BKV-Figyelő

Hány milliárd kéne a BKV-ra?

BKV figyelő.hu

2009.11.25
06:00

Harmincmilliárd forintot vár a főváros a BKV működtetéséhez jövőre; a tárgyalások Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester és Bajnai Gordon miniszterelnök között szerdán kezdődnek.

A Fővárosi Közgyűlés MDF-frakciójának vezetőjét, Hock Zoltánt azt követően kereste meg az MTI, hogy kedden Demszky Gábor magához hívta az öt közgyűlési frakció vezetőjét, hogy tájékoztassa őket arról, mi a városvezetés álláspontja a szerdai tárgyaláson.

A főpolgármester azért adott a képviselőcsoport vezetőinek tájékoztatást, mert mióta az MSZP felmondta a fővárosi koalíciót, az SZDSZ kisebbségből irányítja Budapestet, és ezért megegyezésre törekszik valamennyi fővárosi politikai erővel.

Demszky Gábor meghívását csak Steiner Pál szocialista, John Emese szabad demokrata frakcióvezető és Hock Zoltán fogadta el; a megbeszélésen rajtuk kívül Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes vett részt, aki felelős az önkormányzat költségvetéséért.

Hock Zoltán az MTI-nek elmondta, a főváros 5 milliárd forint saját forrástöbbletet vállal az idei évre a BKV működtetésére, és 30 milliárd forint állami támogatást vagy hitelgaranciát kér a jövő évre. Ez lényegében azt jelenti, a főváros vállalja, hogy az év hátralévő részében már saját erejéből működteti a közlekedési céget, de jövőre 30 milliárdra van szüksége a működőképesség biztosításához.

Hock Zoltán elmondta, abban valamennyi fővárosi politikai erő egyetért, hogy a BKV-nak jelentősebb tőkeinjekcióra van szüksége. A frakcióvezető szerint azonban az újabb forrásbevonás cselekvési program nélkül nem ér semmit. Mint fogalmazott, a jelenlegi szocialista nagyvállalati modell helyett egy olyan új modellre volna szükség, amely biztosíthatná a fővárosi cég középtávú és hosszú távú pénzügyi egyensúlyát.

Kérdésre elmondta azt is, hogy a megbeszélésen nem esett szó új főpolgármester-helyettesek személyéről, a lemondott két szocialista városvezető területeit érintő feladatok átadásáról.

(MTI, Hírszerző)

komment komment Címkék: budapest mti bkv demszky hírszerző támogatás bajnai

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása