BKV-Figyelő

Az NKH nem tud arról, hogy a BKV felmentést kapott

BKV figyelő.hu

2009.06.12
16:00

Biztos emlékeztek még arra a bejegyzésemre, amiben egy levelemet olvashattátok, amit a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak (NKH), a BKV-nak és a közlekedési minisztériumnak küldtem. (Ha nem, kattints ide). A levélben azt kérdeztem a hatóságoktól, hogy a BKV buszaiba miért nincs elsősegély nyújtó felszerelés. Az írásomra a minisztérium és az NKH is válaszolt. Előbbi azt írta, hogy a BKV-nak felmentése van, mert a BKV buszaihoz hamarabb kiér a mentő, utóbbi nem tudott a felmentésről. Azóta a média is foglalkozott a témával. Ezt írta az egyik napilap:

Budapest – Akár el is vérezhet az utas a BKV 1300 autóbuszának bármelyikén, mert nemhogy elsősegélydoboz, de még egy ragtapasz sincs rajtuk. Ugyanezért az autósokat súlyos tízezrekre bünteti a rendőr.

– Minden, közúton közlekedő járműnek lennie kell elsősegélydoboznak. Ez alól a BKV sem kivétel. Ha nincs ilyen csomag, akkor az üzemben tartó szabálysértést követ el – jelezte Polcz Kornélia, a Nemzeti Közlekedési Hatóság szóvivője.

– Még 1991-ben felmentést kaptunk a kötelezettség alól a közlekedési minisztériumtól. Ha baleset történik, előbb odaér a mentő, hogy az utasok vagy a járművezető bekötözhetné a sérültet – magyarázta Szilágyi Károly, a BKV szóvivője. A közlekedési tárca sajtóosztálya szerint nem létezik az a felmentés, amelyre a BKV hivatkozik.

ELSŐSEGÉLY, így hívják azt a folyamatot, amikor egy sérültet a mentő kiérkezéséig ellátunk. Lehet a BKV-nak bármilyen korszerű kommunikációs rendszere (erre hivatkozott a minisztérium), kiérhet a mentő a buszokhoz 5 perccel hamarabb, ez akkor sem helyettesíti a beteg azonnali ellátását, tehát ha a BKV-nak van is ilyen felmentése azt meg kell semmisíteni.

Mellesleg a BKV-nak nincs korszerű kommunikációs rendszere, sőt a információáramlás lassabb, hiszen több emberen meg így keresztül. Azt meg csak remélni tudom, hogy a minden ember egyenlő bánásmódban részesül, függetlenül attól, hogy BKV utasa vagy biciklis sérül meg. Nem is látok olyan indokot, hogy a BKV-hoz miért érne ki hamarabb a mentő.

komment komment Címkék: budapest bkv busz utas panasz válasz észrevétel bkvfigyelo elsősegély nkh közlekedési minisztérium

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása