BKV-Figyelő

Fényes márványra telik, mozgólépcsőre nem

BKV figyelő.hu

2009.08.11
11:30

Avagy a babakocsisok, mozgássérültek, öregek maradjanak otthon! Szép-szép, hogy a pesti aluljárókat végre gatyába rázzák, de a festegetés és a márványozás mellett nem lehetne őket modernizálni is? Átszállók tízezreinek az életét könnyítené meg a mozgólépcső az Örs vezér téri aluljáróban:

Tisztelt érintettek!

Megkezdődött a budapesti aluljárók felújítása.

Ennek természetesen mindenki nagyon örül, hiszen némelyik aluljáróban harmadik világbeli állapotok uralkodnak. Az Örs vezér téren keresztül közlekedek nap mint nap, így pontosan tudom milyen látványt nyújtanak a hajléktalanok, akik komplett bolhapiacot működtetnek, mérhetetlen szemetet, ürüléket és ezzel együtt bűzt hagyva maguk után. Vagy az alkalmi árusok, akik cigaretta csikkeket és szemetet dobálnak el. Ez a Főváros, a XIV. és X. kerület vezetésének és a rendőrségnek együttes felelőssége és szégyene.

Visszatérve a felújításra; az Örs vezér téri aluljáró felújításának teljes költsége sajtóból származó információk alapján 70 millió forint körül van. Ezért kapunk világos bézs színű járólapot, amit az ember a lakásában sem szívesen rak le, mert tudja, hamar koszolódik, nem praktikus. Érdemes megnézni már jelen félkész állapotában, igénytelen, foltos valami, nem szívesen néz rá az ember. A falakra részben új márvány kerül, részben az eddigi felületet tisztítják meg. Ami néhány napig szép is lehet, de a tervezett térfigyelő rendszer ellenére néhány héten belül úgyis telefirkálják a graffitisek.

VISZONT: a sok szépészeti beavatkozás ellenére sem lesz használhatóbb a napi több százezer (!) utas átmenő forgalmát lebonyolító csomópont. Hiszen a kerekesszékkel közlekedők, a babakocsis anyukák, bármilyen mozgásában korlátozott ember számára gyakorlatilag lehetetlen az átkelés az egyik oldalról a másikra.

Úgy gondolom, a felületi kezelés helyett értelmesebb lett volna MOZGÓLÉPCSŐK építése (amire a friss munkálatok után valószínűleg évekig, évtizedekig hiába várunk). Ezek nélkül ugyanis teljesen felesleges az elővárosi közlekedés fejlesztése is, hiszen a közösségi közlekedéssel történő bejárással kapcsolatban az egyik legfontosabb ellenérv a körülményes átszállás, ami az idősebbek, babakocsival közlekedők számára különösen nehéz, a fogyatékosok, mozgássérültek, számára pedig egyszerűen lehetetlen.

Kérdéseim:

1. Hogyan fordulhat elő 2009-ben Európában, hogy egy több százezres átmenő forgalmú aluljárót nem szerelnek fel a mozgásukban korlátozott embertársaink közlekedését is lehetővé tevő mozgólépcsővel (uram bocsá' lifttel).

2. Ki a felelős a program megalkotásáért/aláírásáért/elfogadásáért?

3. Az érintett szervezetek miért nem tiltakoztak az esztelen pénzköltés és a legalapvetőbb igények figyelmen kívül hagyása ellen?

4. Meddig kell még tűrnünk, hogy a haver építési kivitelezők érdekei ("van egy kis márványom, hová tudnánk beépíteni") előbbre való, mint a tömegközlekedők igényei?

5. Költői kérdés: A döntésekért felelősök közül hányan közlekednek az Örs vezér téri, vagy egyéb felújításra kerülő aluljárón keresztül munkába menet (bármilyen tetszőleges pozitív egész szám meglepne)

Várom minden érintett reakcióját, válaszát.

Tisztelettel: Nagy Viktor

komment komment Címkék: budapest bkv felújítás utas panasz aluljáró észrevétel mozgólépcső örs vezér tere

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása