BKV-Figyelő

A hajléktalanokat nem, de a kisgyermekes anyukát leszállította a buszvezető

BKV figyelő.hu

2009.12.17
09:00

Három év körüli gyermekével és egy kézipoggyász méretével valószínűleg megegyező kisbiciklivel szállt fel egy anyuka a 36-os buszra. A buszvezető azonnal leszállásra szólította fel, még a motort is leállította hogy megmutassa, ő nem viccel. Olvasónk szerint ez azért érdekes, mert a buszvezetők a rendbontókra és a hajléktalanokra sosem szólnak rá, csak a gyengébbekkel mernek kikezdeni.

Tisztelt BKV-figyelő!

Gyakran olvasom a BKV-figyelő írásait, és sajnos nekem is van egy felháborító tapasztalatom, amit közzé szeretnék tenni. Az eset még novemberben történt, és elfoglaltságaim miatt még nem tudtam megírni. A 36-os buszon utaztam, és Pesterzsébet Baross utcánál felszállt egy fiatal hölgy, 3-4 évesforma kisgyermekével, és egy kisméretű gyermekbiciklivel. A megállóban álltunk, mire a sofőr beszólt a mikrofonba, letegezve a nőt: "Légyszíves, szálljál le a biciklivel"!

Fél perc feszült csend, a nő nem szállt le, az utasok nem szóltak közbe. Majd a sofőr tüntetőleg leállította a motort, majd szólt: "addig nem megyünk tovább!".  A mindenki előtt megalázott helyzetbe hozott nő döbbenten és idegesen kiabált előre, hogy "de akkor nem tudunk hazamenni", majd kénytelen volt leszállni. Ezután a járdán  a busz elejéhez sietett, hogy beszéljen a sofőrrel, de az gyorsan becsukta az ajtót és otthagyta a gyerekkel!

Az utasok közül senki nem védte meg a nőt, bevallom, én sem, de azért, mert nem tudtam, ilyen esetben hogy szól a BKV szabálya. Mikor több hely lett a buszon, odamentem az utazási szabályzathoz, ami azt írja: bicikli egy plusz jegy érvényesítésvel szállítható. (A HÉV-en és a Fogason igen, de mivel az ilyen kisméretű biciklik és motorok a kézipoggyász méreténél kisebbek díjmentesen szállíthatók, ahogy a babakocsi is. -A szerk.) Nos, ez a sofőr meg sem kérdezte a nőtől, van-e ehhez jegye, fel sem ajánlotta ezt a lehetőséget. Ráadásul nem is volt annyi utas, hogy ne fért volna el a kisbicikli simán. Annyit tudtam tenni, hogy mikor leszálltam,felírtam az időt és a busz rendszámát- nem tudom, érünk-e ezzel valamit.

A nő felháborító megalázásához annyit tennék hozzá, hogy rendszeresen utazok a Nagykőrösi úton a nagybani Zöldségpiacnál, ahol agresszív, hangoskodó guberáló hajléktalanok, és kisebbségiek hatalmas kerekeskocsikkal, csomagokkal (benne a kukából szedett zöldségek, amiket aztán a metrómegállókban árulnak) szállnak fel az amúgy is tömött, lassan haladó buszra, hátráltatva a munkába sietőket. Még egyszer sem szólt rájuk egyetlen sofőr sem, mind büntetlenül felszállhatnak és zavarhatják a fizető utasokat. A nővel kiabáló sofőr nagyon bátor volt, hogy egy kisgyerekkel le merte szállítani, miközben az ilyen alakoknak ő sem mer beszólni.

Még annyit, hogy ezzel a 36-os busszal jártam dolgozni, reggelente többször 25-30 percet kellett rá várni, összevissza jár, emiatt a munkahelyről többször is elkéstem és gondolom mások is.

Kérem, tegyék közzé ezt a történetet is, mert általános és tanulságos jelenség, hogy tisztességes utasokkal ezt művelik, miközben randalírozó csapatok nyugodtan utazhatnak zavarva másokat.

Tisztelettel: V.János, Budapest

komment komment Címkék: budapest bkv utazás busz kisgyerek hajléktalan bicikli utas panasz észrevétel vezető

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása