BKV-Figyelő

Szmogriadó Budapesten

BKV figyelő.hu

2009.01.11
11:57

Elrendelte a szmogriadót Budapesten a főpolgármester. E szerint páratlan napokon csak a páratlan rendszámú járművek, míg a naptár szerinti páros napokon csak a páros rendszámú járművek közlekedhetnek. A levegő szennyezettsége az ország egész területén jelentősen megemelkedett, a környezetvédelmi tárca mindenkit óvatosságra int.

 



Vasárnap 11 órától életbe lép a szmogriadó Budapesten, az intézkedés visszavonásig érvényes - közölte a főpolgármester kora délelőtt.

Demszky Gábor elrendelte a gépjárműforgalom korlátozását Budapest egész területére. E szerint a naptár szerinti páratlan napokon csak a páratlan rendszámú járművek, míg a naptár szerinti páros napokon csak a páros és a 0-ára végződő rendszámú járművek közlekedhetnek (a rendszámtábla utolsó számjegye számít) a főváros közigazgatási határán belül. Ez alól kivétel az M0-ás fővárosi szakasza. Tehát vasárnap 11 órától a páratlan rendszámú, hétfőn a páros rendszámú autók közlekedhetnek Budapesten. A rendszámellenőrzést a rendőrség és a közterület-felügyelet végzi a riasztás alatt, és közlekedési szabálysértésnek számít, ha valaki nem veszi figyelembe a tiltást, a BRFK sajtósa azonban nem adott tájékoztatást az Indexnek arra nézve, hogy milyen intézkedésekre, szankciókra számíthat a lakosság.

Mentesülnek

A kialakult gázhelyzet miatt a főváros még a riasztási fokozatban sem kérheti az ipari fogyasztóktól az olajtüzelésű fűtőberendezések használatának korlátozását, így elsősorban a gépkocsi használat korlátozásával javítható a levegő minősége - írta a közleményben a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája. Ugyanakkor az elrendelt korlátozáson túlmenően a főpolgármester arra kéri a lakosságot, hogy a helyzet további romlását megelőzendő, lehetőleg szüneteltessék az egyéni gépkocsi használatot, különös tekintettel a kétütemű benzinmotorral és a dízelmotorral hajtott gépjárművek használatára. A saját gépjármű használata helyett a közösségi közlekedést részesítsék előnyben. Lehetőség szerint mérsékeljék a gépjárművek indokolatlan - álló helyzetben történő - alapjárati üzemeltetését.

A forgalomkorlátozások alól számos jármű mentesül, egyebek között a tömegközlekedési és a megkülönböztető jelzést használó járművek, továbbá azok, amelyek teljesítik a legszigorúbb környezetvédelmi követelményeket.

A helyi, helyközi és távolsági közösségi közlekedés (BKV, MÁV, Volán) járművei zavartalanul közlekedhetnek a főváros útjain. Nem érinti a korlátozás a megkülönböztető fény-és hangjelzéssel felszerelt, valamint a betegszállító, a beutalt betegeket, valamint az orvosi ügyeletet ellátó járműveket, továbbá a mozgáskorlátozott személyt szállító járműveket (amennyiben eredeti és érvényes parkolási igazolvánnyal rendelkezik és ez a szélvédőn keresztül jól látható).

Közlekedhetnek a tiszta gázüzemű és a hibrid hajtású autók, az OBD (fedélzeti diagnosztikai) rendszerrel ellátott EURO-5-ös vagy EEV, vagyis kiemelten környezetkímélő motorral szerelt dízel-hajtású autók. Ezeknek a gépjárműveknek a zöldkártyájában a 12-es vagy 13-as szám szerepel a környezetvédelmi osztály-kategóriában.

A kivételek közé tartoznak a DT betűjelű rendszámmal közlekedő diplomata járművek is.

Mentesülnek a korlátozás alól a szemétszállító, utak tisztítására szolgáló, víz-, gáz-, villamosenergia-, távhő- és távközlési szolgáltatást ellátó, a karbantartást és ellátást biztosító járművek, a köztisztasági és közegészségügyi feladatot ellátó járművek, továbbá a közszükségleti áruszállítás, polgári védelem, honvédség, rendőrség, katasztrófa elhárítás, az önkormányzatok és az ÁNTSZ járművei.

A szálló por


A korlátozás oka, hogy a szálló por napi átlagkoncentrációja a budapesti légszennyezettségi mérőhálózat monitorállomásain 2009. január 7-9. között elérte a tájékoztatási (75 mikrogramm/köbméter), majd a riasztási (100 mikrogramm/köbméter) fokozatot. Ez azt jelenti, hogy a hatóságok ilyenkor először figyelmeztetik a lakosságot a füstköd veszélyére és önkorlátozásra kérnek mindenkit. Ha ez eredményre vezet, a riasztás elmarad, vasárnap reggelre azonban a por átlagkoncentrációja Budapest legtöbb pontján meghaladta [1] a 150 mikrogramm/köbméteres értéket. A helyzet súlyosbodása miatt vezették be a korlátozás.

Fodor Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző meteorológusa az Indexnek elmondta, hogy a jelenlegi időjárási körülmények nem kedvezők, így jelentős javulásra a következő 24-48 órában nem lehet számítani. A szakértő tájékoztatása szerint jelenleg egy anticiklon van a Kárpát-medence fölött, ami miatt a magasabb légrétegekben meleg levegő található. Ez megakadályozza, hogy a földközeli levegő felemelkedjen és keveredjen a tisztább rétegekkel, ezért a poros, hideg levegő a földközelben marad.

Fodor Zoltán szerint vasárnap még biztosan érvényben marad a riasztás, hétfőn és kedden kismértékű javulás várható, ami esélyt ad arra, hogy riasztásról tájékoztatás fokozatra mérséklődjön a szmogriadó, de komoly javulásra csak a hét közepétől lehet számítani.

A főpolgármester már szombaton arra kérte a lakosságot és a közintézményeket, hogy elsősorban a sok légszennyező anyagot kibocsátó dízelautók és kétütemű járművek fővárosi használatát szüneteltessék.

Hatások

A levegőben szálló por izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést vált ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el.

A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja, különösen asztma, hörghurut esetében, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. Veszélyeztetettek a légúti és keringési betegségben szenvedők, csecsemők, gyermekek és időskorúak, aktív és passzív dohányosok, akiknek célszerű elkerülniük a nagy forgalmú útszakaszokat.

Egészségügyi szakemberek régóta sürgették, hogy a levegőminőségre és a szmogriadóra vonatkozó mérések körét terjesszék ki levegőben szálló porszemcsék mennyiségére is. A legkisebb, mikroszkopikus porszemcsékre tapadva rengeteg káros anyag jut a tüdőbe, és ragad meg ott tartósan. A helyzeten sokat rontott a dízelautók rohamos elterjedése is.

A környezetvédelmi, az egészségügyi valamint a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter közös rendelete, amely a mostani intézkedést lehetővé tette, és amely új, a korábbiaknál szigorúbb határértékeket állapított meg a szálló porra vonatkozóan. 2008. október 25-től lépett életbe. Ezzel az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon vannak érvényben a legszigorúbb levegőtisztasági határértékek, a többi tagállamban ugyanis a szálló por koncentrációja önmagában még nem okozhat korlátozást.

A szabályozás szigorúságát mutatja, hogy az elmúlt öt évben többször is el kellett volna rendelni a szmogriadót, ha a szállópor határérték is benne lett volna a rendeletben. Volt olyan év, amikor ötször, volt amikor hétszer. A környezetvédelmi ügyosztály tájékoztatása szerint, ha a mostani határértékek lettek volna, akkor lett volna olyan év, amikor két-három hétig is élt volna a riasztási fokozat. A rendelet októberi elfogadásakor a szakértők már figyelmeztettek rá, hogy várhatóan már télen elrendelik az első szmogriadót.

(Index)

komment komment Címkék: budapest bkv busz demszky autó szmog légszennyezettség

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása