BKV-Figyelő

Miből élnek az ellenőrök?

BKV figyelő.hu

2008.02.03
11:28

Személy szerint a bliccelés semmilyen formájával nem tudok érvényesülni. Az igénybe vett szolgáltatásért fizetni kell, még akkor is, ha szar a színvonal nem épp megfelelő. Viszont a bliccelésnél már csak egy undorítóbb tevékenység van, ha az ellenőr a magas büntetést több mint a felére csökkenti, majd azt is a saját zsebébe teszi.

Kedves BKV Figyelő!

A következő nemrég esett meg velem és egy barátommal. Úgy döntöttünk, hogy elmegyünk a budaörsi Decathlonba a jól bevált 139-40-es útvonalon. Nem is kell mondanom, a "hétvégevanminekpontosanindulni" mentalitás szerint a 139-es 8 percet késett (2 megállóval a végállomás után szálltunk fel), de mindegy, időnk van. Sasadin átszálltunk a 40-esre, ott sikerült realizálni, hogy hát nincs jegyünk, na mindegy, nincs akkora balszerencsénk, hogy pont jön az ellenőr. De volt. Mutattuk a bérletünket, hátha, de nem, leszállított minket a buszról, és elkezdte mondani, hogy miket fizethetünk be. Haverom mutatta kb. egy évre visszamenőleg a bérleteit, mert hát 9. éve járunk bkv-vel suliba, minden hónapban bérletet veszünk. Megpróbáltam kijátszani az aduászt: "Láthatnám az igazolványi számát?". Hát láthattam, mondjuk morgott miatta... Ezután hosszas szöveg, hogy miket fizethetünk be, én meg azon gondolkoztam, hogyan úszhatnánk ezt meg...

Régebbi kommentek között olvastam, hogy simán elsétálhattunk volna (futás megfordult a fejünkben, mint jó erőben lévő focistanövendékek, de barátom bokája eléggé fájt...), meg hogy bizonyítania kellett volna, hogy azzal a busszal utaztunk, ezt mondtam is neki, de erre elkezdett erősködni, hogy hívja az ügyeletest, ami 24000 forint lesz, úgyhogy megadtuk magunkat, mondtuk, hogy jó, akkor egy helyszíni bírságot szeretnénk fizetni. Elkezdett valamit írkálni, de látszott rajta, hogy nem nagyon akaródzik neki kitölteni, mire megszólalt a társa, hogy látja rajtunk, hogy fiatalok vagyunk, meg hogy vesszük a bérletet, úgyhogy elrendezhetjük egy utólagos bérletfelmutatás áráért (3000 Ft, ketten együtt). Mi meg persze belementünk, mi sem vagyunk hülyék, megússzuk 1500 Ft-tal. Ja és még két jegyet is kaptunk a visszaútra. Ezzel el is váltunk, de több kérdésem, gondolatom is maradt.

1. Miért kell vidéken többet fizetnem??? Ezt az ellenőrnek is feltettem, de csak azt válaszolgatta, hogy "mert ez vidék", és hogy ő ezt nem tudja, a bkv-sok hozták a szabályt (ő nem az? de...). A dolog iróniája, hogy az eset előtt pont ugyanezt írtam hsz-nek a járművezetős posztra...

2. Ha gazdag lennék, mint a szél, akkor kifizettem volna a hatezret, ne az ő zsebébe menyjen a pénzem... Nem tudom eldönteni, hogy most rendes volt, mert "könnyített" a büntetésen, vagy szemét korrupt valaki... Mi szempontunkból sem, mert végül is elengedett kevesebbért, bár szemet is hunyhatott volna fölöttünk, rendesen veszünk bérletet, ha 10 évvel és 50 kiló izommal több lennék, lehet nem állt volna le kötekedni... Szóval most nem tudom eldönteni, hogy rendes volt, vagy szemét...


Konklúzió: tudom, barmok voltunk, legközelebb viszünk jegyet, az biztos, de lehetett volna korrektebb, mondjuk nem lefizettetéssel (tudta, hogy más választásunk úgy sincs) segít minket, hanem egy kicsit nagyvonalú...

További szép napot és jó bkv-zást: Márton (halalosiram)

U.i.: Visszafele persze kilyukasztottuk a jegyeinket, és imádkoztunk azért, hogy jöjjön ellenőr. Azért is, mert két illuminált állapotban lévő hajléktalan is a buszon volt, botrányt csaptam volna, ha őket nem bünteti meg. Persze, hogy nem jött.

komment komment Címkék: budapest bkv budaörs észrevétel bkvfigyelo

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása