BKV-Figyelő

Több év börtön a BKV egykori vezetőinek?

BKV figyelő.hu

2009.09.19
14:50

Munkajogászok, büntetőjogászok és ügyvédek szerint nem tarthatják meg a vagyont az egykori BKV-igazgatók, ha bebizonyosodik, hogy a kifizetések jó erkölcsbe ütköznek. Ha valakiről kiderül, hogy hűtlen kezelést követett el, az akár több évre börtönbe kerülhet. Az igazgatók azért kaphattak 50-80 milliós végkielégítéseket, mert korábban nagy prémiumokat vehettek fel.

A cég sajtóirodájának tájékoztatása szerint automatikusan osztogatták a prémiumokat. Az egyik vezérigazgató-helyettes például havi 660 ezer forintos fizetésének több mint százszorosát, 82 millió forintot kapott így, majd amikor nem sokkal később nyugdíjazták, még mintegy 70 milliós végkielégítést utaltak neki. Az igazgatók és a vezérigazgató tudhatott a tervezett kirúgásokról, hiszen Antal Attila, a 2007-ben a BKV-hoz került új vezérigazgató egyik feladata az volt, hogy csökkentse a létszámot.

- Aránytalannak tűnnek ezek az összegek. A versenyszférában legfeljebb az éves fizetés 80 százalékát lehet prémiumként megkapni - vélekedett Pető Róbert munkajogász.

- Az eljárásban biztosan vizsgálni fogják, ki és milyen belső szabályozás alapján döntött a prémiumokról és a végkielégítésekről - vélekedett Soós Judit ügyvéd. - Tisztázni kell, milyen feladatot kellett elvégezniük ennyi pénzért, és hogyan szabályozták a jutalmazást. Ha csak azért utalták ki a magas prémiumokat, hogy növeljék az átlagkeresetet és így több végkielégítést lehessen kifizetni, akkor valaki hűtlen kezelést követett el. Aki kapta a pénzt és tudott erről, azt bűnsegédként felelősségre vonhatják - vélekedett az ügyvéd, emlékeztetve, hogy a különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelést 2-8 évi börtönnel sújtja a törvény.

- Ezek a szerződések jó erkölcsbe ütköznek, így a büntetőeljárásban vagy polgári peres úton kérhetik a pénz visszafizetését - közölte Hegedűs László ügyvéd. Az ügyvéd szerint, ha az igazgatók tudtak egymás pénzeiről, akár bűnszervezetről is lehet beszélni.

(V. J. Z. - Blikk)

komment komment Címkék: budapest cikk bkv blikk börtön botrány brfk észrevétel végkielégítés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása