BKV-Figyelő

Nem nagyobb, de állat

Király Dávid

2013.08.06
12:37

Találós kérdés: melyik foglal nagyobb helyet, egy csivava vagy egy túrahátizsák? Ezen morfondírozik levelében Gergő. Mivel olvasónk nem találta a vonatkozó szabályokat, idemásoljuk a BKK utazási feltételeinek passzoló részeit; onnan nagyjából kiderül az igazság.

Nem vagyok biztos abban, amiről szeretnék írni, mert a BKK oldalán nem találtam tájékoztatást erről, csak az ellenőröktől hallom ezt kb. 2-3 hete. Arról van szó, hogy eddig, ha tömegközlekedéssel vittem a kutyámat (egy kilós csivava), ölben elfért, senkit nem zavart. 2-3 hete azonban a metróba menet, például a Keletinél mindig vitába keveredek az ellenőrökkel, mert azt állítják az állatoknak is kell jegyet váltani.

csivava.jpgMickey Rourke vajon vesz jegyet a csivavájának?

Mára rutinból rávágom, hogy éves bérlete van a kutyának, ezen elgondolkodnak, addigra én már a metrón is vagyok. Legutóbb már olyan hangnemben szólítottak fel, hogy visszaszóltam, látva a turistákkal tömött Keletit, hogy a külföldinek és az ő embernyi helyet elfoglaló táskája után nem kell jegy? Azt a választ kaptam, hogy nem, ahhoz nem kell jegy...

Összegezzük: egy kutya, ami ez esetben egy kiló kenyérnek megfelelő helyet foglal, jegyköteles, míg a gyakran embernyi méretű táskákat lehet cipelni, abba nem kötnek bele. Lehetne még az az indoka a BKV-nak, hogy a táska nem koszol, de úgy látom, a kutya ölben szintén nem fog a metrón pisilni, főleg mert szobatiszta. A táskát meg mérete miatt oda teszik általában, ahová tudják, lehet hogy koszosabb mint a szobakutya.

Akkor mégis mi az oka, hogy egy állatnak kell jegyet vennem? Vagy nekem is kellene egy túratáskát vennem és abban hordanom a kutyát?

Íme a BKK szabályzatának kézipoggyászokra vonatkozó része:

Minden utas legfeljebb 2 db 40x50x80 vagy 2 db 20x20x200 cm méretet meg nem haladó, tömegénél fogva egy személy által hordozható, a fel- és leszállást valamint átjárást nem akadályozó kézipoggyászt, illetve 1 db szánkót, 1 pár sílécet, 1 köteg becsomagolt facsemetét, 1 db gyermekkocsit, 1 db kerekes széket szállíthat díjtalanul.

A fentiektől eltérően nem szállítható az a kézipoggyász, amely a fenti feltételeknek ugyan megfelel, de tömege a 30 kgot meghaladja. Jégkorcsolya csak csomagolt állapotban, illetve táskában szállítható. Hátizsákkal közlekedő utasoknak – a többi utasra való tekintettel – a járműveken a hátizsákot kézben kell szállítaniuk. (...)

S ami a kutyára vonatkozik:

Élő állat a kézipoggyász méretét meg nem haladó, állatok szállítására alkalmas zárt szállítóeszközben díjmentesen szállítható, amely biztosítja, hogy az élő állat az utazás során nem szabadul ki, illetve az utasok ruházata, poggyásza vagy a jármű nem szennyeződik be.

Az előző bekezdésben foglaltaktól eltérően (ha az utas nem kézipoggyásznak megfelelő szállítóeszközben szállítja) a kutya zárt szállítóeszköz nélkül, szájkosárral és pórázon vezetve szállítható. Az utasnak rendelkeznie kell a kutya oltási bizonyítványával és kérésre azt a szolgálatban lévő személyzetnek fel kell mutatnia.

A kutya utaztatásának viteldíja azonos az adott távolságra érvényes teljes árú menetdíj árával, a hév vonalain a vonaljegy, gyűjtőjegy, átszállójegy a vonal teljes hosszára érvényes. Kutyaszállításra 24 órás jegy, 72 órás jegy és hetijegy is használható. A kutya részére teljes árú havibérlet váltható. A bérletszelvényt általános bérletigazolványban kell használni, az arckép helyén " EB " felirattal, az általános bérletekre vonatkozó szabályok szerint.

A rendőrségi szolgálati kutya és a megkülönböztető jelzéssel megjelölt segítő kutya (mozgáskorlátozottakat segítő, hangot jelző, rohamjelző, személyi segítő és vakvezető kutya) utaztatása díjtalan.

Kutya a járművek ülésén nem, csak a járművek peronján szállítható, egy utas pedig csak egy kutyát szállíthat. Ennek figyelembe vételével (ha több utas is szállít kutyát) egy járművön (kocsinként) több kutya is szállítható, de perononként legfeljebb egy. Minden esetben a kutyát szállító utas(ok) felel(nek) azért, hogy az állatok egymást, illetve a többi utast ne zavarják vagy veszélyeztessék, a járműben kárt ne okozzanak.

komment komment Címkék: kutya hátizsák jegy csivava utazási feltételek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása