BKV-Figyelő

Ellenőriztük a biztonsági őröket

BKV figyelő.hu

2009.05.11
10:30

Szilágyi Károllyal, a BKV szóvivőjével múlt pénteken több, mint 3 órán át jártuk 3-as metró állomásait, és ellenőriztük a mozgólépcső tetején beléptetést végző biztonsági őrök munkáját. Az ellenőrzésre azért volt szükség, mert a BKV-figyelőhöz az elmúlt hetekben egyre több panasz érkezett a biztonsági őrökkel és munkájukkal kapcsolatban. Volt aki a túlkapásokra panaszkodott, volt akinek a korlátot támasztó, nem dolgozó őrök szúrták a szemét.

A kék metró állomásaira meglepetésszerűen érkeztünk, tehát az ellenőrzést nem jelentettük be előre, éppen azért, hogy megfelelő képet kapjunk az őrök munkájáról. Először csak távolról figyeltük a dolgozó (vagy éppen beszélgető) őröket, majd később közelebb mentünk hozzájuk, beszélgettünk velük, és akik nem dolgoztak, azokat figyelmeztettük. A legtöbb állomáson hamar kiszúrták az őrök, hogy figyeljük őket. Ilyen volt a Ferenciek tere is, ahol az egyik őr a „Figyelnek” felkiáltással figyelmeztette kollégáit, akik egyből dolgozni kezdtek.

Hatáskörüket átlépő biztonsági őrökkel szerencsére nem találkoztunk, de szinte minden állomáson volt 2-3 olyan ember, akik munka helyett inkább beszélgetéssel, röhögcséléssel múlatták az időt. (Volt olyan állomás, ahol a biztonsági őr az egyik idős utas kifigurázásában lelte örömét.)

Azért tartom fontosnak az ilyen emberek figyelmeztetését, mert ők nem csak azokkal az utasokkal babrálnak ki, akik becsülettel előveszik és mutatják a bérletüket (az őr pedig meg sem nézi), hanem kollégáikkal is, akik ilyenkor helyettük dolgoznak. Azért pedig felesleges állomásonként 4 őrt fizetni, hogy abból 2-3 folyamatosan beszélgessen. Persze a beszélgetést nem lehet megtiltani, ebben Szilágyi úrral is egyetértünk, de amikor egyszerre 50-70 ember halad a lépcső felé, akkor a bérletekkel kell foglalkozni. Amikor nincs tömeg, akkor lehet beszélgetni.

Bízom benne, hogy a biztonsági őrök ezentúl még becsületesebben és körültekintőbben végzik majd a munkájukat, hisz egy ilyen ellenőrzés mostantól bármikor lehet, és akit rendszeresen szabálytalanságon kapunk (kapnak), az akár a felmondólevelét is megkaphatja. Én ezt az első akciót mindenképp sikeresnek mondanám, mert az ellenőrzés után minden biztonsági őr a szabályoknak megfelelően dolgozott.

Köszönöm a BKV és Szilágyi úr együttműködését!

Szilágyi Károly kiegészítése:

Ha valaki egyszer, kisebb szolgálati szabálysértést követ el, azt a BKV nem fogja azonnal kirúgni. Az első alkalommal csak kötbérezni fogjuk a hanyag munkavégzést, és újból vizsgálni fogjuk azokat, akiket szabálysértésen kapunk. Ha viszont azt látjuk, hogy valaki rendszeresen megszegi a szabályokat, akkor a szolgálatvezetőnél kezdeményezni fogom az ilyenkor megtehető munkajogi lépéseket. De ugyanez igaz fordítva is: a jól dolgozó biztonsági őröknek dicséretet adunk, a szakértelmével és kedvességével kiemelkedő őröket jutalmazni fogjuk.

A blog olvasóitól pedig azt kérem, hogy továbbra is juttassák el észrevételeiket a BKV ügyfélszolgálatára is, hogy ki tudjuk szűrni a rossz őröket, és bátorítani a jókat.
 

komment komment Címkék: budapest bkv metró ellenőrzés biztonsági őr bkvfigyelo szilagyi

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS