BKV-Figyelő

Külföldi? Húzzuk le!

Király Dávid

2014.04.16
17:57

Nem szoktam állást foglalni a blogra érkező és itt megjelent levelekkel kapcsolatban, de a mai bejegyzésben leírt esethez hasonlót magam is sokszor láttam. A külföldi utasok bizony elsőbbséget élveznek, ha büntetésre utazó ellenőrök szállnak fel egy járatra.

Szeretném megosztani felháborodásomat, melyet a 4-6-os villamoson látott események váltottak ki belőlem. Április 11-én, délután fél 5 körül szálltam fel a villamosra a Margit híd, budai hídfőnél és indultam a Blaha Lujza tér irányába. A margitszigeti megállóban négy fiatal francia (két fiú és két lány) szállt fel, akik néhány bontatlan sörösdobozzal a kezükben vidáman beszélgettek. 

combino_nyugati_bkv.jpg

Fotó: BKV

Tovább

komment Címkék: külföldi büntetés ellenőr turista

Lehordták a segíteni akaró mentőápolókat

Király Dávid

2014.04.15
12:57

Önként akart segítséget nyújtani két szolgálaton kívüli mentőápoló, a BKK-sok azonban nem igazán voltak partnerek abban, hogy a villamos előtt fekvő sérült szakszerű ellátást kapjon. Olvasónk levele a BKV-Figyelő mobil oldalára érkezett.

Ma (hétfőn - a szerk.) reggel 8:10 körül a 123-as buszon utazva egy barátommal arra lettünk figyelmesek, hogy az 52-es villamos Nagykőrösi úti megállója előtt kb. 5 méterrel áll a villamos, és előtte, kissé alatta fekszik egy ember, akit éppen a villamosvezető elsősegélyben próbál részesíteni.

52vill_bkk.jpg

Fotó: BKK/Facebook

Tovább

komment Címkék: segítség baleset mentőápoló

"Ne az úton menj, b...!"

Király Dávid

2014.04.14
12:27

Hanem hol? Olvasónk, Máté szabályosan közlekedett kerékpárjával, amikor őt és biciklis társát leszorította egy BKV-busz.

Múlt hétfőn 17:39-kor a Hegedűs Gyula utcában közlekedő buszjáraton a BPO-778-as rendszámú busz sofőrje kedveskedett nekem és egy másik biciklista társamnak egy elsőrangú performansszal.

ikarus_415_1.jpg

Illusztráció: BKV

Tovább

komment Címkék: buszvezető kerékpáros

Állva maradt a mozgólépcső

Király Dávid

2014.04.09
14:07

Budapesten nem szokatlan, hogy az ideiglenesnek szánt megoldások végül állandósulnak, elég csak a 3-as metrót említeni, amit - ugye - Káposztásmegyerig terveztünk, aztán a terv terv maradt. Hosszan sorolhatnánk. Gábor írja, hogy körülbelül egy hónapja a Deákon elromlott egy mozgólépcső. Vajon megjavították már?

Valószínűleg a Deák téren, a kék és piros vonalat összekötő részen található a budapesti metróhálózat (egyik) legnélkülözhetetlenebb mozgólépcsője. A kék részen 2-2 (két lefelé és két felfelé menő) mozgólépcső van, melyek folyamatosan járnak - ha valamelyik meghibásodik, nem lehet másik lépcsőt üzembe helyezni.

 mozgolepcso.jpg

A kép illusztráció

Tovább

komment Címkék: metró javítás mozgólépcső Deák tér

Megtámadtak egy BKV-sofőrt a Móriczon

Király Dávid

2014.04.07
16:31

Az alábbi hírt és a fotót egy olvasónk küldte el nekünk.

Azzal a sajnálatos hírrel keresem meg önöket, hogy ma (szombaton) hajnalban fél 3 tájékán a Móricz Zsigmond körtérnél (7,107, 907-es megállójánál) egy középkorú férfi megtámadott két biztonsági őrt és egy sofőrt a BKV 918-as éjszakai autóbuszjáratán.

megvertsofor.jpg

Tovább

komment Címkék: verekedés támadás biztonsági őr buszvezető

4-es metró után: új megálló van, zebra nincs

Király Dávid

2014.04.04
16:14

Az új 4-es metró alaposan átszabta a felszíni közlekedést is. Végleges menetrendet az első néhány hónap tapasztalata alapján csak később vezetnek be, de Tamás leveléből kiderül, hogy addig is akad még a BKK-nak tennivalója.

Az M4 átadásával jelentősen változott a felszíni közlekedés, ezt tudjuk. Ennek kapcsán szeretném aggodalmam kifejezni az 58-as busz új útvonala szempontjából. Szóval a Kelenföld vasútállomásról induló járat egyik új megállója a Borszéki utca.

borszeki.jpg

Tovább

komment Címkék: balesetveszély zebra M4 58-as busz Borszéki utca

Utazás egy sérült kisgyerekkel

Király Dávid

2014.04.02
11:36

Milyen jog illeti meg a halmozottan sérült kisgyerekkel utazó édesanyát, vagy csak általában a babakocsisokat az elsőbbségi üléseket illetően? - ezt kérdezi elkeseredett hangú levelében olvasónk. Jog szerint a válasz: semmilyen. Az utastársakon múlik, figyelembe veszik-e azt, hogy van, akinek nagyobb szüksége van a helyre. Reméljük, ez a levél felhívja a figyelmet a jelenségre.

Én egy halmozottan sérült, rendkívül ritka genetikai betegségben szenvedő kisfiú édesanyja vagyok. Nagyon rossz tapasztalataim vannak a vele való tömegközlekedés terén. A kisfiam idén 6 éves lesz, de a betegségéből adódóan nem tud járni, ezért babakocsiban szállítom az óvodába, ami eléggé messze van, mivel ő ugyebár nem járhat egészséges óvodába, hanem speciális intézménybe kell járatnunk.

elsobbsegi.jpgFotó: Facebook

Tovább

komment Címkék: babakocsi anyuka speciális igény elsőbbségi ülés

Kollégái fogták vissza az üvöltöző közterület-felügyelőt

Király Dávid

2014.03.31
16:47

Sem ellenőrnek, sem közterület-felügyelőnek lenni nem lehet álommeló, de azért nem hinném, hogy a ennyire nehéz lenne alkalmas munkaerőt találni. Aki nem kötekedik, nem üvölt, hanem normálisan végzi a munkáját. Vagy mégis? Olvasónk az alábbi levelet küldte a BKK-nak.

Panaszt szeretnék tenni a mai napon a 4-6-os villamos vonalán történt incidens miatt. Március 26-án, 10 órakor az Oktogonnál ellenőrök és közterület felügyelők szálltak fel a villamosra. Kérték a bérleteket megmutatásra, oda is adtam az enyémet.

combino6_bkv.jpg

Fotó: BKV

Tovább

komment Címkék: ellenőr közterület-felügyelő 4-6-os villamos

4-es metró: örülünk, de ez még nincs kész

Király Dávid

2014.03.28
07:49

Több mint négy évtizednyi tervezés, húszéves politikai tortúra és nyolcévnyi építkezés érkezik fontos mérföldkövéhez pénteken, amikor megnyílik a 4-es metró első szakasza a budapestiek előtt. Szándékosan nem használtam a "véget ért" kifejezést, mivel – kampányzáró ide, szalagátvágás oda – a budapesti 4-es metró még nincs kész.

m4gellert.jpg

A Szent Gellért téri megálló (Fotó: BKK)

Tovább

komment Címkék: 4-es metró

Hazavágják a rossz utak az új buszokat

Király Dávid

2014.03.26
15:34

A fővárosi kezelésű utak csaknem fele újult meg a kétezres években, a lendület azonban 2010 után alábbhagyott. Minden olyan útszakaszért a főváros felel, ahol a BKK járatai közlekednek, így a főváros felelőssége az is, hogy a leromlott állapotú utak ne tegyék tönkre a méregdrága új buszokat.

A közelmúltban is láttunk olyan pozitív példákat, mint a Thököly út vagy az évtizedek óta katasztrofális állapotú Verseny utca felújítása, de még mindig rengeteg a buszokat szétszedő, közlekedésre szinte alkalmatlan útszakasz. Péter foglalta össze tapasztalatait.

Az elmúlt néhány évben százával érkeztek a fővárosba a korszerű, alacsonypadlós autóbuszok és hamarosan újabbak állnak forgalomba az agglomerációs járatokon. Ez egyértelműen pozitív tendencia, a tömegközlekedést munkám okán (ingatlanos) napi szinten használó emberként nagyra értékelem.

volvo_volan.jpg

Fotó: BKK

Tovább

komment Címkék: busz útfelújítás megálló kátyú

Katasztrofális állapotban a várbuszok

Király Dávid

2014.03.24
19:17

A tervek szerint hamarosan új buszok járnak majd a Várnegyedben. Addig is lássuk, miért is van rájuk szükség! István osztotta meg velünk tapasztalatait.

A mai napig kaotikus állapotok vannak a Várnegyedben. Az ott közlekedő buszok évek óta mérgezik az itt lakókat. A vonalon közlekedő járatok olyan kormot, füstöt és ki tudja, mit árasztanak magukból, hogy ép ésszel fel sem fogható, hogy állami szinten a Világörökség részét képező negyedben engedik ezeket üzemeltetni.

varbusz_bkv.jpg

Fotó: BKV

Tovább

komment Címkék: várbusz 16-os busz

Elesett az idős nő, a buszvezető rá se bagózott

Király Dávid

2014.03.21
13:57

A jó ég tudja, mi lehet mostanában a 136E vonalán. Szerdán egy a megállóban szabályosan várakozó utasról számoltunk be, akit simán faképnél hagyott a busz, most egy idős nő esett el felszállás közben, a busz vezetőjét azonban nem hatotta meg. Szerencsére az utastársak segítettek neki.

Felháborodásomat szeretném megosztani mindenkivel. Az eset 2014. március 17-én, a 136E jelzésű autóbuszon (FLR-738-as rendszám) történt a Fiatalság utcánál, 8:40-kor. A busz beállt a megállóba, kinyílt a második, a harmadik és a negyedik ajtó. Egy idős hölgy járóbottal próbált felszállni. Amint az egyik lábával felszállt a másikkal megbotlott és elesett.

136E_busz_(FLR-715)-maximix90.JPG

Fotó: Wikipedia/Maximix90

Tovább

komment Címkék: baleset buszvezető figyelmetlen 136E

"Gondolkodik, hogy mennyire mutassa ki bunkóságát"

Király Dávid

2014.03.19
13:35

Ezeréves BKV-s mondás, hogy aki fut, az sportol, aki integet, az búcsúzkodik, aki a megállóban áll, na, az az utas. Vagy még az sem? Mária leveléből kiderül.

A mai (kedd) reggel szép napsütéssel indul. Csipkerózsika álmomból azonban a BKK dolgozója csakhamar fel is ébresztett. Az Üllőin, az Árpád utcánál be van állva a forgalom. Szép lassan elment egy 136E busz, utána egy 93-as busz araszolgatott. Nem futottam, hisz ott volt a harmadik busz, ami szintén 136E volt, amit simán elértem. Volna...

 136E_busz_(FLR-715)-maximix90.JPG

Fotó: Wikipedia/Maximix90

Tovább

komment Címkék: megálló buszvezető 136E

Egy autistának csak hamis bérlete lehet?

Király Dávid

2014.03.17
17:12

Barbara autista, állapota szembe tűnő, nehezen kommunikál. Érvényes, megfelelően kitöltött bérlete, bérletigazolványa volt, sőt, még blokkja is a bérletvásárlásról. Az ellenőrök mégis leszállították a buszról, azzal vádolták, hamis a bérlete. Esetét barátja, Tamás írta meg nekünk.

A barátnőm Barbara nevében írom önöknek levelem, akit március 14-én a délutáni órákban megbüntettek a 7-es buszcsalád vonalán. A barátnőm is megírhatná ezt a levelet, de ő már nem akar ezzel foglalkozni. Sajnos ő enyhén autista, minek következtében nagyon nehezen kommunikál az emberekkel - főleg ha azok számára idegenek és fenyegetően viselkednek.

7E_bus_in_Budapest.jpg

Fotó: Wikipedia/Hunyadym

Tovább

komment

Újra jár a perverz a 4-6-oson?

Király Dávid

2014.03.14
15:14

Néhány évvel ezelőtt egy idősödő férfi okozott fiatal nőknek igencsak kellemetlen pillanatokat a nagykörúti villamoson. Olvasónkkal a napokban kísértetiesen hasonló történt. Elképzelhető, hogy a korábban nyomuló férfi tért vissza.

Újra jár a perverz a 4-es 6-os vonalán. Ugyanazokkal a módszerekkel, mint amiket ebben a korábbi cikkben ír egy lány. Sajnos ma velem, és egy másik fiatal utastárssal is eljátszotta fél 4 körül a Király utca és az Oktogon között. Kihasználja azt, hogy nagy a tömeg. Nem tudom, hogyan lehetne az utasok figyelmét felhívni rá, de végre elkaphatná valaki!

Kinézete alapján ugyanaz a hapsi lehet, akiről a korábbi cikkben is lehet olvasni. Pocakos, őszülő, nagydarab férfi.

combino6_bkv.jpg

Fotó: BKV

Tovább

komment Címkék: perverz zaklatás 4-6-os villamos

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Hirdetés

Facebook

BKV-figyelő RSS