BKV-Figyelő

Adófizetők pénzén utazik Vitézy Dávid?

BKV figyelő.hu

2011.04.30
21:56

Budapest-Dubaj - Külföldön keresi a gyógyírt a pénztelenségre, a rossz gazdálkodásra, a kigyulladó buszokra, metrókra a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója, -írja a Blikk. (A cikk alatt a BKK válasza is elolvasható!)

Vitézy Dávid tavaly őszi kinevezése óta számos országot bejárt, információnk szerint az adófizetők és az Európai Unió pénzén. Több alkalommal Londonban próbálta ellesni a titkot, járt kiküldetésben a hűvös Norvégiában és a forró Dubajban is. A BKK kipipált úti céljai között van még Brüsszel és Sevilla is.

A BKK sajtóirodája kérdésünkre azt közölte, eddig 600 ezer forintba kerültek ezek az utak. Azt nem sikerült megtudnunk, hogy főváros és cégei is finanszírozták-e ezeket az utazásokat, és mennyivel, mert ennyi útra szállással, étkezéssel 600 ezer forint túl kevésnek tűnhet.

Úgy tudjuk, az oslói út költségeit a Budapesti Közlekedési Szövetség állta, míg az egyik londoni utat a városháza fizette. Oslóba és Sevillába minimum 80-100 ezer forintból repülhet el egy utas, míg London és Brüsszel már 26 ezer forintból is megúszható, ha jó előre lefoglalják a jegyet.

A világ egyik leggazdagabb városába, Dubajba csak a repülőjegy 150 ezer forintnál kezdődik, ráadásul információink szerint Vitézy nem is egyedül utazott oda, hanem igazgatói tanácsadójával, aki egyébként egyben Vitézy édesanyjának brüsszeli titkára is.

Hiába érdeklődtünk a BKK sajtóirodájától az igazgatói tanácsadóról, érdemi választ nem kaptunk a kérdéseinkre.

Dubajban az a nemzetközi közlekedési szervezet, az UITP szervezett konferenciát, amelynek tagja többek között a Volán, a MÁV és a Debreceni Közlekedési Vállalat is. Ám ők nem utaztak el a fényűző helyre.

?A rendezvényre vonatkozóan az a döntés született, hogy a jelenlegi gazdasági körülmények között nem javasolt a részvétel" ? indokolta lapunknak  Hackl Mónika, a MÁV Start szóvivője a távolmaradást.

A BKK vezetői viszont nem akarták, hogy megszólják őket, ezért inkább utaztak:

? Szégyen lett volna a magyar fővárosra nézve, ha 1893-as egyik első rendezőként, hosszú évtizedek után először, nem vett volna részt a UITP kongresszusán ? tudatta válaszlevelében a BKK sajtóirodája.

A konferenciát hasznosnak ítélték, hiszen mint írták: ?Az ott kialakított kapcsolatok nyomán megkezdődött számos nemzetközi együttműködés más városokkal, olyan, Budapesthez hasonló helyzetbe került várossal, mely segítségünkre lehet a metrókocsiügy megoldásában."

(Blikk)


A Blikk mai cikkére a Budapesti Közlekedési Központ szinte azonnal reagált, úgyhogy abban a szerencsés helyzetben vagytok, hogy egy bejegyzésben olvashatjátok a Blikk és BKK állításait. Innentől csak az a feladatotok, hogy eldöntsétek, kinek lehet igaza. Íme a BKK válasza:

A Blikk mai, több ponton valótlan és szenzációhajhász cikke kapcsán fontosnak tartjuk a valóság bemutatását, melyet természetesen az újságíró felé is időben megtettünk.

A BKK a Fővárosi Közgyűlés által egyhangúan elfogadott koncepció szerint felel - számos más, közlekedésszervezéssel kapcsolatos feladat mellett - a közlekedési ágazat nemzetközi kapcsolattartásáért, ami az Európai Unió és más nemzetközi szervezetek illetékeseivel való rendszeres kapcsolat fenntartását is jelenti. A BKK mára közel 200 milliárd forint összértékű európai uniós forrásból finanszírozott beruházás irányításáért felelős (1-es és 3-as villamosok fejlesztése, járműbeszerzés, stb.), ezért az ebből származó feladatok is a Budapesti Közlekedési Központnál jelentkeznek. Éppen ezért a BKK illetékesei a jövőben is várhatóan számos külföldi tárgyaláson kell, hogy részt vegyenek, hisz Budapest közlekedésfejlesztési beruházásainak finanszírozása szinte kizárólag uniós és EIB forrásokból történik, míg az ágazat beszállítói szinte kivétel nélkül globális cégek.  Ahogy nemrég a dubaji UITP konferencia eredményeit bemutató közleményünkben is leírtuk: az Alstom-ügy után mindennél jobban érthető talán mindenki számára, hogy Budapest nem engedheti meg magának, hogy ne működjön együtt más városokkal, ne cseréljen tapasztalatot a tízmilliárdos szerződések tendereztetési, szerződéskötési gyakorlatairól, műszaki tapasztalatokról, miközben a közlekedési ágazatban szinte minden fontosabb beszállító (járműgyártók, biztosítóberendezés-szállítók, stb.) globális beszállítója a városoknak.

A BKK eddig Brüsszelben a UITP és a Eurocities városszövetség megbeszélésein vett részt a Főváros megbízásából. Londonban a BKK vezérigazgatója a főpolgármester közlekedésért felelős tanácsnokkal és a Transport for London vezérigazgatójával, illetve vezetőivel tárgyalt György István főpolgármester-helyettessel közösen, mely látogatás eredményeként rendszeres kapcsolat alakult ki Európa egyik legjobban szervezett városi közlekedési cégével, a budapesti intézményrendszer átalakításának modelljéül is szolgáló Transport for Londonnal. A budapesti közlekedési intézményrendszer átalakításához a Londonban szerzett tapasztalatok elengedhetetlenek, ahogy erről a Közgyűlés előtt és a sajtóban a főpolgármester-helyettes többször be is számolt. Megtisztelő volt számunkra, hogy a világ egyik legjelentősebb metropoliszának vezetői egy egész napot szántak Budapest városüzemeltetési és közlekedési vezetőinek fogadására.

A Fővárosi Közgyűlés döntése nyomán a BKK felelős a kerékpáros fejlesztések összefogásáért. Ennek jegyében vett részt egy kollégánk (és a megjelent cikkekkel ellentétben nem személyesen Vitézy Dávid) a korábban Budapestre tervezett konferenciát kettővel megelőző kerékpáros világkonferencián Sevillában. Az Európai Kerékpárosszövetséggel az együttműködésünk nem csak a VeloCity, hanem egy másik, közösen indítandó uniós projekt miatt is szükséges.

A Főváros részvételével zajló CATCH-MR és NICHES+ európai uniós nemzetközi együttműködésekben Budapest más városokkal együtt vesz részt kutatásfejlesztési feladatokban évek óta, többek között a közlekedés területén. Az évek óta tartó együttműködésekben Budapest nevében a közlekedéssel összefüggő tartalmukra tekintettel a BKK is részt vesz, ennek jegyében ezen projektek kötelező egyeztetésein Osloban, illetve Londonban vett részt a BKK illetékese. Ezen kiküldetések részben az EU által finanszírozottak, ez magyarázza a Blikk által értetlenkedve fogadott alacsony költségvetést - bár erről a Blikk újságírója is időben értesült.

A Tömegközlekedési Világkongresszus (UITP) kapcsán korábbi közleményünk részletesen leírja, hogy milyen célból vett részt a BKK az Egyesült Arab Emírátusokban megtartott rendezvény egy részén (a konferencia első napjain), miért volt ez elengedhetetlen. Megjegyzzük: szégyen lett volna a magyar fővárosra, ha 1893-as egyik első rendezőként, hosszú évtizedek után először nem vett volna részt a UITP kongresszusán. A Blikk cikke félrevezető: a városi közlekedés nemzetközi szövetségében egyetlen nemzeti vasúttársaság sem vesz részt aktívan, csak a városok és a városi közlekedési cégek, így a MÁV-Start nyilatkozata ebben a kérdésben kevéssé releváns. A BKK a konferencián lényegesen kevesebb résztvevővel képviseltette magát mint a korábbi években a BKV. A kongresszuson folytatott megbeszélések és előadás azóta is látható eredményeket hozott: az ott kialakított kapcsolatok nyomán megkezdődött számos nemzetközi együttműködés más városokkal, többek között olyan, Budapesthez hasonló helyzetbe került metropolisszal, mely segítségünkre lehet a metrókocsi-ügy megoldásában.

A Blikk mai cikkében több valótlan állítás szerepel, az újságíró a BKK által számára időben (majdnem egy héttel ezelőtt) megadott válaszból pontosan értesülhetett a BKK kiküldetéseinek finanszírozásáról és tudta azt is, hogy hazug módon hegyezi ki a BKK vezérigazgatójára cikkét, mivel a kiküldetések a BKK összes munkatársára vonatkozóan kerültek bemutatásra. A felsorolt helyszínek jelentős részén nem a BKK első számú vezetője képviselte a Fővárost.

A BKK nemzetközi kiküldetéseinek rendje szabályozott, engedélyeztetéshez kötött és minden esetben a lehető legkisebb költség elérése a cél, de az EU-projektekre, az európai uniós együttműködésekre, a városközi kapcsolatokra tekintettel a jövőben is lesz olyan alkalom, hogy Közép-Európa egyik jelentős fővárosaként Budapestet a BKK képviseli külföldön, épp annak érdekében, hogy a Főváros közlekedése a jó nemzetközi példák alapján fejlődhessen.

komment komment Címkék: budapest cikk utazás blikk külföld hír tarlós válasz észrevétel bkk közlekedési központ

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása