BKV-Figyelő

BKV-ügy: közokiratot is hamisíthatott a jogi igazgató

BKV figyelő.hu

2009.12.08
16:00

A rendőrség szerint felmerül annak gyanúja, hogy a volt jogi igazgató meghamisította egy munkavállaló jelenléti ívét.

Közokirat-hamisítás miatt is vizsgálja a rendőrség a BKV volt jogi igazgatójának ténykedését - mondta Tomasitz István, a közlekedési cég megbízott jogi igazgatója kedden a fővárosi közgyűlés BKV-t ellenőrző bizottságának ülésén.

A megbízott jogi igazgató elmondta, hogy a rendőrség a cégnél tartott házkutatás során talált olyan dokumentumokat, amelyek valódiságát megkérdőjelezi. Pontosabban egy munkavállaló - H. Éva - jelenléti ívéről és egyéb iratairól van szó. A rendőrség szerint felmerül annak gyanúja, hogy a volt jogi igazgató meghamisította ezeket az iratokat - tette hozzá.

Három ügyvédi iroda is érintett

Kérdésre Tomasitz István elmondta, hogy Sziebert György, az előzetes letartóztatásban lévő volt jogi igazgató 2008 májusa óta dolgozott a BKV-nál és a szerződését határozott ideig, 2012 szeptemberéig kötötték. A volt jogi igazgató szerződését Balogh Zsolt, az akkori általános vezérigazgató-helyettes írta alá.

A BKV jogi osztályán egyébként hét ügyvéd dolgozik és mintegy 10 ügyvédi irodával állnak állandó kapcsolatban; az irodákkal kötött szerződéseket Sziebert György írta alá. Az irodák közül hatot 2008 óta alkalmaz a BKV - tette hozzá.
György István, a bizottság fideszes elnöke az ülésen felolvasta Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitánynak levelét, amelyben azt írta, hogy a rendőrség a vesztegetésben érintett iratokat lefoglalta.

Az ügyben három ügyvédi iroda is érintett - tette hozzá a főkapitány. A bizottság Hock Zoltán (MDF) képviselő kezdeményezésére egyhangúlag megszavazta: vizsgálják ki hat évre visszamenőleg, hogy milyen szerződéseket kötött ügyvédi irodákkal a fővárosi önkormányzat és annak cégei.

Az ülésen elhangzott az is, hogy a rendőrség kereste a BKV informatikai igazgatóját is, aki azonban nem jelent meg, mert Ausztriában síelt és beteget jelentett. A bizottság tagjainak erre vonatkozó kérdéseire Székelyné Pásztor Erzsébet, a cég kommunikációs igazgatója azt válaszolta: beszélt az informatikai igazgatóval, aki úgy tájékoztatta, hogy valószínűleg az előzőleg megkapott "H1N1-oltástól lett rosszul". A megbízott jogi igazgató szerint a cég megdöbbent az informatikai igazgató viselkedésétől, de munkajogilag semmit sem tudnak tenni.

Előzmények

A BKV jogi igazgatóját egy óbudai mélygarázsban érték tetten, amint nagyjából 10 millió forint összegű pénzt vett át egy, a közlekedési vállalattal szerződésben álló cég munkatársától.

A Repülőtéri Rendőri Igazgatóság (RRI) egy magánszemély bejelentése alapján április óta nyomozott, mielőtt a múlt héten pénteken őrizetbe vette a Budapest Airport (BA) és a BKV jogi igazgatóját. A R.-V. Krisztina néven emlegetett BA igazgató és Sziebert György ellen bűnszövetségben elkövetett vesztegetés, hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt indított eljárást az RRI. A gyanúsítottakat előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság.

Az RRRI korábban azt közölte az MTI-vel: a rendőrség adatokat és bizonyítékokat talált arra, hogy a két igazgató összejátszva ügyvédi irodáknak teljesítés címén kifizetett összeg jelentős részét jogtalan előny formájában visszakapta. Továbbá volt túlszámlázás, vagyis el nem végzett munkát is kiszámláztak az irodáknak.

(Hírszerző, MTI)

komment komment Címkék: budapest mti bkv ügyvéd hírszerző budapest airport ba jogi igazgato sziebert gyorgy

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása