BKV-Figyelő

Koszos megállókat és járműveket lát? Jelentse!

Király Dávid

2014.11.12
15:42

A Közvágóhíd környékének áldatlan állapotáról számolt be olvasónk, Sándor a IX. kerületi ÁNTSZ-nek. A népegészségügyi szolgálatnak írt levél több szervezet postaládáját megjárta, mire eljutott az illetékes BKV-ig, akik a BKK-n keresztül válaszoltak olvasónknak. 

A leírt eset rengeteg kérdést és problémát felvet, számunkra azonban a legfontosabb tanulság az, amit Sándor a BKV-Figyelőnek is megírt, jelesül az, hogy 

ha bárki egyértelmű szennyeződést észlel, akkor jegyezze fel a jármű pályaszámát/rendszámát és ezentúl nyugodtan írhat a BKK-nak, akik ígéretük szerint soron kívül tisztítják a járművet.

Az alábbiakban először olvasónk levelét, majd a BKV - BKK-n keresztül eljuttatott - válaszát közöljük.

Mindennapi tapasztalataim szerint a 24-es villamos Haller utca/Soroksári út megállójában és a Közvágóhíd H végállomáson az illetékesek nem végeznek tisztítást, fertőtlenítést.

24-es-villamos_bkk.jpgFotó: BKK

Mintavételezést és azonnali fertőtlenítést kérvényeznék a fent említett két megállóhely teljes területén és környezetében, illetve az ott közlekedő tömegközlekedési járműveken, különös tekintettel a várakozó fülkékre, ahol hajléktalanok rendszeresen szemetelnek, odavizelnek és nem egyszer már a székletüket is odaürítették az elmúlt 3 év során.

Az elmúlt időben nyers húst és csontokat dobáltak szét a Közvágóhíd végállomáson, amiket a vélhetően kötelező oltásokat meg nem kapó, ápolatlan kutyákkal próbáltak megetetni. A híd lábánál található egy hirdetőtábla, amelynek tövébe a hajléktalanok rendszeresen ürítik a székletüket. Előfordult már, hogy a járdára, a járókelők közé gurultak fécesz darabkák. Gusztustalan volt.

A Haller utca/Soroksári út megállóban ugyanez a helyzet. A hajléktalanok a két megálló közötti közlekedésre a 24-es villamost veszik igénybe, amelyen szintén közvetlen fertőzésveszély fenyeget. Meglátásom szerint mindkét megálló, azoknak környezete és az ott közlekedő tömegközlekedési járművek alkalmatlanok a rendeltetésszerű használatukra higiéniai okok miatt. Büdös, koszos és fertőzésveszélyes!

Kérem az említett megállóhelyek (Közvágóhíd H, Haller utca/Soroksári út) és az ott közlekedő tömegközlekedési járművek mintavételezés alapján történő vizsgálatát, fertőtlenítését.

Az ügyben illetékes BKV olvasónk levelére - a BKK-n keresztül - az alábbi tájékoztatást adta:

Hivatkozva a Ferencvárosi Közterület-felügyelet részére (mint említettük, a levél sok postaládát megjárt, mire eljutott a BKV-hoz - a szerk.) 2014. szeptember 10-én küldött levelének takarításra vonatkozó részére, illetékességből a BKV Zrt. az alábbi tájékoztatást adta.

A 24-es villamos Haller utcai megállóhelyét heti három alkalommal (hétfő, szerda, péntek) takaríttatják (száraz takarítás) külső vállalkozóval, azonban már kezd rendszeressé válni a heti egy alkalommal történő fertőtlenítő mosás külön megrendelésre. A megállót beszennyező személyek eltávolítására hatósági jogkör hiányában nincs lehetőségük.

A 2-es és 24-es villamos Közvágóhíd végállomását heti hat alkalommal (hétfő, kedd, szerda, csütörtök, péntek, vasárnap) takaríttatják (száraz takarítás) külső vállalkozóval. Eddig a végállomásról takarítási problémával kapcsolatos panasz nem érkezett a BKV Zrt.-hez, természetesen, ha szükséges, itt is elvégeztetik a fertőtlenítő mosást, takarítást.

Kérésével összhangban a járműveik vizsgálata, vegyszeres fertőtlenítése folyamatosan megtörténik. A Szolgáltató a villamosokat külső fél megbízásával, napi gyakorisággal takaríttatja, amire csak kocsiszínben van lehetőségük. A vonatkozó takarítási technológia - melynek betartását rendszeresen ellenőrzik - a darabos szemét eltávolítása mellett seprést, indokolt esetben pedig vegyszeres, nedves takarítást is előír naponta.

A járművek ciklusrend szerint belső, vegyszeres takarítását (ha nincs rendkívüli szennyezés) 7-10 naponként végeztetik el. Mindezeket végrehajtva a Szolgáltatótól elvárt járműtisztaság biztosított. Ugyanakkor az előfordulhat, hogy egy reggel tisztán forgalomba adott jármű napközben gyorsan beszennyeződik. A tisztaság fenntartása ugyanakkor a BKV Zrt.-nek is érdeke.

Kérjük, hogy segítse munkájukat azzal, hogyha Ön valamelyik villamoson jól beazonosítható, egyértelmű szennyeződést tapasztal, jelezze felénk az érintett villamos pályaszámát és az időpontot, amelynek ismeretében az adott jármű takaríttatását soron kívül elvégeztetik. Köszönjük észrevételét, egyben kérjük tájékoztatásunk szíves elfogadását.

Ha tetszett a poszt, szavazz a BKV-Figyelőre itt, a Goldenblogon!

komment komment Címkék: takarítás köztisztaság ÁNTSZ IX. kerület

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása