BKV-Figyelő

2010. február elsejétől életbe lépő új tarifák

BKV figyelő.hu

2010.02.01
11:40

Budapest Főváros Közgyűlése a 2009. december 16-ai ülésén alkotott 80/2009. (XII. 23.) sz. önkormányzati rendeletével módosította a Budapesti Közlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság által lebonyolított helyi és környéki közösségi közlekedés tarifáit. A rendelet 2010. február 1. napján lép hatályba, és a helyi közlekedés esetében átlagosan 4%-os viteldíjemelést jelent – az egyes jegy- és bérletfajták tekintetében a viteldíjemelés mértéke ettől eltérő lehet.

A közigazgatási határon kívüli utazások esetében BKV Zrt.-nek a környéki autóbuszokon és a HÉV-en a belföldi közforgalmú menetrend szerinti vasúti személyszállítás és helyközi (távolsági) autóbusz-közlekedés díjairól szóló, mindenkor hatályos miniszteri rendeletben foglalt árakat kell alkalmaznia. A változás a jegyeknél átlagosan 15%-os, a bérleteknél 10%-os helyközi viteldíjemelést jelent. A tarifaemelés ellenére nem módosul a környéki vonaljegy 90%-os kedvezményű 5 km-es és a HÉV menetjegy 90%-os kedvezményű 5 km-es változatok ára (a kerekítés miatt). A módosítás a helyi viteldíjakkal egy időben, 2010. február 1-jétől hatályos, amit a BKV Zrt is követni fog.

2010. február 1-jével az alábbi cikkek ára emelkedik:

Nem változik az alábbi cikkek ára:

Azon cikkeket, amelyeknek az ára emelkedik, 2010. január 31-én pénztárzárásig régi áron, 2010. február 1-jétől új áron árusítjuk.

A kedvezményes éves Budapest-bérletek értékesítését 2010. január 31-én pénztárzárással az Akácfa utcai központi bérletpénztár és a Pótdíjirodán lévő pénztár kivételével valamennyi pénztárból visszavonjuk.

A változó eladási árú helyi jegyeinket és bérleteinket új eladási árral újra legyártattuk. Ez alól kivétel képeznek: Havi Budapest-bérlet mozgáskorlátozottaknak, Kedvezményes éves Budapest-bérlet (páros év), Kedvezményes éves Budapest-bérlet tanulóknak (páros év), Szemeszterre szóló Budapest-bérlet (2. szemeszterre), Éves Budapest-bérlet (páros év), Éves Budapest-bérlet tanulóknak (páros év), Kedvezményes csoportos tanulójegy.

Ezen cikkek a törvényi előírásoknak megfelelően átárazásra kerülnek. A javítás piros színű biztonsági tollal történik. Az eladási árat egy vonallal áthúzzuk, föléírjuk az új eladási árat, és szignóval látjuk el.

A 2010-es évszámmal nyomott 10 db-os gyűjtőjegy tömbök is átárazására kerülnek, a korábbi évekhez hasonlóan matrica alkalmazásával.

A 2010. januártól érvényes eladási árral már korábban legyártott Havi Budapest-bérlet és Havi Budapest-bérlet tanulóknak értékcikkeken és a vonaljegyből lévő nyomdai készleteken a mellékelt képeken látható formában kerülnek az eladási árak felülnyomásra (a régi ár fekete nyomdafestékkel elfedve, fölé nyomva az új ár)

A BKV Zrt. jegyei és bérletei továbbra is megfelelnek nyugtának, ezért a társaság saját értékesítési csatornáin keresztül (pénztárak és automaták) eladott jegyek és bérletek után nem kell nyugtát kiállítani, azonban a bizományosi cikkek (Budapest kártyák, bérlettokok, Tudor sorsjegy) után igen.

A kinegrammal védett, meghatározott számú utazásra felhasználható jegyek (metró-, vonal-, gyűjtő-, átszálló- és környéki vonaljegyek) már korábban meghirdetett időkorlát nélküli érvényessége továbbra is fennáll. Ezek a jegyek (beleértve a korábban megszűnt kétszeres átszállójegyet és a megszüntetett 20 darabos gyűjtőjegyet is) az egykori eladási áruktól függetlenül továbbra is ráfizetés nélkül, határozatlan ideig felhasználhatóak – az éjszakai járatokon is –, de vissza nem válthatóak.

A régebbi, kinegram nélküli vonaljegyek és gyűjtőjegyek (ideértve a tankötelesek illetve iskolások korábban megszűnt csoportos gyűjtőjegyeit is) továbbra is kizárólag a VII. ker. Akácfa utca 15. sz. alatti bérletpénztárban cserélhetőek be, illetve válthatóak vissza készpénzre. Csak olyan kinegram nélküli gyűjtőjegy váltható vissza, amelynek megvan a borítója és az ellenőrző szelvénye.

komment komment Címkék: budapest bkv közlemény árak bérlet jegy tarifa pénztár 2010 emelés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása