BKV-Figyelő

"Mi a f.szom van már ebben az országban?" - Durva veszekedés a villamoson - videó

Király Dávid

2014.11.14
11:43

Azért, mert buzi, mocskos, amerikai, alvilági geci vagy, azért… Mert nincs rend ebben az országban miattatok. (…) Na, gyere, üssél már, ezt várom! (…) Mi a faszom, tiszta Amerika ez, vagy mi van itt? (…) Mi a faszom van már ebben az országban, mi van már?

- ezek és ezekhez hasonló mondatok hallhatók azon a felvételen, amelyet egyik olvasónk juttatott el a BKV-Figyelőhöz a napokban. A videó még szeptember 23-án készült a 49-es villamoson, amelyen egy utas és egy ellenőr veszett össze minősíthetetlen stílusban. (A felvételen látható személyek jogaira való tekintettel a videót elhomályosítottuk.)

Noha a felvételen hallható, hogy egyikük sem fogta vissza magát, tény, hogy az ellenőr vitte a prímet, aki a villamoson fel-alá járva üvöltözött. A veszekedésbe csakhamar a villamos szinte teljes utazóközönsége bekapcsolódott, volt aki az utast védte, mások az ellenőr pártját fogták. 

Az ordenáré szóváltás előzményeiről keveset tudni, a videót beküldő olvasónk szerint azonban nem amiatt pattant ki a balhé, hogy az utasnak nem volt jegye vagy bérlete, a felvételen is hallható arra utaló mondat, hogy az ellenőrrel veszekedő, ugyancsak nem irodalmi stílusban fogalmazó utas jogszerűen utazott.

A pattanásig feszült helyzet könnyen tettlegességig fajulhatott volna; amint az a felvételen is hallható, mindkét fél a másiktól várta az első ütést, ez a pofon azonban szerencsére nem csattant el. Olvasónk így írt az esetről:

Szeptember 23-án, délelőtt, 9:45-kor készült (a videó) a 49-es villamoson, Kelenföld felé haladva a Karolina út és a Szent Gellért-templom közötti szakaszon. Az benne az érdekes, hogy az utazással kapcsolatos tényeket - úgy tűnik - tisztázták (és mindegy, hogy kinek volt igaza), mégis az ellenőr képtelen az utast otthagyni és dolgára menni.

Az utast olyan módon és mértékben használja feldogozatlan érzelmei és indulatai levezetésére a villamos közönsége előtt, amiről egészen nyilvánvaló, hogy a feladat ellátásához semmi köze, és a foglalkozással, illetve az arra való alkalmassággal nem összeegyeztethető.

A jelenet nem az utazás jogszerűségéről szól, pedig egy normális ellenőrnek csak erre volna szabad szorítkoznia. Vagy hívja a rendőrséget vagy nem, de nem volna szabad hagynia, hogy a helyzet elfajuljon, hát még olajat is önteni a tűzre és tovább provokálni, verekedésre ösztönözni az utast.

A BKV-Figyelő megkeresésére a BKK szombaton az alábbi tájékoztatást adta:

A Budapesti Közlekedési Központ vizsgálatot indított azzal a sajtóban megjelent felvétellel kapcsolatban, amelyen egy utas és egy jegyellenőr vitája látható. A BKK mindig, minden körülmények között elvárja kollégáitól a kulturált és higgadt viselkedést, természetesen még akkor is, ha bizonyos helyzetekben nem az utasnak van igaza. A videófelvételen látható viselkedést elfogadhatatlannak tartjuk, a vizsgálat eredményéről annak lezárása után tájékoztatjuk a sajtót.

Ha tetszett a poszt, szavazz a BKV-Figyelőre itt, a Goldenblogon! 

komment komment Címkék: videó ellenőr veszekedés 49-es villamos

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása