BKV-Figyelő

Megnéztük az épülő 4-es metrót

BKV figyelő.hu

2008.05.18
08:41

A BKV-figyelő lassan egy éves lesz. Ebből az alkalomból egy találkozót szerveztünk melyre a blog rendszeres olvasóit és hozzászólóit hívtuk meg. A találkozót első alkalommal a Hungária kocsiszínbe szerveztük. Sajnos a BKV a megkeresésre nem válaszolt, pedig a találkozón egy Combino villamost is kitakarítottunk volna.

A második szervezéskor a DBR Metrót kerestem meg egy olyan kéréssel, melyre még nem volt példa. Szerettünk volna lemenni a Kelenföldi állomás területére, onnan pedig elgyalogolni a Tétényi útra, a már elkészült 4-es metró alagúton keresztül. Meglepetésemre nem kaptam elutasító választ, a sajtóreferens mindent megtett értünk, sajnos a kivitelezőnek nem volt megfelelő a választott időpont és a helyszín így erről is le kellett tennünk egy időre.

A sajtóreferens egy hete keresett meg, hogy ezen a héten pénteken és szombaton nyílt napot tartanak, ha van kedvünk menjünk el, szerveznek egy külön csoportot nekünk, ezt amolyan ideiglenes megoldásként ajánlotta fel. Természetesen elfogadtuk a meghívást, így szombaton 14:00-kor a Bocskai úton a mélybe merültünk, hogy megnézzük hogyan haladnak a munkával. Akkora szerencsénk volt, hogy az egyik fúrópajzs még az állomáson volt, a karbantartást végezték rajta, így a vakondot is teljes pompájában megcsodálhattuk. Sajnos a meghívást többen az utolsó pillanatban visszamondták, de remélem, hogy azoknak, akik ott voltak felejthetetlen élményekkel lettek gazdagabbak.A bejáratnál figyelmeztettek mindenkit, hogy fényképezni lehet, de senki nem oszthatja meg az interneten, kivétel a sajtó munkatársai. RosszQtya állandó kommentelőnk ezt így kommentálta: „Majd feltöltjük a BKV-figyelőre!” :) Szerencsére sajtóként vettünk részt az eseményen, így az indafotó segítségével meg tudjuk mutatni nektek, hogy mit láttunk:


A képeket az indafotó segítségével nézheted meg. Amennyiben neked ezen szöveg fölött nem jelennek meg képek, kattints ide!

Látható a képeken egy ideiglenes vágány is, melyen egy vonat szállítja a törmeléket az Etele térre (Kelenföldi pu.). A fényképezés során nagy robaj hallatszott az alagútból, melyet én az „Itt jön valami” mondattal kommentáltam, ezután többen megszólaltak: „Az első metró!” :) Később mindenkit letereltek a vágányok mellé, mert felbukkant az alagútban a törmelékszállító vonat (a munkálatok a látogatás idején is zajlottak).

A videók egy részét telefonnal készítettem, így minőségük nem a legjobb, de talán egy kicsit visszaadhat abból, amit láttunk:)

A Bocskai úti állomás:
A fúrópajzs:
A fúrópajzs II:
A földszállító vonat:UPDTAE1: Scala több kérdést is feltett az ott lévő munkásoknak, ezeket itt olvashatjátok:
- Fővám teret nem ők csinálják, pesti oldalon másik cég van, és majd a végén összetalálkoznak
 
- A Bocskai úti megálló 34m mélyen van, a Móricz Zsigmond körtéri 40 m mélyen lesz.
 
- Itt Budán kiscelli agyag talaj van, fúrás szempontjából a legjobb.

- Kérdésemre, hogy konzisztencia szempontjából ez a talaj jó-e? mondta, hogy az agyag masszív, olyan mint a homok, ha megszívja magát nedvességgel nagyon szilárd, amíg nem bolygatjuk... Erre bátorkodtam közbevetni, hogy itt egy leheletnyit meg lett bolygatva, mire elmondta, hogy fúrás után a legfelső réteg 3-4 cm (?) vastag habarcs, ez érintkezik az agyagos felülettel, talán még meg is duzzad, és ez alá nyomják be a betont. Esetleg esztétikai károkat okozhatnak a fenti házakban, de a födéme a házaknak remekül bírja a strapát... Kérdeztem mi számít esztétikai kárnak: válasz: repedések, olyankor bejelentést kapnak, kimegy a műszaki osztály, jegyzőkönyv, és elbírálás, hogy elfogadják/nem fogadják el, majd kártérítés. De általában elfogadják, mert jobb a békesség.
 
-  Fővám teret nem tudja a kivitelező úgy megoldani, hogy arrébb rakja az állomást, mert a résfal elkészült, vasbetonból van, és azt csak úgy tudják szétszedni (mert bontani nem lehet), hogy körbeássák... szóval iszonyat egy meló lenne + tovább roggyanna minden.
 
- Rákérdeztünk a "tóra" tele műanyag palackokkal: első vicces válasz "ez a kis magántavunk, itt érezzük jól magunkat, ebben dagonyázunk, szeretjük... :-)", majd elmondta, hogy gyűjtőtó (talajvíz, mindenféle), és a palackokat a fúrócég (mert az két külön dolog, ám!) szemetelte bele, volt egy kérdés, hogy ez megszűnik, netán marad látványelemként? máshogyan lesz megoldva a vízelvezetés, a végleges állomás kialakításakor, természetesen.
 
- Nagyon akart minket sürgetni, felfelé, hogy idő van, de jött a betonszálltó vonat a betontörmelékkel, senki nem akart lemaradni róla, de ő idegesen sürgetett minket, két srác akik mellett álltam meg is jegyezte: "most hozzák a kurvákat és a koktélokat az Etele térről, nem akarják, hogy ezt lássuk... :-)"
 
- A tunéziai/algériai vendégmunkást Cédric-nek hívták, és ajánlgatta angolul, nagyon kedvesen, hogy lefényképezi a látogatókat, párban stb., hogy együtt legyenek a képen.

Kedvesek és segítőkészek voltak, azt kell mondjam, hogy mindenki. Jó PR húzás volt ez nekik, de remekül kivitelezték a dolgot. Szerintem.
 
Szép napot mindenkinek:
Scala

komment komment Címkék: budapest bkv metró képek videók találkozó 4 es bkvfigyelo metró4

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása