BKV-Figyelő

Vélemények a 106-os buszról

BKV figyelő.hu

2007.11.20
14:04

Tisztelt BKV-Figyelő!

Megszületése óta figyelemmel kísérem a blog működését, és nagyon tetszik az elgondolás, hogy legyen egy fórum, ahol bkv-sok és utasok véleménye ütközhet (mondjuk ezt sajnálom is néha, sokan védik a mundér becsületét akkor is, ha alaptalan, de legalább lehet tudni, hogy "onnan fentről" is figyelik az ilyen véleményformáló blogokat és megpróbálnak hatni rájuk), és kiderül sok egyébként elsikkadó visszásság. Még nem jelent meg a blogban, de az Indexen sajnos már igen, hogy sok buszjáratot törölnek 2008-tól. Erre szerettem volna reagálni, de nem tudom, milyen fórumon tehetném, hogyan juttassam el véleményem az illetékeseknek, ebben szeretnék segítséget kérni! Ha megjelenik a blogban a cikk, beteszem kommentként is a levelet.

A levél:
"Tisztelt BKV, tisztelt Illetékesek!

Tegnap este halottam a hírt, hogy megkurtítanának, megszüntetnének jó pár buszjáratot. Én most a 106-os buszt szeretném megvédeni.

Megszüntetni a 106-os buszt: nonszensz ötlet.

1. Ez az egyetlen busz, ami átmegy az Árpád-hídon.
Ha megszűnik ez a járat, egyedül az 1-es villamos szállítja majd az utazók tömegét: egész Óbudáét, és a III. kerületét. Ez egyedül a reggelenkénti és délutáni követési távolság csökkenésével valósítható meg, így is sokszor fel sem férnek az emberek a járműre, annyira tele van, a következőre pedig 5, sokszor 10 percet is várni kell, és ugyanolyan tömeg fogad rajta, nem egyszer késtem le emiatt a metró csatlakozást.  (Aki azt mondja, induljunk el hamarabb, mintha nem tömegközlekedéssel járna munkába vagy az ügyeit intézni. Ha az ember tudja, hogy dugók lesznek, vagy valami forgalmi változás történik, akkor persze felkészül, de ezekkel általában akkor szembesül az ember, ha már a megállóban várakozik.)

2. Úgy hallottam, cél, hogy a Volán társaság buszaira is felszálljanak a békávés utazók. Így aztán nem kell akkora árat emelni, hiszen kénytelen az ember megvenni az egyesített bérletet â013 jókora felárral. (Aki azt mondja, ez aprópénz, küldjön e-mailt, megadom a számlaszámom, elküldheti nekem.) Aki a Flórián térre szeretne eljutni az Árpád-híd pesti hídfőjétől, a rapszodikusan közlekedő, és tömött 1-es villamos helyett csak sárga busszal teheti majd. A Volán társaság buszai is maximálisan kihasználtak csúcsidőben, egy nemrég lezajlott sajnálatos járatritkítás miatt, és az a környéken lakó ingázó, akinek tényleg ez az egyetlen járműve, amivel hazajut, nem fog örülni, ha olyanok szorítják le a buszról, akik egyetlen megállót mennek: a Flórián térig.

3. Képtelenségnek tűnik számomra, hogy egy lakótelepet, és négy lakóparkot hagyjanak közlekedés nélkül. Mondhatjuk, hogy 20 perc gyaloglás, és ott a HÉV. Viszont a HÉV reggelente teljesen tele van a Szentendre felől ingázó diákokkal, dolgozókkal, alig lehet felkapaszkodni rá, ha több ezer emberrel többet szállítana, sokkal több járművet kellene beállítani. Mondhatjuk azt is, hogy ott vannak még a Szentendrei úti buszok, a 34-es és 42-es. Csakhogy aki tapasztalta a reggeli dugókat a Szentendrei úton, tudja, hogy képtelenség betartaniuk a menetidőt, és a megállóba érkezésük ideje is bizonytalan. Jó megoldás volt, hogy buszsávot alakítottak ki a legszélső sávból, de sajnos a közlekedési morál miatt, ellenőrzés híján pofátlanul használták az autósok, így célját nem tudta megvalósítani.

A 20 perc gyaloglás pedig a kisgyermekeseknek, időseknek, nehéz csomagot cipelőknek már extrém sportnak számít (gondoljon már bele egy pesti utazó, vállalná-e naponta többször, vagy késő este, hogy begipszelt lábbal legyalogolja a Blaha Lujza tér - Nyugati tér távolságot ónos esőben, egy nagy hátizsákkal).

Sejtésem szerint egy Békásmegyeren közlekedő busz foglalná el a 106-os helyét, hiszen a közel egy éve újonnan épült megállókat nem hagyhatják kihasználatlanul (nagyon remélem), viszont azzal nem számolnak az ötlet kiagyalói, hogy nem véletlenül megy arra annyi busz. A 106-os, és a békásmegyeri buszok külön-külön is tele vannak csúcsidőben. Ha a Pók utcai lakótelepre egy félig vagy teljesen teli busz érkezik, már nem fér fel rá a szokásos egy busznyi utas

4. Nem tudom, milyen utasszámlálási adatok alapján tűnt úgy, hogy a 106-os kihasználatlan járat, mikor ünnepnapokon, korán reggel is tele van bárki meggyőződhet erről, aki tényleg felszáll rá, és nem csak térképeket és vonalakat néz -, nem beszélve arról, amelyik késő este közlekedik. Még talán arra is igény lenne, hogy egész éjjel járjon ez a busz

Kérem, fontolják meg ezt a döntést, vagy ajánljanak egy elviselhető alternatívát a busz helyett, különben csak emiatt a járat miatt több ezer ember kényszerül autóba, tovább növelve a Szentendrei út forgalmát.

Nagyon köszönöm.

Cseh Dorottya
A 095125. számú bérletszelvény tulajdonosa.

Még egy észrevétel:

Üdv!

Olvastam, hogy a BKV meg akarja szüntetni a 106-os buszt. Én évek óta ezzel megyek a kék metróhoz. Ez az egyetlen busz ami átmegy az Árpád hídon. Ha elromlik az 1-es villamos akkor az emberek ezzel a busszal jutnak át Pestről Budára.
És most ezt a buszt akarják megszüntetni mert szerintük fölösleges. Holott ott van a 42-es 34-es busz amik majdnem teljesen ugyanazon a vonalon mennek. Simán megoldható lenne, hogy a 42-est és a 34-est összevonják, csak kicsit többet kellene majd kanyarognia az egyiknek. Esetleg átmehetne valamelyik a hídon. A 106-oson egyébként szinte mindig tömeg van. Szóval nem értem miért akarják megszüntetni. Nemrég építették ki neki a rendes megállókat is.

Azt is olvastam, hogy megszűnik a havibérlet, marad a harmincnapos. Ezzel sem fogják elkerülni a kilóméteres sorokat, ráaádsul a harmincnapost könnyebb átírni egy jóféle tollradírral... (Nem nem szoktam ilyet tenni, mivel havibérletem van).

És azt szeretném én látni, hogy az éjszakai buszokon, hogy fognak jegyet árulni a sofőrök. Tegnap este a 906-ra nem fértek fel az emberek a Nyugatinál. Megnézem azt a buszsofőrt aki egy 5-6 fős részeg fiatalokból álló csapattól azt követeli vegyenek jegyet, főleg akkor amikor akkora tömeg van, mint a heringes dobozban.

Azt hiszem a BKV vezérkara megint nem gondolkodott...

Azon pedig elgondolkodnék a helyükben, hogyha már a dolgozóik is azért sztrájkolnak mert életveszélyesek, koszosak, büdösek a buszok, metrók, villamosok, akkor abban már lehet valami.

komment komment Címkék: bkv észrevétel járatritkítás 106os

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása