BKV-Figyelő

Buszsofőröket keres a BKV a sztrájk napjára

BKV figyelő.hu

2007.08.25
21:38

Buszsofőröket keres a BKV egy napra, extra fizetésért. Szeptember 4-ére, a sztrájk napjára újsághirdetésekben toboroznak autóbuszvezetőket. Így szeretnék megakadályozni, hogy teljesen leálljon a főváros tömegközlekedése. A szakszervezet szerint az utcáról behívni buszsofőrt balesetveszélyes. És nem értik azt sem, hogyha a pótsofőröknek van pénz extra fizetésre, akkor miért nincs a dolgozók fizetésemelésére.

Versenyképes fizetést ígér hirdetésében a BKV azoknak, akik egy napra beállnak buszt vezetni. Azok helyett, akik épp ezért, a versenyképes fizetésért sztrájkolnának. A közlekedési cégnél nem látnak ellentmondást.

„Aki sztrájkol, annak nem jár bér, így a vállalat jelentős bértömeget takarít meg aznap, ha valóban lesz sztrájk. A megtakarított bértömegből bőven tudjuk fedezni bármiféle pótlék költségét, tehát ez nem okoz sem plusz kiadást, sem veszteséget a cégnek” – mondta Regőczi Miklós, a BKV vezérigazgató-helyettese.

A BKV több országos napilapban jelentett meg hirdetést. Szeptember 4-ére, egy napra, a tervezett sztrájk időpontjára keresnek buszsofőröket. Így szeretnék megakadályozni azt, hogy lebénuljon a főváros közlekedése. Az egynapos álláshoz elég egy autóbuszvezetői jogosítvány és egy egészségügyi vizsga. A szakszervezet szerint utcáról felvett sofőrökkel balesetveszélyes közlekedni.

„Mert ez nem úgy működik, hogy egy egyszerű autóbuszvezetői jogosítvánnyal bárki tömegközlekedési járművet vezethet. Hogy ez megtörténjen, azt megelőzően különböző vizsgát kell letennie, oktatásban kell részesülnie, sőt, helyi ismeretet is el kell sajátítani. Enélkül az utasok szállítása felelőtlen döntés” – mondta Nemes Gábor, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetei Szövetségének alelnöke.

A BKV-nál azt mondják: tanfolyam lesz, egy- vagy kétnapos, és extra fizetés is. Míg egy buszvezető átlagosan 10 ezer forintot keres naponta, a pótsofőrök 30 ezret kapnak majd. Igaz, ezzel a tanfolyamon eltöltött időt is kifizetik.

Forrás: RTL klub

komment komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása