BKV-Figyelő

Kik tartatják be az utazási feltételeket?

BKV figyelő.hu

2011.07.21
00:28

A címben feltett kérdésre olvasónk, László keresi a választ. Történt, hogy a 20E jelzésű buszon utazott, ahová egy szarszagú részeg nő szállt fel. Nem zavartatta magát, mert a vélhetőleg fekáliás ruhájával leült, és még azzal sem foglalkozott, hogy a buszon utazó többi ember szabályosan menekült mellőle. Ezt látva olvasónk segítséget kért a járművezetőtől, aki teljesen tehetetlen volt. Mit lehet tenni ilyen esetben?

Kedves BKV-figyelő!

Egészen friss élményemről kívánok írni:

Ma délután amúgy megszokott járatommal, a 20E-vel indultam hazafelé a Keleti Pályaudvarnál található végállomásról, nagyságrendileg 3/4 2-kor. (Ez a 13:47-es járat lett volna, annak a ténynek a megemlítésétől pedig már eltekintenék, hogy a menetrendben kiírttól eltérően ez NEM alacsonypadlós volt, amely tény az új menetrend bevezetése óta amúgy is megszokott.)

A BPI-962 rendszámú Ik 280-as busz el is indult rendben, egészen a Hősök teréig. Ott a csukló mögötti ajtón próbálkozott egy "hölgy" a felszállással/felkapaszkodással, szemmel láthatóan ittas állapotban. Szájában elnyomott cigaretta, kezében valami retikülféle. A harmadik próbálkozást követően végül sikerült feltántorognia a járműre, és akkor kezdett el magából iszonyatos - ezt máshogy nem lehet megfogalmazni - FOS szagot árasztani magából. Majd lehuppant az egyes ülésre a csukló mögé. A környéken helyet foglaló utasok igen hamar elhagyták azt a környéket, mivel a busz egész középrészét beterjesztette a fekália-szag.

Ezt követően úgy gondoltam, hogy a "hölgy" viselkedése kimeríti az utazási feltételek,- botrányosan vagy illemsértő, jogszabályba, Üzletszabályzatba vagy az utazási feltételekbe ütköző módon viselkedni; -ittasan, vagy tisztátalan ruhában tartózkodni,... illetve

A BKV Zrt. a személyszállítást megtagadhatja, illetve az utast a személyszállításból kizárhatja, ha az utas: (...) ittas; botrányosan viselkedik, vagy más hasonló okból utastársai terhére van. -pontjait. Éppen ezért előrementem a buszvezetőhöz, egy 25-30 év körüli fiatalemberhez, jelezvén a helyzetet. Ő a következő megállónál (Róbert Károly körút) hátra is ment, felkérni a "hölgyet", szálljon le. Erre az nem volt hajlandó, a sofőr erre széttárta a karját, hogy ennél többet nem tehet.

Az utazás folytatódott, egészen a Tél utcáig, akkor leszállt illető, de még előtte, mikor fölkelt a székéből, a szag a teljes buszt, egészen a legelső ajtóig beterítette.

Miután a "hölgy" leszállt, az utastársak páratlan szolidaritásról tettek tanúbizonyságot, figyelmeztetvén az összes felszállót, véletlenül se üljenek abba a székbe.

Kérdem én, ki kényszeríti ki az utazási feltételeket? Hogyan lehet azt elérni, hogy a közlekedni vágyók legalább a higiénia és az emberi jóérzés legalapvetőbb feltételei között utazhassanak?

Erre lennék kíváncsi...

Üdvözlettel: László

komment komment Címkék: budapest bkv busz szabály hajléktalan részeg utas panasz észrevétel vezető utazási feltételek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása