BKV-Figyelő

A bliccelés vakságot okoz

Király Dávid

2014.05.26
19:02

Különös jelenségre lett figyelmes olvasónk, Böbe a Déli pályaudvarnál. Túl azon, hogy a bliccelés gáz, a módszer még ízléstelen is. 

A lelemény nem ismer határokat. Minden reggel nagyjából ugyanabban az időpontban megyek dolgozni, így hát nem meglepő, hogy a buszon - aminek utolsó előtti állomása, ahol leszállok, a Déli pályaudvar - szinte mindig ugyanazok a törzsutasok utaznak. Most többedik alkalommal volt szerencsém megfigyelni egy egyedi jelenséget.

fehérbot_összeh.jpgA kép illusztráció

Az egyik utas, egy 25-30 év körüli, szemüveges, hátizsákos fickó leszáll a buszról (szintén a Délinél), majd ahogy gyalogol a metró felé, komplett metamorfózison esik át, mind látványilag, mind etikailag. A normál szemüveget felváltja egy sötét szemüveg, előkerül egy nemlátó emberek számára készült, szétnyitható, fehér, vakvezető bot és ahogy odaér a jegyellenőrök elé, botjával kocogtatva próbál elbotorkálni a mozgólépcsőig, mert ugye jegyet vagy bérletet nem kell felmutatnia.

Majd ahogy a mozgólépcső közepéig ér, megtörténik a szertartásszerű visszaváltozás. A botot szépen összehajtogatva eldugja a hátizsákba, visszakerül a normál szemüveg is és már semmi nem akadályozza meg abban, hogy futólépésben haladva még elérje az éppen indulni készülő metrószerelvényt.

Ezt a neten találtam: A Kormányrendelet 8 §-a értelmében a súlyos fogyatékossággal élők a helyi közlekedésben ingyen utazhatnak. Bár - megjegyzem - mivel nem a jegyellenőr dolga megítélni, a fogyatékosság mértékét és valódiságát, erre szolgál a hatóság által kiállított igazolvány, amit szintén nem kérnek tőle, mert fel nem merül bennük, hogy valaki még ezzel is visszaélhet. 

komment komment Címkék: fogyatékos vakság bliccelő

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása