BKV-Figyelő

Jogszerű vagy életszerű?

Király Dávid

2014.05.07
13:18

Nem Mihály az első, akit valószínűleg jogszerűen, de - ugyancsak valószínűleg - méltánytalanul büntettek meg. Ha a pótdíjazás jogos, a vita tulajdonképpen lezárható, de felvetődik: az ilyen eljárásokat nem lehet-e az életszerűséghez igazítani? A BKK-nak írt panaszát olvasónk nekünk is elküldte. 

Panaszt szeretnék bejelenteni ... sz. jegyellenőrükkel (fiatal, szőke, ellenségesen viselkedő nő) szemben, aki a mai napon, 2014. május. 6-án, 17 óra 59 perckor a 2-es villamosvonalon (V2, 1353 sz. kocsi) helyszíni pótdíj megfizetésére kötelezett (kétszer kezelt jegy használata miatt) az alábbiak szerint.

gyűjtőjegy-lila-MINTA.jpg

Fotó: BKK

 

Az intézkedést megelőzően érvényesítettem a 10 db-os gyűjtőjegyemben soron következő jegyet, így legjobb tudomásom szerint érvényes jegy birtokában utaztam a járművön. Mint az ellenőrzés során kiderült, az - ismét - érvényesített jegyen nagyon halványan megtalálható volt a 15-ös autóbusz ugyanezen a napon használt jegykezelő automatájának bélyegzője is. A járművön valóban utaztam ezen a napon, 2 megállót, amelyre érvényesítettem a soron következő jegyet.

A villamosra szálláskor figyelmetlenül nem vettem észre a bélyegzőt, így kerülhetett sor annak ismételt, de szándékolatlan érvényesítésére. Az intézkedő ellenőr figyelmét felhívtam arra, hogy

- mindig, minden utazásom alkalmával kínosan ügyelek arra, hogy érvényes jeggyel, bérlettel rendelkezzem (bármilyen furcsának is tűnhet ez, mivel úgy érzem, szolgáltatást veszek igénybe, függetlenül annak színvonalától)

- bemutattam az ezt megelőzően használt, nálam tartott használt bérletszelvényeket 2014. február 2. - 2014. május 2. közötti időszakra vonatkozóan (tokban, személyazonosító igazolvánnyal, lakcímkártyával együtt,

- május hónapban, tekintettel arra, hogy csupán ezen a héten kívántam szolgáltatásaikat igénybe venni hosszabb vidéki tartózkodás miatt, a szintén bemutatott gyűjtőtömböt használom, amelyen megtalálható valamennyi utazás érvényesítése

- ismételten jeleztem, hogy a felülérvényesítésre véletlenül, figyelmetlenségből, a halvány bélyegző miatt kerülhetett sor.

Mindezekre hivatkozva az ellenőr részéről méltányosságot kértem, jelezve, hogy természetesen kész vagyok a jelenlétében érvényesíteni a soron következő kezeletlen jegyet, azonban nevezett ellenőr ezt megtagadta, ragaszkodva a helyszíni bírság megfizetéséhez, illetve ennek hiányában a csekken történő befizetéshez. A fent említett érveket az ellenőr teljes mértékben figyelmen kívül hagyta.

A készpénzfizetés során (amelynek a fentiek kifejtését követően haladéktalanul eleget tettem) az ellenőr a kétszer kezelt jegyet eltávolította a tömbből, amelyet utólag vettem észre. Kérem szíves állásfoglalásukat arra vonatkozóan, hogy ez az eljárás megfelel-e a belső szabályzóiknak, ugyanis állításaimat így alátámasztani a jeggyel nem tudom.

Az ellenőrük intézkedését, bár jogszerűnek tűnt, méltánytalannak, sértőnek, embertelennek és túlzónak tartom, különösen a leírtak ismeretében. Felháborít, hogy a napi közlekedésem során tapasztalt számtalan bliccelő mellett olyat büntetnek, aki jóhiszeműen járt el.

A méltányosság vonatkozásában összehasonlításképp jelzem, hogy ezt követően az 55-ös számú buszon (elsőajtós felszállás, sofőr által ellenőrzött érvényes jegy vagy bérlet felmutatása!) ugyanezen a napon a hátsó traktusban utazó érvényes jegy/bérlet nélkül utazó utast kb. 18:30-kor az ... sz. ellenőr (idősebb férfi, igen szimpatikus) ellenőrzése során csupán emlékeztette a nála levő tömb soron következő jegyének érvényesítésére, amely meg is történt.

A jelenetet - köszönhetően a korábbi hathatós intézkedésnek - ismét/ezúttal érvényes jegy birtokában volt szerencsém végignézni. Ezúton kérem, hogy amennyiben az ellenőr nem a kellő szigorral járt el, panaszbejelentésem nyomán ne részesüljön retorzióban! Meglátásom szerint helyesen, emberségesen, méltányosan járt el, szemben nem sokkal korábban megismert ellenőrtársával.

Kérem panaszbejelentésem kivizsgálását, valamint - amennyiben jogszerűtlenül, avagy méltánytalanul járt el - a ... sz. ellenőr fegyelmi felelősségre vonását, továbbá - amennyiben erre lehetőség van - a kirótt büntetés enyhítését, utólagos visszatérítését.

komment komment Címkék: büntetés ellenőr pótdíj tömbjegy

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása