BKV-Figyelő

Nem lesz sztrájk

BKV figyelő.hu

2007.09.03
10:25

Megállapodtak, nem lesz sztrájk. Kedden, szeptember 4-én menetrendszerűen járnak a buszok, metrók, trolik és villamosok. Vasárnap este 10 óra után Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes is bekapcsolódott az egyeztetésbe. A több hónapja tartó bértárgyalás után hétfőre virradó éjszaka egyeztek meg a szakszervezeti vezetők a BKV menedzsmentjével.

A szakszervezetek és a BKV is engedett, így az utolsó pillanatban, de megállapodtak, azaz nem lesz sztrájk szeptember 4-én. Korábban a szakszervezet vezetői azt nyilatkozták, ha vasárnap éjfélig nem születik egyezség, hétfőn már nem ülnek tárgyalóasztalhoz, mert a keddi sztrájk előkészítésével lesznek elfoglalva. A személyenként bruttó havi hatezer forintos plusz fizetésemelés azonban elégnek bizonyult.

A vasárnapi bértárgyaláson új, számszerű javaslattal állt elő a BKV menedzsmentje. A társaság amellett, hogy továbbra is fenntartotta az idei üzleti tervben az idénre minimum 15 ezer Ft/fő/hó bérfejlesztést előirányzó ígéretét, megállapodást javasolt a 2007. október 1-e és 2008. december 31 -e közötti időszakra. Eszerint a BKV 2007. szeptember 1-től az eddig vállaltakon felül 6000 Ft/fő/hó bérfejlesztést, míg 2008. január 1-től további legalább 7100 Ft/fő/hó pluszpénzt ad. (Utóbbi akkor lehet több, ha az Országos Érdekegyeztető Tanács ajánlása nagyobb.)

Vasárnap déltől zárt ajtók mögött folytakaz egyeztetések, melyet utolsó esélyként kezelt mindkét fél a keddi munkabeszüntetés előtt. Vasárnap este fél kilenckor már nagyon közelinek tűnt a megállapodás, de mind a vállalat vezetése, mind pedig a szakszervezetek új javaslatokkal álltak elő az elégséges szolgáltatást és a béremeléseket illetően. A megállapodást csak éjjel egy órakor írták alá.

Regőczi Miklós, a BKV vezérigazgató-helyettese az Indexnek azt mondta, a közlekedési vállalat írásos javaslattal készült vasárnapra. A szakszervezetek vezetői ezt elemezték hosszú órákon át. Regőczi szerint a béremeléssel nem lépik át az Országos Érdekegyeztető Tanács által a közszférában javasolt 8 százalékot, és mindenképpen az üzleti terv keretein belül maradnak a tulajdonos főváros elvárásának megfelelően.


Nem vettek fel a hirdetések alapján új embereket

A beugrós sofőrtoborzás keltette felháborodást a hét végére meghaladta az idő. A BKV korábbi sajtóhírekkel ellentétben nem vett fel senkit, mert a szakszervezetek időközben a nulla százalékos szolgáltatás biztosításától eljutottak a 20 százalékos minimumig, így a kényszermegoldás értelmét vesztette. Ugyanakkor a BKV vezetősége szerint nem zárható ki, hogy ha később a most jelentkező emberek közül néhányan náluk akarnak dolgozni, esetleg helyet biztosítanak nekik.


Szolidaritás

Vasárnap a megegyezés előtt még támogatásáról biztosította a sztrájkra készülő BKV-sokat a Szociális Fórum (MSZF) Kerekasztala, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége (MOSZ) és a Dolgozói Akció Centrum is. Utóbbi sztrájkőrség szervezését is vállalta volna, és a város különböző pontjain ellenőrizte volna a buszok járatsűrűségét.

Megpróbáltuk a maratoni tárgyalássorozat végeztével utolérni Nemes Gábort, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének alelnökét, ám telefonja már nem volt bekapcsolva.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes viszont azt mondta: a BKV vezetése és a szakszervezetek közt létrejött megállapodás garancia arra, hogy folytatódhat a társaság megújulása. A főpolgármester-helyettes nagy eredménynek tartja, hogy a megállapodás nem borítja fel a társaság üzleti tervét, és örül annak, hogy a szakszervezetek kompromisszumkészségének köszönhetően nem lesz az egész város közlekedését megbénító sztrájk.

A cikk az index.hu-ról származik! Köszönjük!

komment komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása