BKV-Figyelő

Ma lebénul Budapest

BKV figyelő.hu

2008.04.06
18:22

UPDATE5: 2008. április 7. BKV-sztrájk!


Olvasd az index percről percre frissülő rovatát! Képekkel, információkkal. Aki az eseményekhez szeretne hozzászólni, az ebben a postban egész nap megteheti!

Tovább az Indexre >>>
Tovább a hozzászólásokhoz >>>


UPDATE 17:22: A BKV csődje nagyobb probléma, mint a félnapos sztrájk
Délután ötkor folytatja a tárgyalást a szakszervezetek és a BKV-vezetése. A szakszervezeti vezet? nem számít áttörésre, de nem akar nyilatkozni arról, folytatódhat-e a sztrájk.

Hétf? délután öt órakor ül le újra tárgyalni a BKV és a hétf?i sztrájkot szervez? szakszervezetek.

Nemes Gábor szakszervezeti vezet? (Cinasz) szerint az álláspontok mozdulatlansága miatt egy félórás ülésre lehet számítani, de arról, hogy mikor folytatják a sztrájkot, ha egyáltalán folytatják, "nem ma születik döntés".

Korábban a BKV-s szakszervezetek nem zárkóztak el attól, hogy folytassák a sztrájkot, de az ezzel kapcsolatos híresztelésekről Nemes az Indexnek nem akart nyilatkozni.

A cikk folytatása megtalálható az Indexen.
Erre tovább! >>>


13:00, a sztrájk véget ért.

Tolcsvay László - Az első villamos


"Az első villamos már elindult felém
Csilingel amerre jár
Az első villamosra vár a napsugár
Hmhm"

Tegnap késő délután óta dolgoztunk azon, hogy mindenki a kellő tájékoztatást megkapja a mai sztrájkról. Köszönjük a sok hozzászólást és a rengeteg látogatást!

Jöhet a következő sztrájk?


Nem tudunk a szakszervezeti vezetők fejével gondolkodni, elképzelhető, hogy egy újabb sztrájk mellett döntenek – mondta Balogh Zsolt, a BKV megbízott vezetője az Indexnek, amikor a sztrájk utáni tárgyalások várható fejleményekről kérdeztük. Úgy tudjuk, a BKV-sok részéről felmerült, hogy ha ismét eredménytelenül zárulnak az egyeztetések, újabb, akár 24 órás munkabeszüntetéssel próbálnak további nyomást gyakorolni a cégre és fenntartóira. A délutáni tárgyaláson Hagyó Miklós, főpolgármester-helyettes képviseli a finanszírozói oldalt.

Fontosabb információk:

Elindultak a végállomásokról a metró, a kisföldalatti és a HÉV szerelvényei, miután délután egy órakor véget ért a hajnalban kezdődött munkabeszüntetés a BKV-nál. Az első villamosok , trolik és autóbuszok fél kettő előtt indulnak el a garázsokból. A teljes felszíni közlekedés várhatóan délután 4 óra körül áll helyre. (FH)

Index

12:27 Egy, csak egy legény van talpon a vidéken




Az Index képeken mutatja be az egyetlen közlekedő 18-as villamost, és annak vezetőjét. Legénynek nem legény, de egyedül van, az biztos! Kattints a képre, galéria nyílik!


Ellenőr:
"A közhangulat szerinted milyen lenne délután?"

A BKV-figyelőnek egyszer már nyilatkozó ellenőr jelentette, hogy a délutáni műszakosok közül egyre többen vesznek ki mára szabadságot. Ebben közrejátszik, hogy műszakkezdésre nem tudnak beérni, és „félnek” a közhangulattól is.

Olvasó:
Helyzetkép a városból

Az egész város egy jó keveréke a reggeli csúcsforgalomnak, a napsütéses szombat délutáni sétálásoknak és a CriticalMass-nek. Csak az eső ne esne.

Én a biciklit választottam, mert Angyalföld-Kelenföld táv legyaloglásához túl korán kellett volna kelni.

Az autósok meglepően nyugodtak és előzékenyek. A volánbuszosok kevésbé: álló helyzetemben kettő akart elütni úgy, hogy kereszteződésnél a sávomban a vonal mögött álltam vagy két méterrel (Bartók Béla út - Tétényi út csomópont, egy Bakony Volános, a másodiknál már nem figyeltem csak az életemet mentettem.)

Amit láttam: 47-49V busz, vagy három darab a Bartók Bélán a Gellért tér felé, 114-es busz vagy két darab, és egy Ganz villamos a Csóka utcai remiznél.

Jött szembe: egy gördeszkás fiú, egy biciklis gyerek vállon vitt biciklivel, egy kiscsalád biciklivel (~8 év körüli gyerek sajáton), és láttam sok-sok embert busz- és villamosmegállókban várakozni. Na őket nevezném javíthatatlan optimistáknak.
--
Csaba

Index: "Inkább konflissal járnának"
A 7-es buszcsaládot tároló kelenföldi kocsiszínben a sztrájkoló sofőrök buszaik tarthatatlan műszaki állapotára panaszkodtak riporterünknek. "Inkább konflissal járnának, ha tudnák milyen állapotban vannak a buszok" - mondták. Állításuk szerint előfordult már, hogy fék nélküli járművet indított el.


UPDATE6: 7:26.
Hol és mennyi jármű jár jelenleg?

HÉV: 6 szerelvény jár az Örs vezér tere és Gödöllő között
    
Villamosok: 1-es vonalán 8 szerelvény, 14-es vonalán 5 szerelvény, 28-as vonalán 3 szerelvény, 18-as vonalán 1 szerelvény
    
Buszok: 73-as vonalán 4 busz, 239-es gyorsjárat vonalán 2 busz,

A néhány működő járatra sokat kell várni, hiszen normális menetrend szerint sokkal több jármű közlekedik rajtuk.

[Index]


UPDATE4: Térkép a 7-én közlekedő buszokról!
A térképért kattints ide!

 
UPDATE1: 19:32. Milyen buszok járnak hétfőn?
Jelen információk szerint a holnapi napon az alvállalkozók buszai közlekednek (VT-Transman, Nográd Volán). Ezek a következők: 13-as, 14-es, 30-as, 41-es, 41gyors, 50-es, 58-as, 87-es, 87A, 88-as, 113-as, 113A, 114-es, 120-as, 147-es, 150-es, 170gyors, 187-es, 250-es busz, a 83-as trolipótlók, valamint a 2-es villamospótló

A fenti adatok csak tájékoztató jellegűek. Átcsoportosítás esetén módosítás várható!

UPDATE3: A BKV nem hagyja az utasokat kényelem nélkül még a sztrájk alatt sem. Plusz bársony székekkel erősítenek. A képért köszönet Rockonak:)



Ha teheti, csendesen káromkodjon, hétfőn nehéz lesz munkába, iskolába, látogatóba menni a fővárosban és környékén. Nem fognak járni a metrók, buszok, villamosok, de még a vonatok jó része sem. Ha van biciklije, pattanjon rá, és tekerjen, ha a közelben lesz dolga, sétáljon egyet!

Visszautasították a BKV-vezetés legutolsó ajánlatát a szakszervezetek a vasárnapi tárgyaláson, így szinte már biztos, hogy lesz BKV-sztrájk hétfőn.

Várhatóan a BKV-vezetés most sem fogadja el a szakszervezetek által felajánlott elégséges szolgáltatásra tett javaslatát, miszerint nappal az éjszakai járatok közlekednének, vagyis várhatóan egyetlen BKV-járat sem fog elindulni hétfőn hajnalban.

A sztrájk egészen 13 óráig tart majd, a dolgozók ezután veszik fel a munkát, várhatóan csak az esti órákban állhat helyre a budapesti tömegközlekedés.

Mint Nemes Gábor, a Cinasz szakszervezet vezetője az Indexnek elmondta, a BKV nem készített újabb javaslatot a szombati két verzió óta, a vasárnapi tárgyalásra a második ajánlatot terjesztették a szakszervezetisek elé.

Eszerint a BKV-vezetés lemond a 300 fős létszámleépítésről, és ígéretet tesz a csődközeli helyzetben lévő BKV finanszírozási gondjainak megoldására, cserébe viszont augusztus 31-ig sztrájkmoratóriumra kötelezné a dolgozókat. Ha a finanszírozási gondok megoldódnak, akkor a szakszervezeteknek 2010 december 31-ig tartaniuk kellene tartani magukat a moratóriumhoz. Ezt a szakszervezetek nem fogadták el.

Nemes Gáborral a tárgyalások szünetében sikerült beszélnünk, szerinte a helyzet már nem fog változni. A szünet után ugyanis a BKV-nak választ kell adnia a szakszervezet követelésére, amit már korábban elutasított, ahogy elutasította a szakszervezetek által felajánlott elégséges szolgáltatásra vonatkozó javaslatot is.

Index

komment komment Címkék: budapest index bkv sztrájk információ bkvfigyelo

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása