BKV-Figyelő

Látta a vezető, hogy baj van

Király Dávid

2015.01.22
15:37

Napi szinten landolnak utasokra rácsukott ajtókról szóló levelek a BKV-Figyelő postafiókjában. Újat szinte nem is tartalmaznak - a busz megáll, az utas leszáll(na), ajtó csukódik, anyád, tiéd. István levele annyiban más, hogy az általa látott esetben a buszvezető észrevette a problémát és csípőből tüzelés helyett megtette, amit ilyenkor meg lehet tenni.

Ma esti (január 20. - a szerk.) történetemmel újabb példát szeretnék elmondani, hogy a buszvezetők - sokak véleményével ellentétben - nem a világ legrosszabb emberei. A mai eset rávilágított arra, hogy egy buszvezető egy hideg, esős éjszakán hibázik, de nem mentegetőzik, elismeri, majd úgy vezet tovább, hogy érződik rajta a lelkiismeret-furdalás.

bkvikarus.jpg

Fotó: BKV

Régóta "ismerem" a mai eset sofőrjét, hiszen mindig itt laktam, ő pedig itt jár legtöbbször. Egészen a Tél utcáig a maga sajátos módján vezette a 25-ös buszt, amelyen kb. heten utaztunk. Egy férfi és egy anyuka szállt le a kisgyerekével a második ajtónál. A lépcsőn kiderült, a gyerek önállóan nem tud leszállni, így az anyuka felkapta a gyereket, ami időbe telt, így az ajtó rájuk, de leginkább a gyerek kezére/vállára zárult.

Ekkor a gyereksírás és egy hangos "kurva életbe" mondat közepette az ajtók kinyíltak, a vezető pedig majdhogynem szó szerint kiugrott a buszból és rohant a középső ajtóhoz. Az indításjelző csak szólt és szólt, a vezető pedig folyamatosan elnézést kért. A "jól vagy?, minden rendben?, biztos?" kérdések ismétlődtek, majd három perc elteltével az ajtók bezáródtak és indultunk tovább.

Leszögezném, volt szerencsém kipróbálni, milyen a volán mögött ülni, és tudom, hogy van az a pont, ahol a leszálló a belső tükörből MÁR NEM, a visszapillantóból pedig MÉG NEM látszik. A gyereket pont ezen a ponton vette fel az anyuka, így a megtorpanás elég lehetett, hogy a vezető azt higgye, hogy ott már nincs senki. De a vezető nem mentegetőzött - nem fogta rá, hogy sötét van, arra se, hogy nem látta, arra se, hogy fáradt, mert már vagy 6-8 órája dolgozik, arra se, hogy rossz napja volt, egyszerűen semmire.

Rohant oda a síró kisgyerekhez, többször elnézést kért, ránézett az égre és széttárta a kezét. Egy anyuka számára nem hiszem, hogy van annál rosszabb, ha sír a gyereke. A vezető ezt is át tudta érezni - kívülről így tűnt.

Hogy mennyire fáj egy rád zárt ajtó? Nemrég egy Volvo buszon teszteltük, milyen érzés (persze annak az ajtaja visszanyílt önműködően). (Ebből azért lehetőleg senki ne csináljon rendszert - a szerk.) Nos, a Volvo ajtaja jobban megszorította a kezem, mint egy vérnyomásmérő, ezek után el tudom képzelni, milyen lehetett ez egy Ikarusszal egy kisgyereknek.

Vélhetően a vezető is átérezte a helyzetet, hiszen utána végig lassabban vezetett a késés ellenére, az ajtókat is úgy zárta, hogy legalább 3-szor tükörbe nézett, és időbe is tartott bezárni.

komment komment Címkék: buszvezető 25-ös busz rácsukta

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása