BKV-Figyelő

"Ne legyetek olyan lúzerek, mint én!"

Király Dávid

2014.07.07
12:35

Aki vett mostanában gyűjtőjegyet a BKK-tól, az tudhatja, hogy már nem összekapcsolva adják a jegyeket, hanem egyesével. De jár a tömb fedlapja is, függetlenül attól, hogy a tömb már nem tömb.

Olvasónk esete azért volt érdekes nekem, mert két hete csaknem ugyanúgy jártam, mint ő, csak én idejében észbe kaptam az 50-es villamoson és igazi jegyet érvényesítettem. Az alábbi levél nem panasz, inkább figyelmeztetés.

Nem panaszkodni akarok vagy az eljárás jogszerűtlenségét vitatni ebben az emailben. Még csak nem is a (nemlétező) méltányosságot hiányolom (soha nem találkoztam méltányos egy ellenőrrel). Együttérzést sem kérek. Kizárólag az a célom, hogy a gyűjtőjeggyel utazók figyelmét felhívjam az új tipusú jegytömbre, és arra, nehogy úgy járjanak mint én, akit megbüntettek, mert nem figyeltem eléggé.

gyujtojegy.jpg

 

A történet röviden, illetve a figyelmeztetés a következő. Mivel már csak a héten dolgozom és azt követően két hétig szabadságon leszek, ezért úgy döntöttem, hogy július hónapban nem veszek bérletet, hanem csak gyűjtőjegyet használok az utazásaimhoz. Reggel beálltam a pénztárhoz az Astoriánál (metróval járok munkába) és vásároltam egy gyűjtőjegyet.

Nem tudtam, hogy most már nincs tömb, így érdeklődve figyeltem, ahogy a pénztáros egyesével nyomtatja ki a jegyeket. Hallottam már természetesen az új jegy- és bérletrendszer bevezetéséről, ezért különösebben nem izgatott a dolog. Ha nekik ez így jó, nekem édes mindegy.

A pénztáros fizetés után visszaadta a bankkártyámat, a nyugtát, illetve leszámolta a 11 darab jegyet. (Ez az utolsó momentum nagyon fontos!) Először kicsit meglepődtem, hogy "mi a fene, kapok egy plusz jegyet az új rendszer bevezetésének örömére, úgymond grátisz?", de aztán nem foglalkoztam a dologgal mert siettem, hogy beérjek.

A kupacban első jegyet kivettem, majd a többit beraktam a bérlettokomba. Kezeltem az automatánál, felmutattam az ott álló ellenőröknek is, akik nyugtázták, hisz' látták, hogy kezeltem, majd megkezdtem az utazást. A Kossuth téren szálltam ki, és láttam a mozgólépcsőn felérve az ellenőröket. Elő is vettem a jegyemet, és nyugodtan odaadtam (hiszen fizettem az utazásért) a legközelebb eső ellenőrnőnek.

Elvette, nézegette, majd közölte, hogy ez érvénytelen. "Mi van?" - kérdeztem, "hiszen most vettem, itt a többi is", és mutattam, kivéve őket a bérlettokomból. Erre mutatja nekem, hogy rá van írva a jegyre: "utazásra nem jogosít!". Mint kiderült, ez - tehát a 11. jegy - úgymond a régi gyűjtőtömb fedőlapját képviseli, attól függetlenül, hogy a jegyeket már nem összefogva, egy tömbben, hanem darabonként árusítják.

Jó, ezt sikerült felfognom. Mondtam neki, hogy akkor, ebben az esetben, vegyen el egy jegyet a többiből és tépje el, mert nem szándékosan kezeltem a fedlapot. El is vett egyet, de bizonytalanná vált, ezért odahívta a férfi főnökét, aki "természetesen" közölte, hogy ilyet nem lehet, fizessek bírságot. A ellenőrnő még annyit ajánlott, hogy vegyek egy bérletet és mutassam be az Akácfa utcában. Mondtam, hogy ha bérletet akartam volna venni, akkor nem gyűjtőjegyet veszek!

Mivel már késésben voltam amúgy is, kérdeztem, hogy mennyi a büntetés? "A helyszínen 8 ezer forint" - volt a válasz. Dühösen előszedtem a pénzt a tárcámból és odaadtam neki, majd faképnél hagytam, pénzzel, gyűjtőjegy fedőlappal és egy még nem érvényesített jeggyel a kezében.

Mondta, hogy várjak még, de nem voltam kíváncsi a többi szövegre - fizettem, legalább ne tartsanak fel tovább. (Gondolom nyugtát akart adni, vagy az adataimat felvenni - nem tudom, nem szoktam bliccelni és életemben - 42 év után - most először büntettek meg, de olyan dühös voltam, hogy nem is foglalkoztam vele, meg amúgy is már késésben voltam). Tőlem aztán zsebre is teheti(k), rohadtul nem érdekelt a dolog.

Mint az elején is írtam, nem a jogszerűséget akarom vitatni, és nem is vártam semmilyen, amúgy sem létező "BKV-BKK méltányosságot", így ha kikerül az email, kérem, hogy a kioktatásomat mellőzze mindenki a hozzászólásokban. :)

Csupán csak azért fogtam bele az írásba, hogy figyelmeztessem azokat, akik szintén először vesznek új típusú gyűjtőjegyet, nehogy véletlenül úgy járjanak mint én. (Most már csak az lenne szép, ha a fedőlap hiánya miatt, újra megbüntetnének, amikor egy újabb, ezúttal már utazásra jogosító jegyet kezelek a megmaradtak közül - a BKV-BKK-ból én bármit kinézek.)

A lényeg: mindenki figyeljen oda, vegye ki a jegykupacból a fedőlapot, és ügyeljen arra, hogy érvényes jegyet kezeljen!

A fedőlapról nem tudok képet beilleszteni mint illusztrációt, mert az az ellenőrnél maradt. (Ami amúgy mi a fenére jó? Eldobható? Csak úgy van, magáért? Mert nekem fogalmam sincs. Hacsak nem olyan balekot fogni, mint én.) Ne legyetek olyan lúzerek, mint én!

 

komment komment Címkék: ellenőr gyűjtőjegy tömbjegy

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása