BKV-Figyelő

Félmilliárdot kell gyorsan adni a BKV-nak

BKV figyelő.hu

2009.02.23
15:33

Eredetileg 200 millió forintra becsülték a 3-as metró motorvonatok felújításának árát, de a pályázatra csak egy jelentkező akadt, aki sokkal több pénzt kért a munkáért, összesen 714 millió forintot.

A főpolgármesteri hivatal tájékoztatása szerint a fővárosi közgyűlés most csütörtökön tárgyalhatja viszont a 2009-es átmeneti finanszírozásról szóló rendelet módosítását. Erre azért van szükség, hogy a BKV időben meg tudja kezdeni a 3-as metró motorvonatok elöregedett forgóvázainak cseréjét.

A legrosszabb állapotban lévő, anyagában elfáradt forgóvázakat a műszaki felmérések alapján idén kell kicserélni. Egy korábban meghirdetett közbeszerzési eljárás során azonban az eredetileg becsült 200 millió forint helyett 714 millió forintos ajánlatott kapott a közlekedési vállalat az egyetlen jelentkezőtől.

A kabinet ezért azt javasolja a közgyűlésnek, hogy a BKV tervezett 2009-es támogatási keretéből 514 millió forintot már most biztosítson az 50 darab forgóváz beszerzésére.

A 2-es és 3-as metró vonalán jelenleg két fajta orosz gyártmányú jármű közlekedik. Az EV-típusú járművek átlagéletkora 30-40 év között van, a 81-es típusú járműveket pedig 1990-ben az orosz államadósság terhére szerezték be.

A tervek szerint a 2-es metró szerelvényeinek hamarosan kezdődő cseréje után az összes EV-típusú járművet végleg kivonnák a forgalomból, a jelenleg maximum 19 éves 81-es típusú szervényeket pedig felújítanák, és ezek közlekednének a 3-as vonalon.

(Index)

komment komment Címkék: budapest index cikk bkv metró pénz felújítás főváros bkvfigyelo

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS