BKV-Figyelő

Mi legyen a csúcsidőben utazgató nyugdíjasokkal?

BKV figyelő.hu

2009.10.22
07:20

Örökzöld témát vetett fel olvasónk. Lenti levelében a csúcsidőben piacra utazgató nyugdíjasokról ír, akik időnként a munkába, iskolába igyekvő utasoktól veszik el az álló és ülőhelyet. Európa más részén már megtalálták a megoldást. Az időseknek is fizetni kell a tömegközlekedésért a csúcsidőben, így szoktatták le őket a felesleges utazásról. Olvasónk már saját nagymamáját is leszoktatta a reggeli buszozásról.

Tisztelt BKV-figyelő!

Ha jól emlékszem már kétszer volt téma a blogon a csúcsidőben ingyen utazgató nyugdíjasok ügye. Ismét elkezdődött az iskola, a BKV a nyári menetedhez képest alig sűrítette a járatokat, így a reggeli és a délutáni csúcsban igazi tömegnyomor van a buszokon, a villamosokon és a metrón is.

Minden reggel figyelem a buszon utazók táborát, és meglep, hogy a sok munkába igyekvő ember és az iskolások között mennyi idős nyugdíjas utazgat bevásárolni, orvoshoz, stb. Tömött villamoson és buszon utazva szinte minden nap látom, hogy az utasok azért nem férnek fel a járművekre, mert úgymond elfoglalják a helyüket. Félreértés ne essék nincs bajom az ingyen utazó nyugdíjasokkal sosem bántanám őket, de sokan közülük megtehetnék, hogy akkor mennek a piacra, vagy akkorra kérnek időpontot az orvoshoz, amikor nyugisan tudnak utazni.

Van olyan európai ország, ahol a nyugdíjasok csak csúcsidőn kívül utazhatnak ingyen, egyébként nekik is fizetni kell. Szerintem a BKV is bevezethetne egy hasonló rendszert, mert a buszok reggel és délután tömve vannak, csúcsidőn kívül pedig kevesen utaznak rajtuk.

Nekem is van anyukám és nagymamám, tudom, hogy reggel vannak friss áruk a piacon, és az orvoshoz nehéz időpontot kérni, de érdekes módon ők ezt meg tudták oldani, és amikor feldobtam otthon a témát egy ebédnél egyikőjük sem sértődött meg. Még igazat is adtak nekem. Nagyanyám ha teheti azóta ki se mozdul a lakásból 9-10 óra előtt. Ő is rájött, hogy sokkal kényelmesebben elintézheti a dolgait, ha az iskolásokkal együtt utazik.

Nektek mi a véleményetek erről? Szerintetek elég lenne egy kampány a BKV részéről és megoldódna ez a „probléma”, vagy az utazási kedvezmény átalakításával kellene szabályozni? Fontos tudni, hogy akinek dolga van (tényleg így kapott csak időpontot az orvostól, valami hivatalba kell mennie, stb.) akkor továbbra is ingyenes lehetne az utazás.

Várom a véleményeteket!

D. Gergely - Budapest

Tény, vannak olyan idősek, akik imádnak a reggeli csúcsban utazni, pedig a bevásárlást, egyéb ügyeiket elintézhetnék 10-12 óra között is, amikor jóval kevesebben utaznak. Ettől függetlenül nem hiszem, hogy a rendszert át kellene alakítani, és szerintem az sem megoldás, ha az időseknek is fizetőssé tennénk a közlekedést csúcsidőben. Több busz kell és sűrűbb menetrend.

komment komment Címkék: budapest bkv utazás busz metró villamos utas nyugdíjas észrevétel troli

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása