BKV-Figyelő

A Telekomot pénzelte a BKV

BKV figyelő.hu

2008.02.28
17:02

Egy közpénzeket évek óta feleslegesen szóró szerződés mögül sikerült kihátrálnia a BKV-nak, ám a politikai szálakkal gazdagított pletyka szerint csak azért, mert az üzletre másoknak fáj a foga - írja e heti számában a Figyelő.

Rettentő indulatok feszülnek a BKV Zrt. és a Magyar Telekom-csoportba tartozó IQSYS Zrt. vezetői között. Legalábbis ez olvasható ki a business-konform megfogalmazású hivatalos nyilatkozatok mögül, ahol már a felek teljesen eltérően láttatják a történteket. Havi nettó 257 millió, azaz évi 3,08 milliárd forintos üzletről van szó – informatikai outsourcing címén a Figyelő információi szerint ezt az összeget fizette több mint öt éven keresztül a BKV a Magyar Telekom-csoportnak (jelenleg az IQSYS-nek, korábban a társaságba időközben beolvasztott T-Systems Hungarynek).

Az ősbűn

Az informatikai szolgáltatások kiszervezéséről szóló szerződést 2001-ben kötötték meg. A megállapodás arról rendelkezett, hogy a T-Systems tíz év alatt összesen 29,96 milliárd forint szolgáltatási díjat kap, amely nagyjából egyenletesen emelkedett az első évek 2,5 milliárd forintos összegéről az utolsó évek 3,5 milliárd forintjáig. A tervekhez képest később aztán még inkább felkúsztak a díjak, például a vártnál magasabb infláció miatt. Emellett a T-Systems 6,15 milliárd forintot fizetett a BKV-nak az informatikai eszközökért és „bizonyos ipari jogoknak” elnevezett know-how-ért.

Váratlan lehetőség

2007-ben azonban az új vezetés átvilágította a szerződéseket, majd arról tárgyalt a T-csoport vezetőivel, miképpen lehet ezt a számukra előnytelen és aránytalan szerződést módosítani. Hosszú egyezkedés után váratlan jogi lehetőség csillant fel a BKV előtt, ugyanis januárban kiderült: még 2007 júniusában felszámolást rendeltek el a T-Systems Hungary ellen. Ez az outsourcing szerződés értelmében rendkívüli felmondási okként szolgálhatott.

A Figyelő egyes forrásai szerint mindezért az új vezetésnek „glória” jár, hiszen a magyar adófizetők pénzét éveken át egy, a közlekedési társaság számára hátrányos szerződés alapján szívta el a német érdekeltségű cég, így. Az ellenérdekeltek azonban arra gyanakodnak, hogy a szocialista érdekkörbe sorolt BKV – bár valóban alacsonyabb áron kapja majd meg a szolgáltatást – valójában azon mesterkedik, hogy ne a T-csoportnak, hanem baráti kezeknek fizethessen, s ha lehet, akkor tovább is, mint 2011.

Ki nyerheti meg a továbbra is nagy üzletet?

A sajtóban felröppent hírek szerint ugyanis hiába írt ki új tendert a BKV a informatikai szolgáltatásokra, s arra hiába érkezett 17 pályázat, a vállalat a Synergon Nyrt.-vel szeretné megkötni a szerződést. Az Albrecht Ottó és a Pannonplast mint Synergon-főtulajdonosok mögött a szocialista körökkel többször hírbe hozott Leisztinger Tamást sejtető írásokat a Synergon felszólítása nyomán azonban helyreigazították.

Egyelőre nem lehet tehát tudni, ki nyeri a tendert, de a vállalatnak hat hónapon belül döntenie kell, mivel akkor kerülne vissza hozzá a teljes informatikai üzemeltetés. A Figyelő által megkérdezettek szerint érdemben az IBM, az EDS, a Unisys, illetve az Albacomp és a Synergon lehet esélyes a szolgáltatói szerződésre. Az egyes pályázatok pontos árajánlata nem ismert, de a közlekedési vállalat munkatársai annyit elárultak a Figyelőnek, hogy számottevően kevesebb pénzért érdemben több szolgáltatást szeretnének kapni az új pályázat végén.

(A T-Systemsszel kötött szerződés részleteiről, az ipari jogoknak nevezett beárazásokról, a felmondási egyezkedésről, illetve a  politikai szálakról a Figyelő csütörtökön megjelenő számában olvashatnak.)

Forrás: FN

komment komment Címkék: budapest telekom bkv pénz fn

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása