BKV-Figyelő

Nyílt levél a BKV Zrt-nek

BKV figyelő.hu

2008.05.22
14:52

Tisztelt BKV Zrt!

A mai napon visszakerestem a villamos kisiklása után általunk írt cikkeket, és visszakerestem Sz. László úr levelét is, amit a BKV Villamos Vasútbiztonsági Csoport vezetőjeként írt nekem a hivatalos, BKV-s e-mail címéről. Érdekesnek tartom, hogy a BKV Zrt. a blogon megjelent adatokat felhasználva tett feljelentést, és a BKV-figyelőn tudták meg azt is, hogy a villamos nem véletlenül, hanem a sínekre szándékosan került papírköteg miatt siklott ki. Felfoghatatlan, hogy mi, civilek többet tudtunk az eseményekről, mint maguk és a rendőrség, az egyik helyszínen lévő graffitis kilétét is felfedtük, aki később bevallotta, hogy a helyszínen volt és ő is firkált a villamost, ezek után önök egy köszönő levelet sem küldtek nekünk.

Úgy érzem, hogy a nálunk lévő összes adat, melyet önöknek kérésre átadtunk segítette a nyomozást, és hiteles, pontos adatokkal szolgáltunk, így a felhívásuknak eleget tettünk, jogosan reklamálunk azért, mert „elfelejtettek” köszönetet nyilvánítani.

Vagy önök esetleg ezt máshogy látják? Nem volt elég hiteles adat a villamos firkálást bemutató videó? Nem voltak hitelesek azok a szövegek, amiket graffitis fórumokról másoltunk ki, melyeken az egyik elkövető bevallja, hogy a helyszínen volt és firkálta a villamost? Ez az ember később azt is bevallotta, hogy tudja, ki tette ki az újságokat a sínekre. Pontos adatot, nevet, irányítószámot és telefonszámot adtunk az egyik feltételezett elkövetőről, már akkor, amikor önök csak találgatták, hogy miért siklott ki a villamos. Mit kellett volna még tennünk?

Úgy hiszem, hogy civilként így is sokat segítettünk önöknek és a rendőrségnek is. Innentől a rendőrség feladata volt, hogy az egyik, általunk feladott firkálót kihallgassa, és elfogják az elkövetőt. Civilként többet nem tehettünk. Kérem, írják meg, hogy önöknek mi számít nyomravezető adatnak, ha ez nem?

Sajnálattal olvastam a Népszabadság c. napilapban, hogy a blogom szerkesztői ellen jogi lépéseket fontolgatnak. Sajnálom, hogy egy újságból kell erről értesülnöm, és lehetőséget sem adtak soha az együttműködésre. Továbbra is hiszek abban, hogy a BKV-figyelő jó kommunikációs csatorna lenne az utasok és a BKV között, hisz messze menőleg  minket olvasnak a legtöbben, és innen próbál tájékozódni napi szinten már több ezer utasuk.

Felhívnám a figyelmüket, hogy a BKV-figyelő szerkesztőit az önök által ígért 100 ezer forint kevésbé érdekli, hisz ezt a pénzt akkor sem tartottuk volna meg, ha valamilyen csoda folytán minket is részesítettek volna a nyomravezetői jutalomból. A pénzt egy Koraszülött Mentőszolgálatnak ajánlottuk volna fel, bízva abban, hogy ezzel a kevés kis pénzel, hozzájárulhatunk legalább egy gyermek gyógyulásához. Természetesen megértem, hogy önök szerint ez a pénz a rendőröknél jobb helyen van, hisz munkájukkal biztosan kiérdemelték azt. Örülök annak is, hogy a nyomozócsoport négy nyomozóján felül találtak még egy ötödik embert is, aki kivehette részét a jutalomból.

Alant elolvashatják a saját közleményüket, melyben foglaltaknak nem tettek eleget, Sz. László úr levelét és a díjkitűzésről és a kötelességeikről összegyűjtött fontos tudnivalókat. A szövegekben az általunk fontosnak tartott részeket vastagon szedtük.

Az olvasóim nevében is további jó munkát, és egészséget kívánok önöknek!

szerk.
BKV-közlemény:
100.000 forint a nyomravezetőnek

A BKV Zrt. 100.000 forint jutalmat ajánl fel azoknak, akik érdemi és hasznosítható információval hozzájárulnak a Társaság járműveit rongálók utáni nyomozás sikerességéhez. Az ilyen esetek felderítésének hatékonysága érdekében az a szemtanú, aki segíteni szeretne ebben a kérdésben, bejelentést tehet a közlekedési társaság e célból létrehozott e-mail címén is, a graffitimentesbkv@bkv.hu-n.

Március 20-án este 21.00 óra után ismeretlenek kisiklatták és megrongálták az egyik 56-os jelzésű villamost a Fehérvári úton, mint arról már korábban tájékoztatást adtunk. A jármű utasokat szállított, de szerencsére személyi sérülés nem történt. Az eset után a Társaság helyszínelői és a rendőrség is megvizsgálta a helyszínt. A BKV Zrt. ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett a XI. kerületi rendőrkapitányságon.

Társaságunkra különösen nagy terhet rónak a járművek utasterében és külső burkolatán, illetve az állomásokon keletkező, vandalizmus, graffitik, rongálások által okozott károk. Ezeknek a helyreállítására évente átlagosan 100-120 millió forintot költ a BKV.

A tetten ért személyek, vagy ismeretlenek ellen természetesen minden esetben feljelentést tesz a Társaság. Ezúton köszönjük meg a közreműködését, segítségét mindenkinek, aki hozzájárult az elmúlt időszakban a bűncselekmények tetteseinek könnyebb azonosításához.

Kérjük tisztelt utasainkat, hogy amennyiben ilyen esetet észlelnek, hívják a rendőrséget, vagy a BKV Zrt.-t a 06-80-40-66-88-as ingyenes zöld számon, valamint küldhetnek e-mailt is a graffitimentesbkv@bkv.hu címre.

Aki hiteles, nyomravezető információval szolgál a rendőrségnek és a Társaságnak, 100.000 forint jutalomban részesül. Összefogásra van szükség annak érdekében, hogy felelőtlen rongálók ne veszélyeztethessék az utasok épségét, és ne okozhassanak kárt a közösségi közlekedésnek.
 
Budapest, 2008. március 28.

Budapesti Közlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság
A Villamos Vasútbiztonsági Cs. levele:
T. BKV-figyelő!

Sz. László vagyok, a BKV Villamos Vasútbiztonsági Csoportjának vezetője. A március 20-i kisiklás után nem sokkal hivatalból a helyszínre érkeztem, és megdöbbentett az a látvány, ami ott fogadott. Különösen az a hátborzongató, hogy milyen következményei lehettek volna az eseménynek. Másfelől megdöbbentő volt a teg-elők keserű humora, ahogy saját nevükre dedikálták, összefirkálták a keresztbe fordult villamost.

Bár a kerületi rendőrség hivatalból foglalkozik az üggyel, mi sem nyugodtunk, élénken követtük a témával kapcsolatos írásokat a bkvfigyelo.blog.hu oldalon. Már most szeretnénk megköszönni azt a kutatómunkát, amellyel segítettétek körvonalazni a firkászok kilétét, és amiből az sejthető, hogy a kisiklást okozó újságkupac nem véletlenül került a vágányra.

Amennyiben a blog-oldalon lévő dokumentumokon kívül még van más, bizonyító erejű adat, kérlek, osztd meg velem, mert készítünk egy összeállítást a tényekről és a teóriákról, amit a BKV részéről hivatalosan a rendőrség részére át szeretnénk adni.

Másfelől főnököm, a Forgalmi Főmérnök úr kezdeményezte, hogy vegyük fel Veled személyesen a kapcsolatot, kicsit lássátok a cég belső életét, megmutatnánk a főmérnökség, a vasútbiztonság munkáját, esetleg egy-egy teleplátogatás is beleférne.

Segítségedet előre is köszönve: Sz. László, Villamos Forgalmi Főmérnökség, Vasútbiztonsági Csoportvezető
A díjkitűzés:
592. § (1) Ha valaki meghatározott teljesítmény vagy eredmény létrehozójának nyilvánosan díjat ígér, a díjat köteles kiszolgáltatni annak, aki a megszabott követelménynek eleget tett. E kötelezettség akkor is terheli, ha a teljesítményt vagy eredményt a díjkitűzésre tekintet nélkül hozták létre.

(2) Ha a megszabott követelménynek többen együttesen tettek eleget, a díjat közöttük közreműködésük arányában, ha pedig ezt nem lehet megállapítani, vagy a követelménynek többen külön-külön tettek eleget, egyenlő arányban kell megosztani.

(3) A díjkitűzésre irányuló ígéret visszavonása csak akkor érvényes, ha a díjkitűző a visszavonás jogát kifejezetten fenntartotta, és a visszavonás az eredmény megvalósulása előtt legalább ugyanolyan nyilvánosan történt, mint a díjkitűzés.

Most érkezett:


Kedves olvasók! Úgy tűnik a BKV-nál még ennél a szintnél is van lejjebb. Ma a Mozgásban magazin egyik szerkesztője keresett meg, hogy a BKV-s újságban beszámolnak a villamos kisiklásának ügyéről és gondolom a díjkiosztóról is. A segítségemet kérték, hogy adjam oda a blogon szereplő egyik képet. Hát olyan ideges lettem, hogy messze elhajtottam szerencsétlent. Alant ez a levél olvasható.

Kedves G. Mihály!

A BKV Mozgásban magazinjában megjelenik egy cikk az 56-os villamos kisiklatásáról, és az alábbi linken http://bkvfigyelo.blog.hu/2008/03/21/kisiklott_egy_villamos_a_fehervari_uton  szereplő egyik képet (amelyen felülről látszik a kisiklott szerelvény) szeretnénk megjelentetni az újságban. Természetesen a fotós nevének feltüntetése mellett. Lehetséges volna? Ha igen, kérem, küldje meg a fotós nevét. Sajnos a dolog viszonylag sürgős, azaz, ha megkaphatjuk a kép megjelentetésére az engedélyt, akkor erre fél órán belül szükségünk volna. Remélem, gépközelben van.

Köszönöm, várom, üdvözli:
XY
UPDATE1: Az újság szerkesztőjével közben levelet váltottam. Az Ő kérésére ezt itt elolvashatjátok:
Kedves G. Mihály!
 
Az imént már ismételten elküldtem egy órával ezelőtti levelemet, melyben köszönettel lemondtam az Ön segítségéről, miután nem érkezett válasz. Nem tudom, kinek szól a „maguknak”, a magazin szerkesztőjeként, „kollegaként” kerestem meg. Sajnálom, hogy ez ilyen indulatokat váltott ki Önből. Egyébként a díjazásról nem lesz szó a mostani számban, cikkünk az eset hátterét, a baleset bekövetkezésének okait deríti fel. Természetesen tiszteletben tartom kérését.
 
Üdvözli:
Sz. Anna
szerkesztő
Kedves Anna!

Köszönöm levelét. Sajnos délelőtt nem voltam internet közelben, ezért nem tudtam válaszolni levelére, szerkesztő kollégáknak pedig a postafiókhoz nincs hozzáférésük. Sajnos a menedzsment hozzáállása miatt semmilyen segítséget nem nyújtok a BKV Zrt. számára.

Természetesen erről nem Ön tehet, és azt is megértem, hogy Ön csak újságíróként keresett meg engem, de számomra akkor is abszurd egy ilyen helyzetben ilyen kéréssel megkeresni valakit.

Elnézését kérem, ha előző levelemben megbántottam Önt, nem ez volt a célom.

További kellemes napot kívánok Önnek!
G. Mihály

komment komment Címkék: budapest cikk bkv levél blvfigyelo

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása