BKV-Figyelő

Levél a táblákról

Király Dávid

2013.07.19
15:38

A FUTÁR beüzemelésével alaposan megváltozik majd az utastájékoztatás Budapesten, de a viszonylatjelző táblákkal még jó darabig találkozhatunk az egyes járatokon. Ákos ezekről fejtette ki a véleményét.

A BKV-járművek utastájékoztató táblái 2012-ig rengeteget fejlődtek, mióta a BKK a kezébe vette az irányítást. Azokra a táblákra gondolok, amelyek a járművek oldalán vannak és amelyeken a megállóhelyek és az átszállási kapcsolatok láthatók.

Vegyük sorba: először a villamosokon levő táblák külsején ismét megjelent az útvonaluk. (Ezt az információt évtizedekkel ezelőtt tüntették el.) Azután a buszok, trolibuszok és villamosok tábláinak belső felén a megállók mellett a fontos úti célok is megjelentek (posta, múzeumok, intézetek, kórházak, stb.).

Ezek után a villamosok tábláira tetszetős térkép is került, ahol a környező járatokat is meg lehetett tekinteni, valamint sokkal színesebbé váltak a táblák (például a járművek ikonjai). Emellett a táblák külső felén a gyorsvasútvonalak ikonjai és a P+R-parkolók is megjelentek (színesben).

További változás volt, hogy a buszok tábláinak külső részén az írás kék lett, a trolibuszokén piros, ezzel jelezve a közlekedési formát. Úgy gondolom, ekkor jutottak el oda, hogy a táblák tökéletesek lettek. Mind esztétikailag, mind pedig az utastájékoztatás szempontjából.

A sötét idők azonban 2013 tavaszán jöttek. A villamosos táblákról eltűntek a térképek, a metró- és HÉV-ikonokat megszüntették (helyükön csupán az maradt, hogy M vagy H, esetleg M+H, ebből nem lehet kideríteni a viszonylatot). A betűtípust is úgy változtatták meg, hogy az újjal a járatszámok csúnyábban mutassanak. Az intézmények szintén eltűntek és a buszok, trolik tábláin az írás fekete lett.

Most még a hülye is fölteszi a kérdést: mi a fenének rontottak el valamit, ami jó, ami szép és ami tökéletesen megfelel(t) a céloknak?! Miért érte meg nekik (valószínűleg) több millió forintot kidobni erre a célra? A többi utas nevében is kérem vissza a korábbi táblákat!

komment komment Címkék: utastájékoztatás viszonylatjelző tábla

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása