BKV-Figyelő

Igazolvány ment, sárga csekk jött

Király Dávid

2013.11.29
16:14

Sok éve lejárt diákigazolványával élhettek vissza Károlynak, aki a napokban kapott váratlanul egy több mint 30 ezer forintos csekket. Panaszára azt a választ kapta: az ellenőrnek nem munkaköri kötelessége ellenőrizni annak az igazolványnak az érvényességét, amelyről adatokat vesz fel. Szép.

Eddig csak olvasgattam a blogot, sose gondoltam volna, hogy egyszer írok rá, elvégre mindig van bérletem, nem szoktam bliccelni, szabályosak az igazolványaim. Mégis idén, 2013 novemberében kaptam egy pótdíj-követelési felszólítást egy 2013 júliusában történt helyszíni bírsággal kapcsolatban, hogy fizessek be nekik 8 napon belül 32 500 forintot, különben fizetési meghagyásos eljárást indítanak ellenem.

diakigazolvany.jpg

Gyorsan fel is csaptam a kis igazolványtokomat, benne is volt a dátumra érvényes bérlet. Bementem a BKK egyik kirendelt ügyvédi irodájába a pótdíjazást elismerő nyilatkozatot megtekinteni, és rögtön több eltérést vettem észre rajta: nem stimmel az aláírás, a születési dátumom és a diákigazolvány számom sem. Benyújtottam a panaszaimat, és most november végén reagált a BKK, elég szűkszavúan.

Eszerint ezek az adatok egy 2007-es diákról lettek felvéve, amelyet évekkel ezelőtt elvesztettem. Felhívtam az ügyvédi irodát, hogy érdeklődjek mégis miért vett fel az ellenőr adatokat egy nyilvánvalóan érvénytelen diákról, mivel 2007-ben még éppen általános iskolás voltam, most pedig már egyetemista vagyok. Erre az ügyintéző válasza annyi volt hogy a BKK-ellenőrnek nem munkaköri kötelessége annak az igazolványnak az érvényességét ellenőrizni amiről adatokat vesz fel!

Az egyszeri ember természetesen általában tehetetlen ellenük, mert egy csapat jogászuk van, mi meg értelmezni se tudjuk a jogi szövegek nagy részét, és amikor az ember észérvekkel próbál érvelni, hogy az ellenőr mulasztott, amikor nem ellenőrizte az igazolvány érvényességét, akkor meg egyszerűen elküldik; akkor is követelik a pénzt és kész.

Elég undorító dolog így szedni a pénzt a felső- és középvezetők luxusautójára, ahelyett, hogy valami értelmeset csinálnának. És ha az ember jobban bele gondol, az ijesztő az egészben az, hogy ezt véletlenszerűen akárkivel megcsinálhatják ilyen alapon, mert az álláspontjuk szerint nekem kell bizonyítani hogy az igazolvány nincs a birtokomban, illetve hogy létezik-e a szóban forgó igazolvány!

Na, már most ha az ember birtokában nincs az adott okirat, akkor jelen tudásom szerint sehogy nem tudja bizonyítani egy átlagos napról a nyár közepén, hogy nem ő volt az adott járaton. Nagyon szívatnak vele és közel a vizsgaidőszak, úgyhogy a legrosszabbkor...

Csütörtökön feljelentést tettem a rendőrségen személyazonossággal való visszaélés miatt, illetve ma voltam bent a BKK-nál méltányossági formanyomtatványt kitölteni, illetve leadni a feljelentés másolatát. Remélem a legjobbakat, remélem rendelnek ki írásszakértőt, aki egyértelműen megállapítja, hogy az ott nem az én aláírásom.

komment komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása