BKV-Figyelő

Kidekorálta a kocsit a 86-os busz

Király Dávid

2014.10.01
15:17

Az autóvezetők egy jelentős része szinte sportot űz abból, hogy az útszéli pocsolyákba belerongyolva lefröcskölje a gyalogosokat, de a buszvezetőkkel épp az a tapasztalatom, hogy nagyobb esőben lassabban hajtanak a megállókba, óvatosabban haladnak el a zebráknál. Olvasónknak nem volt ilyen szerencséje.

Napi bosszúságomat egy 86-os busz okozta. 2014. szeptember 30-án, gyönyörű őszi napsütésben autóztunk férjemmel a Margit híd budai hídfőjénél, a Fő utca irányába, amikor a 86-os busz nagy sebességgel a szélső sávból – mi két sávval mellette haladtunk – telibe fröcskölte az autónkat valami cementes, homokos szutykos lével.

autó 005 (1).jpg

Tovább

komment Címkék: szennyezés autós 86-os busz

"Minimum szankció éjtáuzend forint"

Király Dávid

2014.09.29
11:59

Vélhetően finn turistákat büntettek meg a 21-es buszon, mert a buszvezetőtől vásárolt jegyeiket nem érvényesítették. Jogilag a pótdíjazás rendben van, mégis felvetődik néhány kérdés.

Elvárható-e a külföldiektől, hogy Budapestre érkezésük előtt tájékozódjanak a BKK honlapján az utazás hazai szabályairól? Életszerű-e, hogy a turisták a jegyvásárlás után a jegy hátoldalát olvasgassák? Kellene-e szólnia a buszvezetőnek, hogy a vásárlással a történet még nem ért véget, a jegyet ki is kell lyukasztani? 

A fenti kérdéseket nem tisztem megválaszolni, abban azonban biztos vagyok, hogy a BKK nyilvánvalóan elavult jegyrendszere szokatlan és félrevezető lehet az elektronikus jegyrendszerhez szokott (jobbára) nyugati turistáknak. Az esetről egy a turistákkal egy buszon utazó magyar utas számolt be.

A 21-es buszon utaztam 2014. szeptember 26-án, kb. 16:20 és 16:50 között. Csillebérc megállónál 2 percet állt a busz, négy külföldi fiatal szállt fel (később kiderült, hogy valószínűleg finnek), a sofőrtől vettek egy-egy vonaljegyet, majd leültek, az egyikük épp mellém.

helyszínen-váltott-vonaljegy.jpg

Fotó: BKK

Tovább

komment Címkék: ellenőr turista pótdíj 21-es busz

Jelesre vizsgáztak segítőkészségből a Kálvin téri metrósok

Király Dávid

2014.09.24
18:03

Ilyen történeteket szeretnék olvasni. Sokat. Rengeteget. Én meg nyugdíjba megyek.

Szeptember 19-én (pénteken) délelőtt 11 óra magasságában egy ismerősömmel a Kálvin téri metróállomás peronján a metróra várva meghallottuk, hogy a hangosbemondón keresztül közlik az utasokkal, hogy az egyik mozgólépcsőt leállítják, mert baleset történt.

metromozgolepcso_vagott.jpg

Illusztráció: Instagram/Hímzőráma

Tovább

komment Címkék: metró baleset menő mozgólépcső mentőtiszt

Igazi vízibusz, gomba és szopás - válogatás az elmúlt hetek legjobb fotóiból

Király Dávid

2014.09.22
17:51

Az okostelefon a BKV-Figyelő barátja, mert rengeteget fotóztok és az eredményt lelkesen el is külditek nekem vagy felteszitek a Facebookra. Időről időre összeválogatom a legjobbakat, íme a legfrissebb adag az elmúlt hetekből.

A szántó

fuvespalya.jpg

Szokatlan még a füvesített pálya Budapesten, ez lehet az oka annak, hogy az elmúlt hetekben nemcsak autósok hajtottak fel rá, de még egy BKV-busz is tengelyig süllyedt a legújabb fejlesztésbe.

Tovább

komment Címkék: fotó eső bérlet roncsderbi füvesített pálya

"Ahány sofőr, annyi szabálykezelés"

Király Dávid

2014.09.19
13:49

Nem vagyok ellensége az elsőajtózásnak, sőt. Az elmúlt évek tapasztalata (és olvasói levelei) azonban azt mutatják, nem minden esetben tudja betölteni a szerepét. Ahogy mondani szokás: egy rossz szakács a legjobb receptet is el tudja rontani. Szilvia osztotta meg velünk véleményét.

Nem feltétlenül értettem egyet eme szabály bevezetésével, mert aki akar, az úgyis bliccel, és rövid időn belül kiderült számomra, hogy csak feszültséget okoz az emberek között. Utazásról utazásra értek bennem a gondolatok, amelyeket most leírok.

elsoajto_2.jpg

Tovább

komment Címkék: elsőajtós felszállás

Egymást kergetik a zuglói trolik

Király Dávid

2014.09.17
14:38

Az elmúlt hetekben több alkalommal is foglalkoztunk a zuglói trolijáratok kaotikus közlekedésével, legutóbb hétfőn. A panaszok azonban sorra érkeznek, ami azt mutatja: itt lenne az ideje utánanézni, mit lehetne tenni a járatok megfelelőbb összehangolásáért. Az alábbi rövid levelet és a képet András küldte.

Újabb 77-es troli történet. Puskás Ferenc Stadion állomás: kimarad egy járat, utastájékoztatás semmi, egyre több ember gyűlik össze a megállóban. Végre megérkezik a trolibusz, és ekkor a sofőr - lévén a 77-es is első ajtós - kinyitja csak az első ajtót.

7777a.jpg

Tovább

komment Címkék: járatkimaradás 77-es troli elsőajtós felszállás

Nem jön a troli, késik a gyerek a suliból

Király Dávid

2014.09.15
18:20

Még csak két hete kezdődött el az iskola, de Zuglóban már állandó problémának számít, hogy a helyi trolijáratok rendszeresen kimaradnak, így az utazás kiszámíthatatlanná vált - számolt be levelében egy anyuka, aki a folyamatos késések miatt magyarázkodni kénytelen fia iskolájában.

Mivel még a szeptembernek sincsen vége, és a gyermekem már negyedik alkalommal késik el a trolijáratok lassúsága, és kimaradása miatt, ezért ennek a levélnek a megírásához folyamodok. Zuglóban, a XIV. kerületben lakunk. Két trolijárattal kell reggel mennünk, hogy az Örs vezér tere közelében található Álmos Vezér Általános Iskolába eljussunk.

77_wiki_vinceb.JPGFotó: Wikipedia/VinceB

Tovább

komment Címkék: troli iskolakezdés járatkimaradás Zugló

Magát 47-esnek mondó villamos

Király Dávid

2014.09.12
16:43

Furcsa hely ez a Gellért tér. Én például rendszeresen szállok fel a Batthyány térre közlekedő villamosra, noha a Deákra akarok menni. Oké, ez az én hülyeségem. Zoltán is a Deákra akart menni, ő ráadásul a megfelelő villamosra szállt fel. Aztán mégis a Batyin kötött ki. Furcsa hely ez a Gellért tér.

Kedden délután 17:58-kor a lenti képen szereplő, 1473 számú, magát 47-esnek mondó villamos a Gellért téren a várakozásokkal szemben nem fordult rá a Szabadság hídra, hanem tovább ment a rakparton, 41-esnek képzelve magát és nemsokára megpihent a Batthyány téren (a fotó ott készült).

skizovillamos.jpg

Tovább

komment Címkék: skizofrén Szent Gellért tér Batthyány tér 47-es villamos

10 perc késés nem egy óra

Király Dávid

2014.09.10
13:04

Két éjszakai járat is közlekedik Újpest felé, a hosszabb utat megtevő 914-es azonban lényegesen ritkábban jár, mint a 914A jelű betétjárat. Pláne hétvégén. Különösen kellemetlen, amikor a kettő közül a félóránként közlekedő marad ki. Vajon miért nem pótolható a kimaradt járat az egyik betétjárat meghosszabbításával? Bálint buszozott az éjszakai Budapesten.

Az alábbi eset szeptember 6-án, szombaton hajnalban történt, melyről szeretnék ezúton panaszt is tenni. Történt ugyanis, hogy a Deák Ferenc térről 1:39-kor induló, Káposztásmegyer felé tartó 914-es busz nem érkezett meg. Láttam a FUTÁR kijelzőn, hogy a busz a közelben sincs, nem látszódott az érkező buszok közt.

WP_20140906_001.jpg

Tovább

komment Címkék: éjszakai busz 914 kimaradt járat 914A

Balesetveszélyes az elsőajtózás?

Király Dávid

2014.09.08
12:48

Az elsőajtós felszállással kapcsolatos kritikák többsége arról szól, hogy lassítja a közlekedést, de eddig senki sem gondolta, hogy akár balesetveszélyes is lehet. Olvasónk, Pál kifejtette, miért tartja közlekedésbiztonsági szempontból kifogásolhatónak a bliccelők kiszűrése miatt bevezetett rendszert.

Arról már nagyon sokat lehetett olvasni itt a BKV-Figyelő "hasábjain" (is), hogy semmit nem ér az elsőajtózás, mert lelassítja a járatokat, kéretlen konfliktusokat szül, a járművezetők nem látják rendesen a felmutatott okmányokat, aki akar, úgyis fellóg hátul és vannak csoportok, akikkel érthetően nem állnak le "bokszolni" a sofőrök. A sort most azzal egészíteném ki, hogy szerintem jelen állapotában a rendszer balesetveszélyes is.

elsoajto_2.jpg

Tovább

komment Címkék: balesetveszély buszvezető elsőajtós felszállás

Közel a megálló, mégis nagyon távol

Király Dávid

2014.09.05
14:12

Egy nehezen megközelíthető IX. kerületi villamosmegállóra hívta fel a figyelmünket olvasónk. A kérdése az, vajon átszervezéssel megoldható-e a probléma. A választ nem a BKV-Figyelőtől kapja meg, de érdemes felvetni a kérdést.

Adott a IX. kerületben a Könyves Kálmán körút és a Mester utca kereszteződése, ahol a Lurdy ház és a Praktiker van. Leírnám a múltkori esetemet, amikor gyalogosan sietve át kellett volna jutnom "A" pontból a "B"-be, azaz az OMV kút mellől a körút túloldalára, a Praktiker áruházhoz.

Lurdy-Praktiker sarok00.jpg

Tovább

komment Címkék: zebra gyalogátkelő IX. kerület 51-es villamos

Mit tegyünk, ha találunk valamit a metrón?

Király Dávid

2014.09.03
15:19

Körültekintően járt el olvasónk, Tamás, aki a 3-as metró Kálvin téri állomásán talált egy női táskát. A kellemetlen helyzeteket elkerülendő nem nyúlt hozzá, inkább keresett egy biztonsági őrt. Nem sokra ment vele.

Szeretném megosztani veletek keddi történetemet. Este 19:40 környékén utaztam a hármas metrón a Határ úttól a Kálvin térig. Mikor leszálltam, észrevettem az állomás műanyag székein egy női táskát. Egy pillanatra megálltam mellette, senki nem mozdult érte, kiürült a peron.

kalvinter_wiki_1.jpg

Fotó: Wikipedia

Tovább

komment Címkék: metró talált tárgy biztonsági őr Kálvin tér

Milyen állapotban vannak a 10 éves Volvo buszok?

Király Dávid

2014.09.01
16:34

Idén 10 évesek a BKV első alacsonypadlós Volvo buszai, s bizony, némelyikre ráfér már a felújítás. A BKV el is kezdte rendbe tenni a fiatalnak már nem, mondható, ugyanakkor korszerű járműveket. István leveléből kiderül, hogy ez a munka nem indokolatlan.

Vasárnap a 103-as járaton utazva szemtanúja lehettem egy esetnek. Ezt a levelet nem panasznak szánom, és a BKK-nak sem továbbítom, mert a járművezetőt nem érzem hibásnak, és nem szeretném, hogy egy ilyen eset miatt problémája adódjon ebből. Ha ez egy Ikarus buszon történt volna, kevésbé lenne érdekes és meglepő, viszont ez egy Volvo busz volt.

103_wiki_hunyadym.JPG

Fotó: Wikipedia/Hunyadym

Tovább

komment Címkék: hiba busz ajtó Volvo 103-as busz

A FUTÁR van az utasokért vagy fordítva?

Király Dávid

2014.08.30
14:36

Életszerűtlen jelenetekre, használhatatlan megoldásokra panaszkodott olvasónk a 80-as troli pótlásával kapcsolatban. Mint azt a BKK-nak elküldött levelében leírta, a trolik és a pótlóbuszok menetrendje összehangolatlan, közlekedésük kaotikus.

A 80-as trolibusz pótlásával kapcsolatban írok önöknek, a pótlás ugyanis véleményem szerint kritikán aluli színvonalon történik. A Keletitől induló 80-as pótlóbuszok 3 megálló után, a Puskás stadionnál beállnak a troli mögé, az utasok átszállnak, a troli elindul - ez lehetett a terv, vagy legalábbis a vágy, vagy talán egyik sem, csak mi szeretnénk, ha így lenne.

80troli_wiki.jpg

Fotó: Wikipedia/Maximix90

Tovább

komment Címkék: menetrend pótlóbusz FUTÁR 80-as troli

Álellenőr garázdálkodik az Árpád hídnál?

Király Dávid

2014.08.27
14:30

A leírtak alapján valószínűleg nem igazi ellenőr akarta megbüntetni olvasónkat a 106-oson. Erre utal az is, hogy Barbara viszonylag gyorsan és következmények nélkül kiszabadult a szorult helyzetből. Hacsak a közönséges beszólást nem tekintjük következménynek.

Augusztus 16-án, este 19:10 és 19:20 között (pontosan nem tudom) az Árpád hídtól indultam volna 106-os autóbusszal. Volt nálam érvényes jegy. Amikor elindultunk, odaállt mellém egy úriember (ez persze túlzás). Mindössze a nyakában volt egy kártya, semmi karszalag. Nem engedte, hogy kezeljem a jegyemet, azt mondta, hogy fizessek 8000 forintot.

lyukaszto_2.jpg

Tovább

komment Címkék: álellenőr Árpád híd 106-os busz

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Hirdetés

Facebook

BKV-figyelő RSS