BKV-Figyelő

Össze kell fognunk a BKV jövőjéért

BKV figyelő.hu

2008.11.22
14:44

Tisztelt utazóközönség!

A közösségi közlekedés szerepe mind Budapesten, mind a vidéki nagyvárosokban fontos szerepet játszik. A város élhetőségén túl, a napi rendszeres szolgáltatás biztosítása, a környezetvédelmi szempontok figyelembe vétele, és a zsúfolt városi utak forgalmának mérséklése a cél. A közösségi közlekedés aránya jelenleg sokkal magasabb az egyéni közlekedéssel szemben Budapesten. Ez egyedülálló Európában, mint ahogy egyedülálló a járatsűrűség és a megállók egymáshoz közelisége. Amiben komoly lemaradásunk van, az a járművek magas életkora, az ebből következő rossz műszaki állapotok és a műszaki javítóbázisok lepusztult állaga. Európai nagyvárosokban az első helyre helyezik a közösségi közlekedés szerepét. Megoldották a finanszírozás kérdését, ráadásul úgy, hogy azt nem az utazóközönségre hárítják át teljes egészében. A forrásokat a legtöbb európai városban megtalálták és alkalmazzák annak érdekében, hogy az utasok számára minél olcsóbb és színvonalasabb szolgáltatást nyújtsanak. A BKV Zrt. nehéz helyzetben van. Utasaink közvetlenül is tapasztalhatják, hogy a járművek hibája miatt, gyakori átszállásra és többletutazásra kényszerülnek. Jövőre a Tulajdonos az infláció kétszeresének megfelelő jegyáremelést tervez, tovább növelve az utazóközönség terheit. A finanszírozás megoldatlansága oda vezet, hogy a magas jegyárak mellett tovább romlik a közlekedés. Drasztikusan csökkenhet a teljesítmény és további járatritkításokra kerülhet sor. A Tulajdonos az utasra nem háríthatja át az általa nem fizetett költségeket! A Tulajdonos és a Kormányzat vitathatatlan tehetetlensége és tehetségtelensége már a biztonságos üzemi működést és a napi szolgáltatási szint biztosítását is veszélyezteti.

Kérjük, aláírásával támogassa fellépésünket. Követeljük közösen, hogy az utasok terhei ne növekedjenek tovább. A Tulajdonos végre működési oldalon is megfelelő szinten biztosítsa a napi működést, és a Kormányzat növelje támogatását a közösségi közlekedés fenntarthatósága érdekében.

- Tudja-e, hogy a BKV Zrt. bevételéhez Ön és a Kormányzat járul hozzá? A Főváros a Szolgáltatási szerződésben rögzített feladatok ellenértékét nem fizeti ki!

- Tudja-e, hogy Ön a BKV Zrt. bevételeinek már a 48%-át fizeti, és a tervezett drasztikus jegyáremeléssel tovább kívánják növelni az Ön terheit?

- Tudja-e, Ön, hogy a BKV Zrt. azért veszteséges, mert a Főváros nem fizeti ki az általa megrendelt szolgáltatást?

-Tudja-e, hogy a finanszírozás hiánya miatt újabb jegyáremelés és járatritkítás következhet be, mely a közösségi közlekedés további romlásához vezet?

Követeljük közösen, hogy a Főváros és a Kormányzat tegye rendbe a közösségi közlekedést, nem csökkenhet tovább a szolgáltatási színvonal. A Tulajdonos és a Kormányzat növelje a városi közlekedésben szerepvállalását és támogatását!


Követeléseink:

1. Követeljük a BKV finanszírozásának megoldását a Kormányzattól és az Önkormányzattól. Tiltakozunk a szolgáltatási színvonal további csökkenése ellen. Nem értünk egyet, hogy a jegyáremeléssel kívánják pótolni a BKV Zrt. működéséhez hiányzó költségeket.

2. A Tulajdonos és a Kormányzat tegyen azonnali lépéseket a közösségi közlekedés stabilitása érdekében. A normatív támogatás növelésével és árkiegészítés új alapokra helyezésével, már 2009-ben valósítsa meg a városi közlekedési cégek működésének fenntarthatóságát, biztonságos üzemelését.

3. A Tulajdonos Fővárosi Önkormányzat Közgyűlése a BKV Zrt. 80 milliárdos hitelállományából keletkezett kamatterheit vállalja át, vagy ennek megfelelő működési soron megjelenő többlettámogatással segítse elő a szolgáltatás megfelelő színvonalú működését.

4. A Tulajdonos ne növelje tovább az utazóközönség terheit, a jegy és bérlet árakat! A jegyáremelésből származó többletbevétel elmaradására a Tulajdonos a Főváros költségvetésből hozzon létre külön alapot, mely szintén működési oldalon biztosít fedezetet a BKV Zrt. számára.

5. A Tulajdonos és a Kormányzat is növelje a városi közlekedésben szerepvállalását és támogatását! Szülessen törvényi szabályozás a városi közlekedés finanszírozásának rendezésére.

Amennyiben Önök egyetértenek követeléseinkkel, kérjük, aláírásukkal támogassanak bennünket:

Hétfőn és kedden a Nyugati téri aluljáróban, mindkét metrókijárónál 8-18-ig, szerdán a Blaha Lujza téren szintén 8-18-ig.

Az összegyűjtött aláírásokat a petíciónkkal együtt 2008. november 27-én, csütörtökön a Ferenciek terén 14:30-kor találkozva, 15 órakor indulva adjuk át a Fővárosi Közgyűlésnek egy demonstráció keretében. A demonstráció nyilvános, minden támogatót várunk!


A BKV Zrt. munkavállalói és Szakszervezetei nevében köszönjük figyelmüket!

komment komment Címkék: budapest bkv közlemény aláírás utas szakszervezet petíció bkvfigyelo

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása