BKV-Figyelő

A buszvezetőt evés közben senki sem zavarhatja

BKV figyelő.hu

2008.08.13
16:05

Adott egy 3 perc múlva induló busz, és egy előtte szabálytalanul parkoló másik. Az induló busz vezetője felkeresi a másik busz vezetőjét, hogy nade’ álljon már odébb, mert indulna, türelmetlenek az utasok. Mit reagál erre a vérbeli BKV sofőr? Most ő eszik, ne zavarja senki. Az utasok kedvéért nem szakítja meg a táplálkozását. Miért nem tolatott vissza a buszvezető? Kérdezhetnétek sokan. A történetből ez is kiderül.

Szép Napot!

Én egy érdekes dolgot tapasztaltam Hétfő (2008.08.04.) reggel, gondoltam megosztom veletek:

Mostanában az Őrs "közelébe" járok szakmai gyakorlatra, így keveredtem a 277 jelű járatra. Illetve az adott napon pont az orrom előtt ment el az amivel még beértem volna...sebaj, 12 perc várakozás. Túlélem, odabent se akadnak ki, meg amúgyis rögtön állt be a következő, és itt kezdődik a későbbi probléma. Avagy a 277-es megállója előtt egy épp pihenőn lévő piros 61-es parkolt, úgy, hogy a hátsó lökhárítója pont a 277 táblával volt egyvonalban. (Ez a helyzet már az előző 277-es indulásakor is fennállt.) Node jött az én buszom és szépen odaállt, a tábla vonalában, tökéletesen rá a 61gy-re. Nem foglalkoztatott, felszálltam és elhelyezkedtem. Közben megfigyeltem a sofőrt aki fiatal is volt, meg vicces is...legalábbis a sapka a fején elég vicces összhatást kölcsönzött neki. Leszállt, elment a pihenőbe. Közben én olvasgattam az újságot amit a Metróból kifelé kaptam, így gyorsan telt az idő, aztán mikor a visszaszámláló 3 percet mutatott, jött is a sofőr, ám nem azért amiért ilyenkor kéne (beülni, hogy pontosan induljunk). Hanem hogy bejelentse, hogy az előtte álló 61gy szabálytalanul áll, ráadásul túl közel, ezért nem tud kiállni mögüle, tehát most elmegy megkeresi a gazdáját, hogy az előrébb álljon. Mindezt egy körülbelüli idézettel illusztrálnám:

"Az előttünk álló tünemény miatt nem tudunk kiállni, megyek megkeresem a gazdáját. Elnézést, valószínűleg pár perccel később indulunk."

Engem nem zavart, gondoltam ez belefér abba a három percbe, de ha abba nem is, akkor plusz kettőbe. Node pontosan öt perc múlva megjelent egyedül, s ismét csak bejelentett: A tünemény sofőrje épp eszik, és a kedves 277-es kolléga, és utasai kedvéért ezt nem hajlandó megszakítani. Ergo a mi pilótánk már ülne be a cellájába, hogy akkor most várunk, vagy ha valakinek ez nem tetszik, szívélyesen megengedte hogy menjen és beszéljen vele, ott ül bent a pihenőben. Erre egy hölgy aki addig se nagyon értékelte a helyzetet, beszólt sofőrünknek, hogy nehogy már az utasnak kelljen elintéznie, hogy elinduljon a busz, meg hogy ilyenkor miért nem szól a főnökének.. még hosszabban ecsetelte a kifogásait, amihez csatlakoztak páran. Kb ekkortájt (tehát jó 5-7 perccel a hivatalos indulási időnk után) beállt mögénk a következő 277. és pontosan ekkor vetette fel egy UTAS! , hogy akkor tolasson vissza. No azt meg nem lehet mert:

1: Állnak mögöttünk is (mostmár). 2: Kéne egy biztosító személy, aki csak BKV-s lehet. Ezeket az indokokat mondjuk Én elfogadtam, bár amúgy se izgatott nagyon a dolog, inkább csak megmosolyogtam az esetet. Végülis úgy érzékeltem, hogy magától, de előkerült egy BKV-s nő (talán a diszpécser...passz) aki kiadta, hogy akkor most mind a két 277-es tolat, és rövidre zárjuk a történetet (amit én hosszan írtam le). Ez meg is történt, így kb egy perccel a következő 277-es után el is indultunk.

Azért annak ellenére, hogy viccnek találtam, elgondolkoztam a helyzeten:

1: Mint azt a sofőrünk mondta, a kollégája azért oda parkolt, mert az közelebb van a pihenőhöz, mint a kijelölt helye...nade akkor minek van kijelölve az a hely(!?), ha úgyis tesz rá magasról a nagy "veterán", mert érzésem szerint az volt. Ezért is tett magasról a kis fiatal sofőrünkre is.

2:A diszpécser, vagy az akárki aki végül megoldotta az esetet, miért nem a 61gy sofőrjét kérte meg az előre gurulásra, miért a mögöttünk álló 277-esét?

3: Ami sofőrünkről is az a benyomásom kelt, hogy nagyon kezdő még. Egy rutinos valószínüleg nem állt volna rá egy pihenő 61-esre. És azt figyeltem, hogy még jópár, a 20-at alig töltött (legalábbis nem néz ki annyinak) férfiúk vezeti a buszokat...nincs valami tapasztalati elvárás e téren? Nem igazán éreztem jól magam egy ilyen balfék 'pilóta' mögött...

Ami még szép a dologban, -bár ebben nem vagyok biztos,- hogy  a végén senki nem segítette a tolatást. A rendező személy miután kiadta a parancsot, elindult a pihenőbe vissza. Legalábbis én úgy láttam. Magyarul azt vontam le következtetésnek: A BKV-nál (is) csak a kezdők tartják be a szabályokat, és a tapasztaltabbak kinevelik belőlük. Szerintem.

No jó hosszan fogalmaztam. Igazából csak gondoltam megosztom veletek ezt a tapasztalatot.

Üdv: Oliwer


UI: Király az oldalatok, itt legalább kibeszélheti magából az ember a BKV okozta sérelmeket, és legalább az ilyen esetekből fakadó utálatot nem az ellenőrökön töltik ki az emberek. Akiket én nem utálok. Lehet csak mert van bérletem :)

komment komment Címkék: budapest bkv busz utas panasz észrevétel vezető

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása