BKV-Figyelő

Mankóval a BKV-n

Király Dávid

2013.09.19
12:48

Ha például az elsőajtós felszállásból eredő menetidő-növekedés nem okoz problémát a BKK-nak, akkor az miért baj, ha egy mankóval közlekedő utas - értelemszerűen - lassabban száll le vagy fel? Ez foglalkoztatja egyik olvasónkat.

Nem akarom bántani az alkalmazottaikat, mert tudom, hogy rendkívül keveset keresnek és nem éppen lélekemelő munkát végeznek. Valóban van köztük udvarias/figyelmes... Egy-kettő.

Én jelenleg úgymond "mozgáskorlátozott" vagyok. Mankóval járok. Csütörtökön délután négykor szálltam fel a 3-as villamosra, amikor ismét sikerült találkoznom a BKV által oktatott "udvarias" magatartással. Minden lépcsőt csak egy lábbal tudok megtenni, tehát picit tovább tart, de nem perceket vesz igénybe.

villamos3.jpgFotó: BKK

Épp próbálom magam felküzdeni a járműre, amikor elkezd sípolni az ajtó záródását jelző csengő. Próbálok gyorsítani, de akkor sem megy, max. a stressz miatt még össze is esek. Szerencsémre egy férfi gyorsan odaugrott és segített felhúzni, hogy ne csukjon oda az ajtó. Látott a villamos vezető, látta, hogy mankóval vagyok, de gondolta, azért megsürget picit.

A 3-as villamosra amúgy egy egészséges embernek is nehéz a felszállás, mert az eredetileg szerviz lépcsőnek tervezett lehetőség igen magas...

Sajnos, ez nem az első eset volt. Múltkor az ugyanilyen kialakítású 51-es villamosról szálltam le, és valószínűleg nem elég gyorsan, mert az utolsó lépcsőt ugorva kellett megtennem, s a mankót éppen csak sikerült lekapni a járműről. Akkor borzasztóan megijedtem, mert ha a mankóm fent marad, akkor egy centit sem tudok megtenni, ácsoroghatok egy lábon míg valaki arrébb segít.

Ezekből az esetekből kiindulva igyekszem kerülni az "udvarias" BKV szolgáltatásait, de időnként nincs más választásom. Igazán köszönöm a BKV-nak, hogy a rendkívül drága bérletem mellé időnként szolgáltatnak némi adrenalint is. Igen, ismerem a választ: szigorú a menetidő és a BKV alkalmazottai ki vannak képezve a mozgáskorlátozott utasok kiszolgálására.

Hozzáteszem,hogy a 20-as éveim közepén járok és nem gyök kettővel közlekedem. Jelenleg olyan sebességgel szállok fel-le egy villamosra, mint mondjuk két ember egymás után, tehát ezt még fel lehetne dolgozni. Ha értelmes megoldást kapnék erre a problémára, akkor rendkívül boldog lennék.

komment komment Címkék: villamos mozgáskorlátozott mankó hannoveri villamos

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása