BKV-Figyelő

Az Indexen tesz vallomást a körözött BKV-igazgató

BKV figyelő.hu

2009.12.15
14:30

Hazajött, ártatlan, beteg, és belehalna, ha előzetes letartóztatásba kerülne, ez áll abban a golyóstollal aláírt levélben, amit az Index kapott borítékban. A Budapest 62-es postán feladott levél feladója Fuzik Zsolt Béla, a BKV informatikai igazgatójaként mutatkozik be. A levélben utal arra, hogy ügyvédje Zamecsnik Péter. Megkerestük Zamecsnik Pétert, aki azt mondta, hogy beszélt Fuzikkal telefonon, és elképzelhető, hogy ő lesz a védője, de megállapodást még nem kötöttek. A levelet ő is megkapta.

Levelet kaptunk Fuzik Zsolt, a BKV Zrt. informatikai igazgatójának aláírásával, aki ellen a rendőrség körözést adott a BKV-t és a Budapest Airportot érintő vesztegetési ügyben. Levelében azt írja, hogy december 6-án este értesült arról, hogy házkutatás van a BKV székházában. Bent levő informatikus kollegájától kérdezte meg, hogy mi történik. Kollégája továbbadta a telefont egy rendőr nyomozónak, aki megkérte, hogy amennyiben lehetősége van, menjen be, mert sok szobát kell átvizsgálni.

Mint Fuzik írja, egy tervezett síelés előtt volt, és semmi nem utalt rá, hogy ez nem kérés, hanem rá is vonatkozó házkutatás. Hozzátette, hogy mivel tudja, hogy az ilyen házkutatások reggelig eltartanak, ezért nem jelent meg. A levél szerint vasárnap reggel már 39 fokos láza volt, erősen köhögött, begyulladt a torka. Hétfőn elment egy ausztriai kórházba, ahol a főorvos megállapította, hogy valószínűleg H1N1 vírusos fertőzése van. Kedden hazaérkezett Magyarországra, ahol a háziorvos is megerősítette az osztrák orvos diagnózisát.

A levélben Fuzik kijelenti, hogy ezután otthon feküdt, senki nem kereste, nem menekült semmi elől. Szerdán olvasta az interneten, hogy körözést indítottak, és elfogatóparancsot adtak ki ellene. Teljesen összetört: mint írja, nem elég, hogy semmi köze a vesztegetési ügyhöz, ráadásul nagyon beteg és még gyanúsítottként is kezelik.

Belehalna a letartóztatásba

A levél szerint Fuzik egészségi állapota miatt nem tud bemenni a rendőrségre. Beszélt ügyvédjével, Zamecsnik Péterrel, aki azt mondta neki, hogy előzetes letartóztatással kell számolni az ilyen esetekben. Mint írja, belehal testileg-lelkileg amíg kiderül, hogy semmilyen bűnt nem követett el, és kiengedik az előzetesből. Mivel azonban szeretné a nyomozást segíteni (a levél fejlécén a Tisztelt Rendőrség felirat szerepelt, amelynek aláírt másolatát kaphatta meg az Index), és a gyanút eloszlatni, leírja mindazt, amit személyesen el tud mondani vallomásként a vesztegetési üggyel kapcsolatban.

Eszerint 2009 nyarán Sz. György (a BKV előzetes letartóztatásban ülő jogi igazgatója) megkereste Kocsis István vezérigazgatót, hogy a jogi igazgatóságnak különálló iktatórendszerre van szüksége. Kocsis István engedélyezte a program beszerzését. Ezután Sz. György megkereste Fuzikot is, hogy van a Budapest Airportnál jól működő iktatórendszer, amit ő korábban használt, és ami maximálisan megfelelne az elvárásoknak. Mivel a programra az igény a jogi igazgatóságon keletkezett, így nem vonta kétségbe a szükségességét.

Az Index úgy tudja, hogy a BKV-székház december 4-i házkutatásakor bemutatott házkutatási parancsban (jegyzőkönyvben) az áll, hogy a rendőrség azzal gyanúsítja Fuzik Zsoltot, hogy az informatikai cégtől kapott 10 millió forint kenőpénzt meg kívánták osztani vele.

Mint Fuzik írja, nem tudta, hogy mennyibe kerül a program, és nem szerette volna magas áron megvásárolni, ezért ajánlatot kértek több cégtől is, hogy valós verseny legyen. A levél szerint helyettese részt vett az egész eljárásban, ő igazolta vissza a program helyes működését, valamint, ha Fuzik, ha jól emlékszik, majdnem kétmillió forintot le is alkudtak a végső nyertes Quartit Kft. árából. (Az Index úgy tudja, hogy a cég vezetője vagy munkatársa szintén előzetesben ül.)

Mint Fuzik állítja, soha nem találkozott, nem beszélt a Quartit cég vezetőivel vagy alkalmazottjaival. Hozzáteszi, hogy semmilyen más jellegű fejlesztés nem volt a jogi igazgatóság és az informatikai főosztály között.

Ha pénzt kapott volna, maga tesz feljelentést


Fuzik azt írja, soha egyetlen mondat nem hangzott el Sz. Györgytől személyesen vagy telefonon, ami bűncselekményre utalt volna. Sőt, Fuzik állítja, hogy amennyiben pénzt kapott volna a cégtől, úgy személyesen tett volna feljelentést a rendőrségen. Fuzik utolsó mondatában kéri, hogy a leírtakat tekintsék vallomásnak, és a vallomás alapján mérlegeljék a gyanúsítás elvetését.

Az Index megkereste a levélben említett Zamecsnik Péter ügyvédet, aki elmondta, hogy Fuzik Zsolt valóban megkereste a napokban, hogy legyen az ügyvédje. Valószínűleg igent is mond, de egyelőre nem született erről konkrét megállapodás. Közölte, hogy Fuzik Zsolt telefonszámát, tartózkodási helyét nem tudja. Hozzátette, hogy a levelet ő is megkapta (ugyanarról a postáról), de egyelőre nem tud vele mit kezdeni, mert nem bizonyosodott meg száz százalékig, hogy azt valóban Fuzik Zsolt írta.

A levelet az Index is fenntartással kezeli, mert bár az ügy ismeretének mélysége, az aláírás és az ügyvédre tett utalás miatt nagy valószínűséggel eredeti, ám ezt egyelőre száz százalékosan igazolni nem lehet.

Megkerestük az ügyet kezelő Repülőtéri Rendőr Igazgatóság szóvivőjét, aki elmondta, hogy egyelőre nincs információja arról, hogy érkezett volna levél Fuzik Zsolttól a rendőrségre.

A feljelentett tanácsadó cég meglepődött

Lapunk december 12-én írt arról, hogy a BKV feljelentett 13, főleg kommunikációs tanácsadó céget, mert a belső ellenőrzési osztály problémát talált a szerződéseikkel kapcsolatban. Az Indexet megkereste egyik cég, a Zeus Tanácsadó és Kiadó Kft., és jelezte, hogy a mostani BKV-vezérigazgató, Kocsis István is írt alá velük kötött szerződést, PR feladatok ellátására.A Zeus szerint munkájuk elvégzését több száz oldal feljegyzés, munkaanyag és levelezés tanúsítja.

(Index)
 

komment komment Címkék: budapest index bkv botrány levél fuzik zsolt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása