BKV-Figyelő

"Cél, hogy a tanácsadói díjak csökkenjenek"

BKV figyelő.hu

2009.03.31
16:30

A Felügyelő Bizottság következő ülésén hoz döntést a beszámolóról

A BKV Zrt. Felügyelő Bizottsága mai ülésén tárgyalta a tanácsadói szerződésekről szóló beszámolót, majd az erről szóló döntést elnapolva a következő ülésére kérte az anyag - DBR Metró Projekt Igazgatóság által kötött tanácsadói szerződésekkel történő - kiegészítését. A szakmai anyag szerint 2007. évhez képest a Társaság tanácsadói szerződésekre jóval kevesebbet fordít; 2008-ban a tavaly előtti szintnek közel 50%-ára csökkentek a díjak, és továbbra is arra törekszik a Társaság vezetése, hogy csak olyan megbízásokat adjon ki, amelyek a BKV számára megtérülnek. A beszámolóból kiderül az is, hogy a megfelelő partnerrel kötött tanácsadói szerződések révén akár 1 milliárd forinttal csökkenthető az anyagköltség és az egyéb szolgáltatások ára a BKV Zrt. üzemi eredményében.

A transzparencia jegyében a BKV vezérigazgatója a Felügyelő Bizottság korábbi – február 19-i – ülésén már saját maga is kezdeményezte a tanácsadói szerződésekkel kapcsolatos tájékoztató anyag elkészítését. A március 5-i rendkívüli ülésen azonban a Felügyelő Bizottság hivatalosan is felkérte a vezérigazgatót, hogy a mai ülésre készítsen egy tájékoztatót arról, hogy 2008. szeptemberi hivatalba lépése óta összesen mennyi tanácsadói szerződést kötött, milyen feladatra és milyen összegben. További kérdésként merült fel, hogy 2009. márciusáig milyen számlák kifizetése történt meg, illetve azok mennyire felelnek meg a közbeszerzési törvény és a BKV belső szabályzatának.

A szakmai anyag megállapításai szerint bizonyos esetekben (Pl. vagyonértékelés elvégzése, jogi analízis) elengedhetetlen külső szakértők bevonása. Továbbá egy 3 - 4 évente felmerülő egyszeri beszerzés esetén is gazdaságosabb és hatékonyabb megoldás a szakismeret külső igénybevétele. A tanácsadói díjak egyébként 2008-ban a tavaly előtti szintnek közel 50%-ára csökkentek, és továbbra is arra törekszik a Társaság vezetése, hogy csak olyan megbízásokat adjon ki, amelyek a BKV számára megtérülnek.

A BKV Zrt. Felügyelő Bizottság mai ülésén a szerződésekkel kapcsolatban készült beszámolóról nem hozott döntést, hanem kérte az anyag - DBR Metró Projekt Igazgatóság által kötött tanácsadói szerződésekkel történő – kiegészítését. Valamint úgy határozott, hogy e témában egy belső ellenőrzési vizsgálatot kell lefolytatni.

A vizsgálat tartalmáról annak elkészülte után tájékoztatjuk a Felügyelő Bizottságot és a nyilvánosságot.

Az átláthatóság érdekében a www.bkv.hu honlapon valamennyi tanácsadói szerződéslista (név, összeg, tárgy, státusz) folyamatosan elérhető, illetve a Társaság lehetőséget biztosított a sajtó részére a dokumentumokba, tanulmányokba történő betekintésre is. Ezáltal a sajtó munkatársai is meggyőződhettek az említett dokumentumok (szerződések, számlák, teljesítés igazolások, elemzések) valódiságáról.

2009. március 30.

BKV Zrt.

Kapcsolódó cikkek:

- Kocsis: Nem tudom, és nem kell róla tudnom

komment komment Címkék: budapest tanácsadás bkv közlemény bkvfigyelo sajtóiroda fb

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása