BKV-Figyelő

Fogócskáznak az ellenőrök

BKV figyelő.hu

2008.01.21
13:39

Tisztelt BKV!
 
Egyetemistaként nap mint nap járom a várost, amihez a BVK járatait veszem igénybe. Amikor utazom, naponta minimum 8 alkalommal szállok fel és le. Minden hónapban veszek bérletet, ezért úgy gondolom, hogy jogosan panaszkodhatok az ellenőrök munkájával kapcsolatosan.
 
Általános tapasztalatom, hogy az ellenőrök nem végzik rendesen a feladatukat.
- Az esetek 50%-ában a metróbejáratoknál állók meg sem nézik a bérleteket!!! Egyszerűen csak ott állnak, néznek jobbra-balra, háttal állnak, beszélgetnek egymással, vagy ismerőssel, vagy a Princess Pékségek épp pihenő alkalmazzottjaival (Nyugati metrómegálló, villamos felőli lejárat).
- Gyakran látok lent szájkosár nélkül kutyát. Véleményem szerint a kistáskában tartott kutyának is szájkosarat kell hordania, elvégre az is kutya, még ha néha cicának is tűnik. A saját lábán közlekedő kutyákról nem is beszélve. Szájkosarat mindegyiknek! Kivétel persze a vakvezető kutya....
- Fent "ellenőriznek", lent meg kéreget és énekel valaki, vagy fent "ellenőriznek", lent meg a székeken alszik a hajléktalan. Elméletileg mind a kettő tilos!! Ebben az esetben én sem vagyok köteles a bérletemet felmutatni, úgy gondolom.
- Néha túlkapások is vannak, sajnos. Még szeptemberben a 4-6 villamos viszonylaton több esetben is találkoztam olyan szerelvénnyel, amiben 5-6 ellenőr volt, és minden megálló után megnézték mindenki bérletét. Amikor szóvá tettem, hogy már 3szor mutattam, akkor pedig bunkó módon reagáltak: Ne pofázzak, jobban tudja mit csinál, stb. Nem hiszem, hogy az utasok zaklatása lenne a dolga.... Szerencsére ezzel a rémes ellenőrzési metódussal azóta nem találkoztam.
- Gyakran minősíthetetlen módon "kérik" (ha kérik) a bérletet.
- A villamosról nem szállítják le a kéregetőket (se az ellenőr, se a sofőr). Szerencsére egyre ritkábban találkozom ilyen esettel, de pl. a Combinokon a sofőr nyugodtan leszállíthatná a két fakockával a kezében közlekedőt, ugyanis biztos vagyok abban, hogy látja, mikor száll fel, elég feltűnő ahhoz.
- A nyugdíjas kinézetűektől nem kérik el a nyugdíjasigazolványukat! Pedig nekik az a "bérletük" akkor mutassák fel ők is!
 
Szerencsére találkozom rendes, tisztességes ellenőrrel is, aki elkéri a jegyet-bérletet, majd megnézi, és megköszöni!!!! Aki, ha megnézi a matricát a diákigazolványon, azt is rendesen kéri, és nem azt mondja, hogy: Matrica, hö? Aki elkéri a nyugdíjasigazolványt is, majd ha tényleg elég idős utasról van szó, jó egészséget kíván. Sajnos azonban a rendes, dolgos ellenőr a ritkább eset. Ha ilyenekkel találkozom, szívesen adom oda a bérletemet.

Ami azonban e levelem megírására késztetett, ami igazán "kiverte a biztosítékot", hogy tegnap estefelé, azaz 2008. január 11. péntek 17.50-17.55 tájban a Deák téren a kisföldalattit "ellenőrző" ellenőrök fogócskáztak!!! Kérem szépen, igen fogyócskéztak, kergetőztek, fel-le a lépcsőn. A bérletemet felmutattam, de minek, mert nem nézte konkrétan senki, és ahogy a lépcsőn mentem a szerelvényhez, 2 ellenőr elrohant mellettem nevetve-szaladgálva, talán még azt is kiabálták egymásnak, hogy "te hülye". Ezt nem hagytam szó nélkül, utánuk szóltam, hogy Kérem, mi elég sok pénzt fizetünk azért, hogy maguk itt fogócskázzanak, ahelyett, hogy a dolgukat végeznék. De nem hallották meg, mert 10mp múlva már ott se voltak, átfutottak a másik lépcsőre. Nézzék meg nyugodtan a biztonsági kamerák felvételeit, azon ott van, tisztán és láthatóan, hogy mi is történt.
 
Nem vitatom, hogy mennyi a jegy/bérlet ára. Tényleg nem megfelelő az ár-érték arány, ha a buszok tisztaságát, az géppark korát és a szolgáltatások zömét nézem, de ezt nem hozom fel, mindenki tudja, hogy miért van ez így. Mondjuk, hogy örökség. De az ellenőrök munkája nem tartozik ebbe a körbe!! Ha nem dolgoznak rendesen, fel kell mondani! Van éppen elég nem csak 8 általánossal rendelkező munkanélküli, akivel pótolhatók, bár ha elterjed a híre, hogy tényleg felmondás jár a hagyag munkáért, akkor úgyis megoldódik minden.
 
Kérdem én, nem lehetne a munkájukat rendesen végző ellenőröket alkalmazni? Olyat, aki rendesen ledolgozza a napi x munkaidőt, közben nem cseverészik, nem bunkóskodik, nem piszkálja a békés utast, nem unatkozik látványosan, tisztességesen viselkedik, és megakadályozza az utazási feltételekben rögzítettek megszegését???? Elvégre az ő munkájukért is mi fizetünk!!
 
Legyenek ellenőr-ellenőrök!!! De ne hivatalos szerelésben, és ne olyan személyek, akiket mindenki ismer! Legyenek mindennapos ruhában, átlagember-kinézetű személyek, akik arra járnak, amerre a szolálati utasítás szerint ellenőrzés van. És ne állandó szerződéssel, mert akkor hamar felismerik őket és már messziről tudják, hogy közeledik-közlekedik.
 
Kérem, indítsanak vizsgálatot az ügyben, és értsítsenek az eredményekről.
 
Köszönettel, BZS

komment komment Címkék: budapest bkv utas észrevétel ellenőrök

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása