BKV-Figyelő

Villamos Független Szakszervezet reakciója, közleménye

BKV figyelő.hu

2009.11.06
00:40

Tisztelt Gál Mihály Úr!

Mivel az Ön által szerkesztett BKV-figyelő nevű blogon megjelentünk, illetve egyik, a tagságunk tájékoztatására szánt plakátunk – szándékunk ellenére, de a megjelenést nem kifogásolva – nyilvánosságra került, így kötelességünknek érezzük, hogy a megjelent cikkel kapcsolatban véleményünket közöljük Önnel, illetve a széles nyilvánossággal.

A most is folyó Kollektív Szerződés tárgyalások menetét, az ott elhangzó javaslatokat, ellenjavaslatokat, a konfliktusokat és konfrontációt kiváltó konkrét munkáltatói tervezetet nem kívánjuk itt és most ezen a fórumon tárgyalni, inkább a közvéleményhez szólunk, kiemelve néhány fontos (a cikk kommentjeiben leginkább megjelenő) gondolatot.

Szervezetünk, a Villamos Független Szakszervezet elkötelezett híve annak az eszmének, miszerint Budapestnek szüksége van egy jól működő, magas színvonalon szolgáltató közösségi közlekedésre. Úgy gondoljuk, ennek az elképzelésnek a megvalósításához elengedhetetlen a képzett, lojális és elégedett munkavállaló.

A BKV-nál működő szakszervezetek – köztük a Villamos Független Szakszervezet – érdekképviseleti munkájának köszönhető, hogy jelenleg olyan Kollektív Szerződésünk van, amely a Munka Törvénykönyve és más vonatkozó jogszabályok rendelkezésein felül többletjuttatásokra kötelezi a BKV-t a munkavállalói felé. (Fontos tudni, hogy a KSZ-nek, mint szerződésnek az alanya a munkáltató és a munkavállaló, a szakszervezetek csak aláírják azt, a munkavállalók helyett és a megbízásukból.)

Véleményünk szerint nem baj, sőt egyenesen kívánatos, hogy olyan jogi környezet védje a munkavállalókat, amely biztosítja az érdekeik megfelelő és hatékony védelmét, a jogorvoslat lehetőségét, és törvényi garanciát biztosít minden dolgozónak munkája során.

Az átlag BKV-s dolgozó nettó munkabére több elemből áll, ezen elemek egyike azoknak a juttatásoknak az összessége, melyet most a munkáltató a Kollektív Szerződés módosításával el akar venni illetve csökkenteni akar, és ez akár több tízezer forintot is jelenthet a munkavállalóknak. Nem kívánunk vitába szállni a cikk kommentelőivel, nekünk, a Villamos Független Szakszervezetnek az a dolgunk, hogy a tagságunkat a lehető leghatékonyabb módon képviseljük minden fórumon. Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy ma Magyarországon sokan vannak, akik kevesebbet keresnek a BKV-soknál, és tudjuk azt is, milyen nehéz érvényt szerezni a munkavállalók jogainak.

A munkavállalók érdekérvényesítő fóruma a szakszervezet, eszköze pedig a sztrájk. Minden BKV-s dolgozó számára világos, hogy egy esetleges sztrájknak milyen következményi vannak, és azt is tudjuk, hogy hatással van az utasaink életére is – ez azonban megkerülhetetlen, szükségszerű velejárója egy BKV-s sztrájknak. A dolgozók végső érve a munkáltatóval való tárgyalás során a sztrájk, azonban mi, BKV-sok sohasem az utazóközönség ellen használtuk, hanem csak és kizárólag az érdekeink védelmében. Talán az is elmondható, hogy amennyiben egy esetleges BKV-s sztrájk következményeként a dolgozók elégedettebbek, jobbak a járművek és a pályák, emelkedik a szolgáltatás színvonala, úgy abból az utasok is profitálnak.

Habár a kommunikációs csatornáink inkább a BKV-sok számára elérhetőek (plakátok, szóróanyagok, stb.), tevékenységünkről, érdekképviseleti munkánkról átfogóbb képet kaphat minden érdeklődő a honlapunk, vagy az újságunk által.


Üdvözlettel:

Gubinyi Gábor
Villamos Független Szakszervezet
kommunikációs vezető
2009. november 5.

komment komment Címkék: budapest bkv közlemény szakszervezet kollektív szerződés ksz vfsz

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása