BKV-Figyelő

Komoly vitákat gerjeszthet a BKV tarifáinak emelése

BKV figyelő.hu

2007.11.22
13:14

Nem szerepel a Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülésének napirendjén a BKV jövő évi tarifajavaslata - közölték az MTI-vel az SZDSZ és az MSZP fővárosi frakcióvezetőjének titkárságán. A közlekedési vállalat pénteken tette közzé ilyen irányú terveit.

Nem szerepel a kabinet hétfői ülésének napirendjén a BKV jövő évi tarifajavaslata, ám a főpolgármester kabinetirodáján az MTI megtudta, hogy helyszíni kiosztással esetleg szó lehet a tarifaemelési javaslatról. Eközben a BKV Zrt. igazgatóságának keddi üléséről kiadott vállalati közlemény szerint még arról volt szó, hogy az igazgatóság a Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülését követően tárgyalja a tarifaemelési javaslatot és a jövő évi menetrend javaslatot.

A cég felügyelő bizottságának tagjaitól az MTI megtudta, hogy a testület csütörtökön nem vette napirendre a tarifaemelési javaslatot, mivel arról még nem hozott döntést az igazgatóság. Hozzátették, hogy emiatt a főpolgármesteri hivatal vezetőinek a kabinetjeihez csak a BKV menedzsmentjének a javaslataként kerülhet egyelőre a jövő évi tarifaemelési tervezet. A BKV igazgatósága elé került, november 12-i dátumozási javaslat szerint 10, 17,4 és 25,2 százalékos díjemelési alternatívák készültek.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes csütörtökön arra kérte levelében Antal Attilát, a BKV Zrt. vezérigazgatóját, hogy mindkét dokumentumot haladéktalanul tegye hozzáférhetővé, valamint azonnal kezdje meg a fővárosi és a kerületi társadalmi, érdekképviseleti és szakmai szervezetekkel az elengedhetetlen egyeztetést - közölte a fővárosi közlekedési vállalat.

Mint írják, a BKV a kérésnek eleget tett, és a nap folyamán nyilvánosságra hozta honlapján 2008-as paraméterkönyvének és tarifakoncepciójának szakmai anyagát, valamint tájékoztató levelet küldött valamennyi kerületi polgármesternek. A közlemény szerint a nyilvánosságra hozott egyik szakmai dokumentum azokat az érveket ismerteti, amelyek kiindulópontként szolgáltak a közlekedési vállalat 2008-ra vonatkozó paraméterkönyvének elkészítéséhez.

A paraméterkönyv tartalmazza azokat a menetrendi adatokat, amelyek alapján a BKV járatai közlekednek, így például a követési időket, az útvonalat és a menetidőt is. A másik dokumentum azokat az alapelveket tartalmazza, amelyek alátámasztják a BKV 2008-ra tervezett tarifáinak kialakítását, valamint ismerteti a tervezett új szolgáltatásokra vonatkozó elképzeléseiket is.

Ami a tarifa emeléseket illeti várhatóan komoly viták kísérik majd, korábban ugyanis Demszky Gábor, aki november 9-én a Főpolgármesteri Kabinetben tárgyalásra, illetve városvezetői döntésre alkalmatlannak nevezte a BKV három alternatívás tarifaemelési tervét, kezdeményezte a javaslat átdolgozását. A főpolgármester egyúttal hangsúlyozta, hogy a 17 és 25 százalékos díjemelést nem tartja elfogadható mértékűnek.

A főpolgármester ígérete szerint a BKV tarifákról legkésőbb december 20-án dönt a Fővárosi Közgyűlés. A cég jövő évi paraméterkönyvéről, menetrendjéről pedig jövő áprilisig határoznak.

Forrás: mfor.hu

komment komment Címkék: budapest bkv áremelés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása