BKV-Figyelő

Minőségi visszalépés

BKV figyelő.hu

2007.11.21
10:19

Kedves BKVFigyelő,

Gyakran járok 28-as villamossal. Nemrégiben a 28-as vonalán erős minőségi visszalépés történt, a normális kocsikat felváltották  minősíthetetlen állapotban lévő, torkavéres szörnyetegekkel, mint például levelem tárgya, az 1440-es számú vili. (Sínészek és -rajongók bizonyára a típusokat is azonnal megnevezik, én nem vagyok jó ebben a témában.)

Kedvenc 1440-esünk ugyanis valami iszonyatos krehács, fülsiketítő, hallóidegremegtető módon borzolja az utasok idegeit. Nem kíméli az utasok hallását, bő kézzel-torokkal-mikrofonnal ontja magából a csikorgó-sípoló-üvöltő decibeleket, hosszú-hosszú kilométereken és még hosszabb perceken át. (S ugyebár a Kőbányai út egy részét hősünk tempóján még egy lábfájós, kedélybeteg csiga is túltesz.) De legalább ő hörög és sikítózik, utasaink füle és hallóidege meg leesik az igébybevételtől.

Kézenfekvő, hogy az utas a vezetőhöz járul, s elrebegi (ilyen decibelek mellet inkább üvölti) óhaját, miszerint: "Kérjük szépen, kapcsolja ki a mikrofont!" de a szimpatikus hölgy sajnálattal közli, nem tudja, nem lehet. Több ilyen próbálkozás is zajlott a jó 25 peces út alatt, az előbb érkezük csendeskén bajszuk alá mosolyogtak.

Vajon a vezér hogyan tud rendesen a vezetésre koncentrálni ily őrült zajhatásban? Komolyan megsajnáltam őt.

Próbáltam körülnézni, felmérni a zajhatás lehetséges okait. (Azon kívül, hogy a jármű mínuszba amortizált, rozsdatemetőbe való vacak.) Nos, egy kívülálló, s önmagában is zavaró okot megleltem laikus szemmel is: a vilin borzalmas cúg uralkodott egy felhúzhatatlan ablak okán. Ez (azon túl, hogy faggyal teríttett járdák idején emberre sem túl egészséges - bizonyára a mikrofonra is szép zajt lehellt...)

S most, miután frusztrációm valamelyest kiírtam magamból, kérdezem az igen mélyen tisztelt BKV-t: nem lehetne teendőik mellett, az ilyen, szerintem könnyen javítható hibákat orvosolni, s nem borzolni tovább a t. utazóközönség idegeit?

Mert, erre én vagyok a tanú, egy-két utastársam majdnem tettlegességre vetemedett ma hajnalban, szegény, kicsi, roggyant vili ellen. (Magam részéről csak a BKV fejeseit ültetném fel, kb. 3 órára erre a járműre, mert nem vagyok túl szőrösszívű egyed.)

Polygala

komment komment Címkék: budapest bkv villamos észrevétel

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása