BKV-Figyelő

"Legközelebb lesz*phatod" - Három eset, amikor az utas volt bunkó

Király Dávid

2014.10.08
12:39

Hajlamosak vagyunk minden hibáért, nehézségért a járművezetőket, ellenőröket, közterület-felügyelőket hibáztatni, miközben néhány utas viselkedése, szóhasználata is kritikán aluli. Ők is nagyon sokat tesznek azért, hogy az utazás stresszes és kellemetlen legyen, a tömegközlekedésben dolgozók meg idegbetegek. István - aki már-már állandó levélírónk - három közelmúltbeli esetet írt le.

Az elmúlt napokban több olyan esetnek lehettem szemtanúja buszon utazva, amit eléggé felháborítónak tartok, ezúttal viszont az utasokról panaszkodnék, nem a BKV és a BKK embereiről. Sokszor már azon gondolkodom, hogy az utazási feltételeket át kéne írni, és nem csak a kutyákra, hanem némelyik utasra is kellene szájkosár.

cit5osbusz_bkk_1.jpg

Fotó: BKK

Legyen idős vagy fiatal, férfi vagy nő, elsőajtós felszállás vagy nem, a magyar embernek semmi sem tetszik, ha nem úgy van, ahogy ő azt gondolja. Ebben az elsőajtóztató buszvezető vagy az ellenőr kapja azokat a szavakat, amelyek nem elég, hogy sértőek, bántók és stresszt is okoznak, de szerintem buszra sem valók. Buszra? Az utcára se, de hát a 21. században ez a lehetetlen kategória.

"Nekem beszél?!" "Remélem, nem ez a tetves g*ci jön visszafelé is...", "Legközelebb lesz*phatod a f*szomat" - csak hogy párat említsek azokból, amik az előző 4-5 napban történtek.

Az első eset: Vasárnap, 93A busz, BPO-220, felszállás az első ajtón. Kőbánya-Kispesten beáll a megállóba a busz, nyílik az első ajtó, felszállok, mutatom a bérletem, köszönök. Vezető reakciója: mosolyog egyet, majd: "Köszönöm szépen, jó utazást kívánok!" Mögöttem felszáll egy hölgy és útbaigazítást kér, a vezető ezt megteszi, további szép napot kíván neki, elköszön, a hölgy a metró felé veszi az irányt.

Elindulunk, 2 megálló múlva nyílik az első ajtó, meg a harmadik, mivel volt leszálló. Egy idős, állítása szerint 70 éves hölgy kapta is az alkalmat, felszállt a harmadik ajtón, majd leült. Vezető kiszáll a fülkéből, majd kedvesen odaszól: "Csókolom, jó napot kívánok! Egy utazásra jogosító igazolványt szeretnék látni!" Nos, itt kezdődött minden.

"Nekem beszél?! Örülök, hogy ilyen fiatalnak néz, de elmúltam már 70, nekem nem kell!" Válasz: "Csókolom! Lehet, hogy el tetszett múlni 70, de attól még önnek is az első ajtón kell felszállnia, és mutatni egy igazolványt, amiből ez kiderül. Kérem szépen, mutasson egyet!" Hölgy: "A kollégái sem kérik, akkor meg? Inkább mást tartson be, ne ezt a hülyeséget! Én magának nem mutatok semmit, mit képzel magáról?" Vezető: "Azok a kollégáim. Legyen szíves mutatni!" Hölgy: "Maga nem normális, hogy lehet valaki ilyen szívtelen?" - majd előrevitte a személyit is mehettünk tovább.

Az én észrevételem: Na, ez olyan nehéz volt? Nem reklamálni kell, és már rég nem ott tartottunk volna, ahol. A busz ment tovább, a mögöttem ülővel kezdett el beszélgetni a hölgy, ez a párbeszéd zajlott le:

Hölgy: "Megáll az ész komolyan, hát ez totál idióta."

Utas: "Ja, ez a se**fej állandóan itt szívózik, de egyszer még megjárja a kis k*csög, fel is írtam a rendszámát."

Hölgy: "Remélem kirúgják."

Utas: "Én pedig azt, hogy visszafelé nem ez a tetves g*ci jön."

Közben a busz már elért a Kispesti temető megállóhoz, újabb idős asszony száll fel, vezető: "Csókolom, jó napot kívánok! Tessék mutatni egy igazolványt ami utazásra jogosít, köszönöm szépen!" Nos, az újonnan felszálló ráüvölt: "Mi?! Ez valami vicc? Hát maga elmegy a pokolba, nesze, itt van! Bunkó." Nos, ettől zengett az egész busz, mire a mögöttem ülők ismét elkezdték a párbeszédüket.

Újabb észrevételem: örüljön neki, hogy ingyen utazhat! Ennyit nem lehet megcsinálni, hogy egy igazolványt mutat? Ha rendőr kéri, azt is így elküldi, "engem már tisztelni kell, 70 múltam" címszóval? Így már az egész busz a vezetőről beszélt felháborodva, én meg nem mertem még csak annyit se odaszólni, hogy "a dolgát végzi", mert alighanem engem ott helyben elástak volna...

A második eset: 104-es busz, BPO-315, felszállás az első ajtón. Ennek a busznak a vezetője is kérte az idősebbektől az igazolványt, hát természetesen ez nem mindenkinek tetszett. Miért is ne? Ebben az országban mindent szabad, a buszvezető pedig le van tojva.

Ő a szemét, ha a dugó miatt késik, ő a szemét, mert becsukja az ajtót, és nem nyitja vissza. Ő a szemét, mert kéri a jegyet/bérletet/igazolványt, ő a szemét, ha elkésünk a munkából/iskolából/bárhonnan. Ő a szemét, ha nem jár a metró/villamos/HÉV/troli/egyéb, ő a szemét, ha az előző busz nem jön, ő a szemét, ha a buszt utastársaink összemocskolják és kukának nézik, ő a szemét, ha a majom autós index nélkül bevág elénk és fékezni kell. Nem.

Inkább örüljünk, hogy arra áldozza a munkáját, hogy minket szállítson, balesetmentesen, időben, és örüljünk neki, hogy nem szállít le a buszról csak azért, mert valami neki nem tetszik az utasban, mert épp neki olyanja van.

Visszatérve a 104-es buszra, neki még mielőtt beszólhattak volna, elmagyarázta, hogy miért kéri a nyugdíjasoktól az igazolványt, persze ezt sem mindenki fogta fel és hőbörgött, tipikus pesti módjára. Van, aki elfogadta, van aki nem. Az ilyen szerintem ne járjon busszal, ha ennyire nem képes, hogy egy igazolványt megmutasson. Ha meg kötözködni akar, akkor otthon tegye, ne a buszvezető idegeivel szórakozzon. Mert ő felel az utasokért, akármi történik.

3. eset: 5-ös busz, MHU-725, ellenőrök és közteresek. Ezúttal nem a vezetőnek jutott ki a jóból, hanem két ellenőrnőnek. A mellettem lévő két széken ült két nő. A Wesselényi utcánál szállt fel egy elég fiatal ellenőrnő, egy közteressel. Mivel egyedül volt, így nem ellenőrizhetett, így aztán elkezdtek beszélgetni. Közben meglátták őket (nem volt nehéz egy méterről, és még a mellény is rajtuk volt), és ekkor az egyik nő kezelte az első kezébe kerülő jegyet.

Eljutottunk a Rákos úti szakrendelőhöz, ott szállt fel az ellenőrcsapat másik tagja a közteressel együtt. Így aztán megkezdődött az ellenőrzés a buszon, a másik ellenőr is egy elég fiatal nő volt. Tőlük kérte a jegyet a már régebb óta buszon tartózkodó ellenőr, majd így szólt: "Jó napot kívánok! Ezt a jegyet sajnos nem fogadhatom el, mert már 3-szor volt kezelve". Miss 'Énvagyokakirálymajdmostmegmutatom' erre így válaszolt: "Idefigyelj, kisanyám! Én lyukasztottam, ne kötekedjééé!" Aztán úgy döntött, keres egy még jó jegyet, és kilyukasztja.

A fiatal ellenőrnő csak állt és nézett, ő pedig a jó jegyet kereste - bár nem hinném, hogy volt nála ilyen. Na, ezt unta meg a másik ellenőrnő, aki fogta és a jegykezelő nyílását lefogta, majd ezt mondta: "Nézze, ezt az utazás megkezdésekor kellett volna kezelni, tehát nem engedem meg, hogy ezt érvényesítse. Helyszíni bírság 8000 forint vagy később 16 000 forint, illetve a pótdíjakról a bkk.hu-n tájékozódhat. Legközelebb tessék a jegyet az utazás megkezdése után azonnal érvényesíteni!"

Erre visszaválaszolt a magát nagynak képzelő hölgy: "egy: legközelebb lesz*phatod a f*szomat, kettő: én egyből kilyukasztottam, de véletlenül egy másikat (na igen, egyből, miután az ellenőr felszállt, és különben is minden nála lévő jegy legalább 3 féle módon volt kilyukasztva-pecsételve), három: velem ne szórakozzon egy iskolás kis takony, mint te!" Nos, ekkor hívták oda a köztereseket, majd az Illyés Gyula utcánál leszálltak mindannyian, de azt nem tudom, hogy mi történt ezentúl.

Észrevétel: hogy lehet valaki ennyire szánalmas? Nem elég, hogy csal, lebukás után még az ellenőr a hibás, és ha az ellenőr fiatal, ráadásul nő, akkor ilyen stílusban kell vele "beszélni", nem mellesleg egy nőnek hogy lehet ilyet mondani? Mások kifizetik a bérlet vagy jegy árát, ő ingyen utazik, majd még nekiáll feljebb? Remélem, hogy jól megbüntették, és azt is, hogy az ilyen többet nem száll fel buszra, mert nem kellett sok, hogy fogjam magam, és lerugdossam onnan.

És persze ki a hibás? Az ellenőr, mert el merte kérni a jegyet, és mert "nem volt megértő", meg "ilyen szolgáltatásért nem fizetek" szövegek. Kissé már undorító, amit egyesek képzelnek magukról, és ahogy viselkednek. Az ilyeneknek nem buszon a helyük, hanem valami elmegyógyintézetben, remélem egyszer az összes ilyen elszenvedi, amit ők meg mernek csinálni.

Minden tiszteletem azoké a buszvezetőké és ellenőröké, akik mindezt képesek elviselni, mert nem lehet könnyű. Azt hiszem, hogy a "ki kapja a több meleget?" versenyben a buszvezetők-ellenőrök csata végeredménye 1-1. Sajnos.

komment komment Címkék: bunkó ellenőr utas járművezető

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása