BKV-Figyelő

Kizsebelték a tizenéves fiút az ellenőrök

BKV figyelő.hu

2009.02.18
07:21

Bár olvasónk egy régiebbi esetről írt nekünk nekünk, még mindig nagyon aktuális, hisz a BKV ellenőrök viselkedése mit sem változott azóta. A hölgy azért panaszkodik az ellenőrökre, mert azok kirabolták akkor 14 éves fiát. A gyerek moziba indult, és otthon felejtette a frissen vásárolt bérletét, és elkapták az ellenőrök. A bérlet bemutatás lehetőségét fel sem ajánlották a srácnak, az ellenőrök a zsebében kezdtek kotorászni, míg a mozira kapott 2000 forintot ki nem vették, amiről persze számlát sem adtak. A BKV szerint az ellenőrök helyesen jártak el:

Üdvözlök mindenkit!

Otthon szállodaportás voltam, úgy látszik semmi nem változott. Hogy a parkolóőr és a BKV ellenőr  visszaélhet a cég hatalmával, ezért elsősorban a cégeket hibáztatom.

Mikor még otthon éltem, volt egy éttermem. Volt, hogy a pincér nem adott pénztári blokkot a vendégnek és ezért nem őt, aki meglopott, hanem engem büntettek meg, mert az APEH szerint engem terhel a felelősség a dolgozom viselkedése miatt.

Miért nem alkalmazzák ugyanezt a politikát nagyvállalkozásokkal szemben is, miért mérnek dupla mércével? Miért nem felelős a BKV, a dolgozója által elkövetett útonállásért?

Az, hogy a szálloda vendégeit kizsebelte egy BKV ellenőr az napi téma volt, de most a gyerekem történetét szeretném elmondani, aki gyámoltalan volt, ezért folyamatosan gondja volt a BKV ellenőrökkel. Akkor még a bérletek a következő hó 6-ik napjáig voltak érvényben, így nem mindig vá ltottuk meg 1-én az új bérletet. Érdekes módon a hó első pár napjában mindig megjelent reggel iskolába menet a BKV ellenőr, és a gyerekeket, akik ezt nem is nagyon értették, vagy ha igen akkor sem tudták megvédeni magukat, rendszeresen megbüntették azért, mert nem a tárgyhavi bérletet mutatták fel.

Én többször is panaszt tettem a feletteseiknél de mintha süket fülekre találtam volna, sztereotip választ kaptam minden alkalommal, ami arról szólt, milyen jól képzettek az ellenőreik.

Aztán jött egy hónap, amikor a gyerekem nem használta egyáltalán a bérletét, mert műtéte volt és kocsival vittük iskolába. Ma is emlékszem, február eleje volt, megvettük a következő havi bérletét, hogy onnan kezdve most már a busszal jön haza.

Hétvége volt, nem vitte magával a táskáját, moziba készült a barátjával. Az buszról két ellenőr leszállította, sarokba szorították, elvették a diákigazolványát, és egyszerűen megmarkecolták. Kivették a zsebéből a mozira és ebédre kapott 2000 Ft-ot. Joga lett volna bemutatni a bérletét az irodában, de rendőrséggel fenyegették az akkor 14 éves fiamat, hogy bevitetik, ha nem adja oda a pénzt és még azt sem várták meg, hogy elővegye, benyúltak a zsebébe és kivették. Mondanom sem kell, hogy számlát nem kapott.

Gyalog jött haza a Svábhegy tetejére a szerencsétlen gyerekem, a pár hete műtött lábával, mert több pénz nem volt nála, hogy jegyet vegyen és felülni a buszra a bérlete nélkül nem mert. Közben mi körbe rohangáltunk, rendőrségre telefonáltunk, mert azt hittük baleset érte, ugyanis a barátja felhívott, hogy nem érkezett meg a moziba.

A történteket megírtam személyesen a BKV munkaügyi osztály vezetőjének és beküldtem a két bérletet, ami mindkettő érvényes volt a megadott napon, az előző havi még és az új bérlet már. Mit gondolnak mi volt a válasz? Jogosan markecolták meg a 14 éves gyerekemet. Az sem zavarta, hogy nem adtak számlát.

Hogy még kerekebb legyen a történt, több év után, miután Amerikába költöztünk, aki megvásárolta a házunkat értesített, hogy a BKV behajtással fenyeget, ha nem fizet a fiam X összeg pótdíjat ugyanerre az ügyre. Mivel utáltam, hogy lejáratnak, ugyanis a leveleimet más vette át és olvasta be, nem szerettem volna olyan színben feltűnni, mint akit behajtók keresnek, hát felhívtam az irodát, elmondtam a történetet és küldtem 5000 Ft-ot, hogy hagyjanak békén, de ezzel sem lett vége. Periodikusán újra és újra felszólítanak, hogy fizessek még x összeget.

Miután nekik is megírtam ezt a történetet kijelentették, hogy a BKV nem felelős a dolgozói magatartásáért. Szóval a BKV nevében nyugodtan útonállhatnak, markecolhatnak..

Hát ideje lenne tenni valamit, hogy ennek vége legyen. Nem sokan látogatják ma Magyarországot, azt a kevés embert nem érdemes elriasztani. Emlékszem rá mikor Budapestnek hangulata volt, mikor az utcák és az éttermek tele voltak, a belvárosi házak udvarain butikok voltak ahol magyarok árultak hazai termékeket és az utcai üzletek ablakai sem voltak leragasztva. Ilyet csak Kubában látni.

Üdvözlettel: Heislerné

komment komment Címkék: budapest bkv busz ellenőr utas panasz észrevétel

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása