BKV-Figyelő

NKHM: A BKV felmentést kapott

BKV figyelő.hu

2009.05.29
16:30

A tegnapi "Miért nincs elsősegély doboz a BKV autóbuszain?" című bejegyzésemre megérkezett a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium válasza. Itt olvashatjátok:

Tisztelt Gál Mihály Úr!

Az Ügyfélszolgálatnak címzett megkeresést köszönettel megkaptuk.

Kérjük, fogadja szíves tájékoztatásul az illetékes szakfőosztályunk alábbi válaszát.

A BKV útján 2009. május 27-én érkezett, a BKV autóbuszain készenlétben tartandó elsősegélynyújtó felszereléssel kapcsolatos kérdésére az alábbi tájékoztatást adom.

A BKV a tárca jogelődjétől 1991-ben felmentést kapott a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet (MR.) 106. §-ában a gépjárművekben menetközben készenlétben tartandó „Elsősegélynyújtó felszerelés”-re vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek alól.

E felmentés mai napig érvényes indoka az, hogy a BKV korszerű hírközlő- és kommunikációs berendezésekkel folyamatosan biztosítja a kapcsolattartást az autóbuszvezetőkkel, mellyel a busz vezetője azonnali segélykérést tud kezdeményezni a balesethelyszínelő szolgálattal, illetve a szolgálaton keresztül el tudja érni a mentőszolgálatot, tűzoltóságot és rendőrséget is. A BKV gyors reagálású mobil egységei riasztás esetén korszerű járművekkel és technikai berendezésekkel (baleset, műszaki meghibásodás, stb.) a város bármely pontját igen rövid idő alatt, késedelem nélkül el tudják érni és a szükséges, szakszerű segítséget, hozzáértő személyek asszisztenciájával biztosítani tudják.

A 16 év tapasztalatai szerint a kialakított rendszer Budapesten a gyakorlatban jól vizsgázott. Egyrészt jelentős megtakarítást jelent, hogy korábban 1800, jelenleg kb. 1400 autóbusz esetében nem kell egyedileg az autóbuszokat a C típusú mentődobozzal ellátni, nem kell továbbá ugyanennyi autóbuszban a mentődobozok előírt tartalmát rendszeresen ellenőrizni, eseményszerűen a mentődobozban lévő elhasznált, lejárt szavatosságú vagy használhatatlanná vált gyógyszerek, kötözőszerek, fertőtlenítőszerek (oldat), anyagok, továbbá a használhatatlanná vált eszközök azonnali pótlásáról gondoskodni, másrészt a BKV központi forgalomirányítása kiképzett személyzettel, szakszerűbben, hatékonyabban és gyorsan tud intézkedni baleseti, vagy egyéb események során.  Így a naprakészen frissített és készenlétben tartott elsősegélynyújtó eszközökkel, a jogalkotó eredeti szándékának megfelelően hatékonyan, célzottan biztosítják adott esetben a segítségnyújtást.

Állampolgári megkeresésre a Minisztérium legutóbb 2008-ban vizsgálta meg a fenti helyzetet. A későbbi jogviták elkerülése és e tényhelyzet megnyugtató lezárása érdekében pedig tervezi, hogy az előzőekben hivatkozott felmentést a jogszabályban is nevesíteni fogja az MR. egyik következő módosítása során.

Kérem tájékoztatásom szíves elfogadását.

Üdvözlettel,

Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium
Ügyfélszolgálati Információs Iroda

komment komment Címkék: budapest bkv busz bejegyzés levél válasz bkvfigyelo nkhm elsősegély doboz

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása