljon a világ, megosztanám pénteki élményemet. Július 25-én, pénteken délután 2 óra előtt a 34-es busszal utaztam, sok cuccal, menet közben is dolgozva. Leszálláskor nem vettem észre, hogy eltűnt a zsebemből a telefonom, de gyanakodtam, hová is tehettem.

mobil.jpgA kép illusztráció

Tovább

komment Címkék: mobiltelefon talált tárgy buszvezető 34-es busz

"Amire nem számítottam, az a fájdalom"

Király Dávid

2014.07.25
13:51

Megdöbbentő az a videofelvétel, amely csütörtökön jelent meg a YouTube-on, majd a Kerékagy blogon. A felvételen tisztán látszik, amint a 133-as busz a Thököly úton leszorítja az útról a szabályosan közlekedő bringást, aki emiatt az út menti korlátnak ütközik. A kerékpáros súlyos sérüléseket szenvedett, heteket töltött kórházban, de szerencsére teljesen meggyógyul.

Az eset egy hónappal ezelőtt történt, a videó azonban csak most került nyilvánosságra. 

A fejkamera által rögzített felvételen jól látható, hogy a biciklis végig szabályosan közlekedett, körülnézett minden alkalommal, amikor az indokolt volt. Ugyancsak jól látható, hogy semmi sem indokolta a buszvezető tettét, aki ráadásul az eset után lassítás nélkül tovább hajtott, csak a következő megállóból ment vissza, miután az utasok jelezték a balesetet. 

Tovább

komment Címkék: kerékpáros cserbenhagyásos gázolás 133-as busz

"Kérjük vissza a 240E buszt!"

Király Dávid

2014.07.23
16:21

Elégedett az új agglomerációs buszokkal budaörsi olvasónk, a járatok átszervezésével azonban már kevésbé. Marianna nemcsak a véleményét, a javaslatait is megfogalmazta.

Az alábbiakban a budaörsi autóbuszközlekedést érintő változásokra reflektálnék röviden (pro-kontra).

1. A szolgáltatóváltás

Féltem tőle, szkeptikus voltam, nem sok jót vártam az intézkedéstől. Különösen azért, mert kicsit csúszott is a Volánbusz általi átvétel. Utólag viszont azt kell mondanom: elégedett vagyok. Felsorolás szerűen összefoglnám az általam tapasztalt előnyöket:

240e1.jpg

Fotó: BKK/Facebook

Tovább

komment Címkék: 40 agglomeráció Budaörs Volánbusz 240E

Malőr a Kálvin téren - nem lehetett átszállni a 3-as metróra

Király Dávid

2014.07.21
16:54

Lezárt mozgólépcső fogadta az utasokat a 3-as és a 4-es metró összekötésénél vasárnap este. Csak a 3-asról lehetett átszállni a 4-es metróra, fordítva nem. Szabályosan nem. Az esetről Zoltán számolt be nekünk - és a BKK-nak.

2014. július 20-án, este kb. háromnegyed 8-kor több utastársammal együtt az M4-es metróról szerettem volna átszállni a Kálvin téren az M3-as metróra. Az M4 megállójából az átjáróalagútba vezető mozgólépcső rendben működött, nem volt fennakadás vagy korlátozás, sorstársaimmal együtt így mit sem sejtve indultunk át az M3 megállója felé.

m3-m4.jpg

Tovább

komment Címkék: átszállás mozgólépcső M4 M3 Kálvin tér

Nem észleli az új jegyeket a jegykezelő?

Király Dávid

2014.07.18
16:29

Csak a vastagabb próbajegyeket észlelte és érvényesítette a jegykezelő a 4-es metróban - írta panaszában olvasónk, Sándor, aki hiába próbálkozott az új, hőpapírra nyomtatott jeggyel. 

Tegnapi nap során a 4-es metrón utaztam Kelenföld vasútállomás felől (2014. július 15., 14:10 körül). Új típusú (hőpapíros) tömbjegyemet a négyből három zölden világító, működő jegykezelő automata többszöri próbálkozás során sem kezelte le. Ezt végignézte két kollégájuk, egymással kedélyesen beszélgetve.
gyujtojegy.jpg

Tovább

komment Címkék: jegy jegykezelő 4-es metró hőpapír M4

"Szerencsénk volt - megint" - egy szemtanú a keddi metrótűzről

Király Dávid

2014.07.16
16:03

Az állomáson várta a 3-as metrót olvasónk, amikor kisebb tűz ütött ki az alagútban kedden a Nyugatinál. Natália lángokat is látott. Az alábbiakban az ő beszámolóját olvashatjátok. 

A tegnapi napon nem sokkal 17 óra előtt mentem le a Nyugati pályaudvari megállóba és vártam a Kőbánya-Kispest felé tartó szerelvényt, így tanúja voltam az újságcikkekben is említett szerelvény állomásra érkezésének.

Az Index az alábbiakat írta:

"A lánglovagok.hu is azt írta, hogy tűz ütött ki a 3-as metró alagútjában a Nyugati tér és a Lehel tér megálló között. A cikk szerint a Nyugati téri megállóban várakozók egy nagy durranásra lettek figyelmesek, majd megérkezett a Lehel tér felől egy szerelvény, de már dőlt a füst."

"A BKK háromnegyed hatos közleményében"egyelőre ismeretlen eredetű füstjelenséget" említettek. A közlemény szerint nem sérült meg senki, és utasokat szállító vonat sem maradt az alagútban."

metrotuz.jpgFotó: Facebook

Tovább

komment Címkék: szemtanú tűz 3-as metró Nyugati pályaudvar

Sorra robbannak le a kohóérett midibuszok - fotók

Király Dávid

2014.07.14
16:14

Nagyon fontos lenne végre egy olyan midibusztender, aminek eredménye is van, mert az Ikarus 405-ösök a végüket járják. Budapest turisztikai szempontból kiemelt helyszíneire még mindig borzasztó állapotú buszok járnak, na, nem mintha a fővárosiaknak nem járna a magasabb színvonal. Az alábbi történetet és a képeket Gyuri nevű olvasónk küldte. 

Tudom, unásig elcsépelt, hogy a 405-ös midibuszok 10 éve csereérettek lettek. Ékes példája ennek a mai nap (július 10. - a szerk.), amikor ugyanakkor, ugyanazon vonal ugyanazon szakaszán 200 méteren belül két busz is kilehelte a lelkét.

midibusz1.jpg

Ez még eljutott a megállóba

Tovább

komment Címkék: budai vár midibusz Ikarus 405 16-os busz

"Szitává lövök ezen a szar buszon is mindenkit"

Király Dávid

2014.07.11
18:09

Az alábbi eset sajnos nem elszigetelt. Nem ritka, hogy a tömegközlekedési járműveken tudatmódosult állapotban fenyegetőzik valaki; én is átéltem már ilyesmit, akkor még egy kés is előkerült. Az ilyen esetek okkal váltanak ki félelmet, mert sosem lehet tudni, hogy a fenyegetőzés üres hőbörgés vagy valami komolyabb dolog előszele. 

2014. július 11-én, pénteken szép, esős reggelre ébredtünk Budapesten. Egy olyan számomra felháborító és félelmet keltő dolgot szeretnék megosztani, amely ma reggel történt. Az eset a 106-os buszon zajlott, amely 6:52-kor indul a Római úti lakótelep, Varsa utca felől az Árpád híd irányába. Mint mindig, most is sok ember utazott ezen a járaton, munkába igyekezvén.

buszbelso_1.jpg

Tovább

komment Címkék: fenyegetés 106-os busz

Dicséret egy buszvezetőnek

Király Dávid

2014.07.09
12:26

Nem mindennapos az a jelenet, amelynek Zsombor volt tanúja Zuglóban, mindenesetre le a kalappal az emberséges buszvezető előtt. Olvasónk a BKK-nak írt levelét hozzánk is eljuttatta. 

A hétfőn a Mexikói útról 12:10 körül induló 04-20-as számú, 3-62-es villamospótló busz vezetője előtt szeretném megemelni a kalapomat. Éppen elhagytuk a Laky Adolf utcai megállót, amikor egyszer csak megállt a busz az út közepén.

3_62_bkk_fb.jpg

Fotó: Facebook/BKK

Tovább

komment Címkék: segítség vak buszvezető villamospótló 3-62

"Ne legyetek olyan lúzerek, mint én!"

Király Dávid

2014.07.07
12:35

Aki vett mostanában gyűjtőjegyet a BKK-tól, az tudhatja, hogy már nem összekapcsolva adják a jegyeket, hanem egyesével. De jár a tömb fedlapja is, függetlenül attól, hogy a tömb már nem tömb.

Olvasónk esete azért volt érdekes nekem, mert két hete csaknem ugyanúgy jártam, mint ő, csak én idejében észbe kaptam az 50-es villamoson és igazi jegyet érvényesítettem. Az alábbi levél nem panasz, inkább figyelmeztetés.

Nem panaszkodni akarok vagy az eljárás jogszerűtlenségét vitatni ebben az emailben. Még csak nem is a (nemlétező) méltányosságot hiányolom (soha nem találkoztam méltányos egy ellenőrrel). Együttérzést sem kérek. Kizárólag az a célom, hogy a gyűjtőjeggyel utazók figyelmét felhívjam az új tipusú jegytömbre, és arra, nehogy úgy járjanak mint én, akit megbüntettek, mert nem figyeltem eléggé.

gyujtojegy.jpg

Tovább

komment Címkék: ellenőr gyűjtőjegy tömbjegy

Idén is nyitottak vagyunk!

Király Dávid

2014.07.05
13:02

Miként tavaly, a BKV-Figyelő - több száz vállalathoz, médiumhoz, szervezethez és informális közösséghez hasonlóan - idén is csatlakozott a Nyitottak vagyunk mozgalomhoz. Légy nyitott te is - ma és az év minden napján!

pride2013.jpg

Fotó: Facebook/Budapest Pride

komment Címkék: Budapest Pride Nyitottak vagyunk

Másodpercek alatt nem hűl ki egy egész busz

Király Dávid

2014.07.04
15:00

Itt a kánikula, javában tart a klímaszezon, ismét mindennapossá válnak a hajcihők a buszvezetők és az utasok közt. Ablak vagy klíma? Bekapcs vagy kikapcs? Anyád vagy anyám? A BKK-nak írt panaszlevél hozzánk is befutott.

A 212-es busz egyik járatán utaztam június 18-án kedden a Boráros térről a Svábhegyre. A kb. 18.40-kor induló busz sokáig állt indulás előtt a tűző napon, a kocsi belsejében már a várakozás közben nagy volt a hőség. A buszvezető az első ajtónál (a megállóban) cigarettázott, nyilván azért szegte meg a dohányzási tilalmat, hogy ellenőrizhesse a jegyeket.

212_wiki_maximix90.jpg

Fotó: Wikipedia/Maximix90

Tovább

komment Címkék: nyár klíma hőség kánikula 212-es busz

Trolipótló troli, parlagfű és tuningautomata - válogatás az elmúlt hetek képeiből

Király Dávid

2014.07.02
15:30

Ismét összegyűlt egy válogatásra való fotó, a többségüket ti küldtétek be - csak így tovább!

Íme az önmaga áramszedőjébe harapó troli, vagy mi - ennél jobb képzavar sajnos nem jutott eszembe. 

trolipotlotroli460.jpg

Tovább

komment Címkék: fotó eső automata parlagfű troli 4-es metró

"Na, megint egy ingyenélő"

Király Dávid

2014.06.30
17:28

Utasnak beszólni nem szép dolog. Mozgáskorlátozott utast "leingyenélőzni" viszont kifejezetten suttyóság. Ki is verte a biztosítékot olvasónknál, Attilánál. 

Nem vagyok egy feljelentős, bemószerolós alkat, eddig nem is írtam ilyen levelet, de ami ma történt, amellett nem vagyok hajlandó elmenni szó, illetve levél nélkül.

Ma (2014. június 29.) délután, 16:30 és 17:05 között, a 7-es buszon dolgozó négy ellenőr közül az egyik (azért írom így, mert az azonosító kártyája a csuklóján volt, befelé fordítva, hogy még csak véletlenül se lássam, majd kérésre sem mondta meg sem a nevét, sem a számát), minősíthetetlenül viselkedett, egy mozgásában korlátozott barátommal, akit kísértem. Akinek igazolványa van, hogy jogosan veszi igénybe a BKK szolgáltatását ingyen.

7_volvo_erzsebethid_adp_460.jpgFotó: Andrew Davidson Photography

A Bikás parknál szálltunk fel. Felszállás közben éppen elcsomagoltuk a megálló felé fogyasztott ételt, majd az ellenőr, a "be lehet fejezni az uzsonnázást!" köszönéssel üdvözölt minket. Amolyan pesties stílusban. Majd az utazási igazolvány bemutatása után a "na, megint egy ingyenélő" igen kedves mondattal folytatta a már amúgy sem kellemes beszélgetést. Ekkorra jómagam már hülye és adócsaló voltam, ő pedig az atyaúristen. (Az ő szavait használom.)

Én ezt szóvá tettem, hogy milyen eljárás ez? Másodszori kérésre sem mondta meg a nevét, illetve nem mutatta meg az azonosító kártyáját, aminek tudtommal a bal oldalon, a mellkasánál kellene lennie, jól látható helyen. Neki a csuklóján volt befordítva. (Tudtommal ez sem szabályos.)

Szóval, ha ilyen embereket alkalmaznak, és megtűrnek maguk között, nem tudom miért számítanak arra, hogy a cég presztízse felfelé menjen, ne lefelé. Nem várok sokat a levemtől, mivel a saját kutyájukat úgysem bántják. Csak annyit ehhez, hogy ha nem olyan emberek vagyunk, akik nem ragadtatják el magukat, akkor lehet, hogy tettlegességig fajult volna az ügy.

Bármiféle megkeresésnek állok elébe, az e-amil címem adott, de a telefonszámom és a nevem is megtalálható a levél aláírásában (valóban - a szerk.).

komment Címkék: ellenőr mozgáskorlátozott 7-es busz

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Hirdetés

Facebook

BKV-figyelő RSS