BKV-Figyelő

Elaludni veszélyes

Király Dávid

2014.02.12
14:59

Naponta hallunk telefonért kivágott nadrágokról, hátizsákból kiemelt pénztárcákról. Sajnos a budapesti tömegközlekedésnek része az állandó zsebtolvajlás, amely különösen az éjszakai járatokon jellemző. László már többször pórul járt.

Szeretném a blogon keresztül felhívni mindenki figyelmét, hogy az elmúlt időszakban jelentősen megszaporodtak a lopások a 923-as buszon és a 6-os villamoson az éjszakai órákban. Engem az elmúlt két hónapban háromszor zsebeltek ki az említett két járaton mert elaludtam, kollégáim közül is sokan jártak hasonlóan akik errefelé közlekednek.

combino_mti.jpgFotó: MTI

Nem az éjszakai élet áldozatai vagyunk, hanem a fáradtságé. Budafokon dolgozom 12 órás műszakokban, de gyakori, hogy 1-1 túlórát még ráhúznak, így nehéz az utazás során ébren maradni. (Volt már rá példa, hogy emiatt tovább is utaztam, de ez legyen a legnagyobb probléma.)

Legutóbb egy hete jártam így. Az ellenőrök ébresztettek azzal, hogy látni szeretnék a jegyemet, vagy bérletemet. Mikor keresni kezdtem, nem találtam, a pénztárcám és az irataim is eltűntek, pedig belső zsebben voltak. Szerencsére megúsztam azzal, hogy leszállítottak, de volt kollégám, aki hasonlóan járt és köztereseket hívtak rá, akik elő állították, mert nem tudta magát igazolni.

Három éve dolgozom a cégnél és azóta így járok haza minden nap az éjszakai vagy hajnali órákban - műszaktól függően. Láttam már olyan esetet, hogy egy fiatal társaság tagjai egy alvó vagy bóbiskoló embert lefújtak valamivel, majd átkarolva többen - mintha a társaság tagja lenne - leszálltak vele. Egyszer, mikor odamentem egy ilyen helyzetben, kést is rántottak.

Átlag hetente egyszer fogok ki olyan járatot, ahol balhéznak, de sem a sofőr, sem a jegyellenőr, sem a biztonsági szolgálat nem intézkedik. Az a furcsa, hogy a 6-os villamoson és a 923-as buszon van éjszakai biztonsági szolgálat, állandó jegyellenőrzés, a villamosok meg be vannak - elvileg - kamerázva! (Olvasónk ezen a ponton téved, a Combinókat csak a közeljövőben kamerázzák be, jelenleg a közbeszerzés zajlik - a szerk.)

Természetesen a feljelentést minden egyes alkalommal megtettem, de előrelépés eddig egyik esetben sem történt. Ha ilyen dolgok megtörténhetnek, mi értelme a biztonsági szolgálatnak (és a kameráknak). A megoldás az lehetne, ha több kollégával összeállnék és egyszerre mennénk haza. Valóban többen is járnak errefelé, de sajnos nem egyszerre végzünk. De ha többen is lennénk az se biztos, hogy megoldás lenne, mert egy 12-14 órás műszak után nehéz talpon maradni.

Jeleztük a problémát a főnökünknek, és kezdeményeztük, hogy úgy alakítsa át a műszakokat, hogy csúcsidőben tudjunk hazamenni de őt nem érdekelte: "akinek nem tetszik keressen másik munkahelyet!" De meglátásom szerint nem is a főnököm dolga lenne megoldani a hazautazás biztonságát, hanem a BKK-nak! Főleg úgy, hogy nem kevés pénzért (kamerarendszert és) biztonsági szolgálatot tart fenn.

komment komment Címkék: biztonság lopás tolvaj éjszakai járat

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása