BKV-Figyelő

Csak a lábukat lógatják a közterület-felügyelők a BKV járatain

BKV figyelő.hu

2011.06.10
04:41

A címben tett megállapítás olvasnktól, Gusztitól származik, aki negatív tapasztalatot szerzett a felügyelők munkáját illetően. Történt, hogy május 31-én a 4-es villamoson utazott egy hajléktalan illetve két közterület-felügyelő társaságában. A hajléktalan, aki a Boráros téren szállt fel, éppen falatozgatott, amikor olvasónk odalépett a felügyelőkhöz, és arra kérte őket, szállítsák le az ápolatlan, büdös utast, de ezt megtagadták. Részletek a BKV-nak küldött panaszban olvashatók:

Tisztelt BKV!
 
Ma, 2011. 05.31-én 12.00 és 12.15 között utaztam a 2031 járatszámú 4-es Combino villamossal. A Boráros téri megállóban felszállt egy ápolatlan megjelenésű férfi. Láthatóan nem zavartatta magát, és az utasok gyűrűjében fogyasztotta el ebédjét.

A járművön tartózkodott két közterület-felügyelő, egy férfi és egy hölgy. Odaléptem hozzájuk, és megkérdeztem: nem kellene-e esetleg a hivatkozott "úriembert" eltávolítani a járműről? Azt válaszolták, hogy ellenőr nélkül ők nem intézkedethetnek, és különben is, nem derült ki, hogy nincs nála bérlet.

(Persze hogy nem - tettem hozzá gondolatban -, hiszen oda sem mentek hozzá megkérdezni. Egyébként, ha valaki közösségi közlekedésre alkalmatlan állapotban van, szerintem  az a minimum, hogy a többi jóérzésű (és fizető) utas érdekében le kellene szállítani.) Megköszöntem a semmit a hatósági személyeknek (akiknek, posztjuknál fogva, lehetőségük van igazoltatni, ha már...) és a végállomásig szagoltam a tisztelt ápolatlan utastársamat.
 
2011. januárjától a BKV nagy csinnadrattával jelentette be, hogy a közterület-felügyelet embereivel kiegészítve lecsapnak mindenkire, most majd aztán rájár a rúd a notórius nem-fizetőkre, a csövesekre, a kulturálatlanul viselkedőkre. A mai tapasztalat az, hogy ezek csak szavak, tettek nélkül.

A kisdiákot megbüntetik, ha nincs nála a bérlet, ám a rendszeres bliccelőket, hajléktalanokat minden további nélkül kikerülik, uram bocsá', lesütött szemmel kullognak el mellettük az ellenőrök.
 
Meglátásom szerint nem az emberektől kell várni, hogy elkezdenek normakövető módon viselkedni, hanem - egyelőre - ki kell kényszeríteni, hogy a közösségi közlekedés szabályait betartsák. Ha majd azt látják, látjuk, hogy mindenkire egyformán alkalmazzák a jogszabályokat, talán valami átrendeződik a fejekben.
 
Kérem, ne is válaszolják azt, hogy megtesznek/igyekeznek megtenni mindent, hogy ez a jövőben ne fordulhasson elő! Egyszerűen csak tegyék meg!
 
Egyúttal megragadom az alkalmat, hogy bejelentsem: a 19-es és 49-es villamosokon elviselhetetlen szagok terjengenek napszaktól, évszaktól, utasösszetételtől függetlenül. Illetőleg, valószínűleg utóbbiak azok, akiktől a szagok indulnak. Fél éve rendszeresen ezen a vonalon utazom, havi 9800 forintért, és ott tartok, hogy ha leülök, számolnom kell a fertőzésveszéllyel. A plüss ülés a baktériumok számára ideális terep, s úgy tapasztalom, hogy nincsenek takarítva. Soha, egyetlen alkalommal sem tudtam úgy felszállni a villamosokra, hogy nemhogy rózsaillatú, de semleges szagú lett volna a hivatkozott jármű!
 
Kérem panaszom mielőbbi kivizsgálását!

komment komment Címkék: budapest bkv hajléktalan villamos ellenőr utas panasz bérlet jegy ellenőrzés észrevétel utazási feltételek közterület-felügyelő

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása