BKV-Figyelő

BKV: Több kerékpár szállítása hatóságilag nem engedélyezett

BKV figyelő.hu

2009.04.30
20:10

Kóka János levelére megérkezett a BKV válasza, amiből kiderül, hogy a Fogaskerekű Vasút fejlesztése tervben van, és jelenleg a Nemzeti Közlekedési Hatóság miatt nem szállatható több, csak 8 kerékpár a fogason:

Tisztelt BKV Figyelő Blog Szerkesztőség!

A BKV Figyelő Blogon megjelent, Demszky Gábor főpolgármester úrnak címzett levél kapcsán ezúton küldjük a BKV Zrt. álláspontját, tájékoztatását.

A BKV Zrt. számára fontos az, hogy a közösségi közlekedési szolgáltatás fejlesztésének irányait olyan módon tárja fel, ami a változó utazási igényeket - akár az alapszolgáltatáson túli igényeket - is lefedi. A fővárosban az elmúlt mintegy egy évtized során jelentősen növekedett a kerékpárt használók száma, amely szükségessé tette a közösségi közlekedés és kerékpáros közlekedés közötti együttműködés kibővítését és a további együttműködési lehetőségek vizsgálatát. A szolgáltatás ilyen irányú fejlesztésének természetesen számos lehetséges útja van, melynek főbb elemei közé tartozik az infrastruktúra fejlesztése, illetve a tarifarendszerben a közösségi közlekedési eszközök közötti átjárhatóság támogatásának megjelenése. Azaz például kerékpárszállítás esetén valamilyen kedvezmény beépítése, amellyel a szolgáltató vonzóbbá teszi a rendszeres kerékpárhasználatot.

Jelenleg a HÉV-en, a fogaskerekűn és a kishajókon lehet kerékpárt szállítani. A 2009-es évben az első két ágazatra érvényes kiegészítő bérletet vezetett be a Társaság. A Budapest-bérlet mellé havonta 500 forintért kerékpáros bérletet is vásárolhatnak utasaink.

A fogaskerekű vasúton jelenleg a vezérlőkocsikban van kialakítva nyolc kerékpár elhelyezésére alkalmas terület, melyet a Nemzeti Közlekedési Hatóság engedélyezett. Ez a nyári időszakban rendszerint kevésnek bizonyul, és számos konfliktus forrásául szolgál a vonatszemélyzet és a kerékpárosok között. Több kerékpár szállítása tehát hatóságilag nem engedélyezett, különösen azért, mert a nem kerékpáros utasok érdekeit, kényelmes utazását is figyelembe kell venni.

A Városmajori végállomáson sajnos igen gyakran, szinte folyamatosan megrongálják a jegykiadó automatákat, ezért más jegyvásárlási lehetőséget is biztosítottunk - közvetlenül a peronon található gyorsétteremben -, melyet utasaink számára természetesen tábla is jelez.

Továbbá tájékoztatjuk Kedves Utasainkat - főként a kerékpárosokat -, hogy a fogaskerekű vasút korszerűsítése kapcsán jelenleg is tárgyalások folynak olyan tervekről, amelyek a vonal átépítésével és új járművek beszerzésével számolnak. Amennyiben ezek az elképzelések megvalósulnak, úgy az új szerelvények beszerzésekor figyelembe kell majd venni a megfelelő számú kerékpár elhelyezhetőségének az igényét.

Üdvözlettel: BKV Zrt.

komment komment Címkék: blog budapest bkv levél bicikli panasz válasz bkvfigyelo sajtószoba

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása