BKV-Figyelő

Miért drágább a vezetőnél vásárolt jegy?

Király Dávid

2013.06.28
14:35

Régóta foglalkoztatja olvasónkat a fenti kérdés; most jutott odáig, hogy fel is tegye azt a BKK-nak. Levelét nekünk is elküldte, íme.

Tisztelt BKK,

kérném szíves felvilágosításukat és hivatalos állásfoglalásukat a helyszínen váltott jegyek emelt árát illetően.

Tekintve, hogy Budapest területén a hivatalos jegy- és bérletpénztárak igen limitált számban állnak rendelkezésre, és általánosságban ezektől távol kifejezetten nehéz jegyet vásárolni (a kihelyezett automaták tapasztalatom szerint igen nagy százalékban nem működnek), üdvözítőnek tartom a lehetőséget, hogy a buszvezetőknél is megváltható a jegy.

bkkvonaljegy.jpgForrás: BKK

Mivel azonban ugyanazt a szolgáltatást vásárolom meg egy jegypénztárban és az autóbuszon is, teljességgel érthetetlen számomra, hogy száz forint különbség van a két jegytípus között. Ráadásul a helyszínen váltott jegy feltételezésem szerint a hozzám hasonló olyan utasokat célozza meg, akik nem rendelkeznek bérlettel, mert ritkán veszik igénybe a BKV szolgáltatásait.

Éppen ezért minden alkalommal, mikor tudom, hogy villamossal vagy busszal kell eljutnom valahova, egy tortúra veszi kezdetét, hogy találok-e a közelben olyan újságost vagy trafikot, ahol kapok jegyet, hogy tudok-e pénzt váltani az automatához, hogy az elnyeli-e a pénzem vagy nem. Ez utóbbi nem rosszindulat, valóban ötven százalékban használhatatlannak bizonyul az automata.

Buszos utazásaim nagy része a XII. kerületből indul a belváros felé, és mivel a környéken egyetlen jegyvásárlásra alkalmas pont sincs, erősen sérelmezem, hogy azt az ésszerű könnyítést, hogy a buszon is megválthatom a jegyet, ilyen extra díjjal terhelik meg.

Kérdésem tehát összefoglalva: ugyanazon szolgáltatás díjszabása miért változik annak függvényében, hogy hol vásárolom meg a szolgáltatás igénybevételére jogosító vonaljegyet?

Kérem szíves állásfoglalásukat az ügyben, és egyben javaslom, bírálják felül ez irányú gyakorlatukat, hisz az, hogy az alkalmi utazó is érvényes jeggyel és ugyanazon feltételekkel utazhasson, az Önök és az utasok érdeke is.

FRISSÍTÉS: bejegyzésünkkel kapcsolatban a Budapesti Közlekedési Központ az alábbi tájékoztatást adta:

Azért drágább a helyben váltott vonaljegy, mert az a célunk, hogy ne a buszon vegye meg a jegyét összes jegyet váltó utasunk, hiszen ez elhúzódó megállóhelyi várakozáshoz, jelentős jegykészlet és készpénz-állomány járművezető általi kezeléséhez vezetne. A cél az, hogy a járművön csak akkor történjen jegyváltás, ha más mód nincs. Számos szolgáltatás esetén van hasonló árképzés, például a fapados repülőtársaságok reptéri szolgáltatásai is nagyrészt hasonló elven működnek.

komment komment Címkék: automata jegy tarifa pénztár járművezető

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása