BKV-Figyelő

Miért dohányzik a járművezető?

BKV figyelő.hu

2009.03.31
07:30

Nemdohányzó utasként rendkívül zavar, amikor a BKV egyes alkalmazottai az utasokat semmibe véve dohányozni kezdenek vezetés közben. Főleg egy olyan járművön, aminek a vezetőállása és az utastere nincs is rendesen elkülönítve. Más országokban már a kocsmákból is kitiltották a dohányosokat, nálunk még csak különböző szabályzások vannak, hogy mikor, hol lehet dohányozni.  BKV járműveken nem lehet, és ebbe a vezetőfülke is beletartozik. Akkor mégis miért dohányoznak a járművezetők? Megértem, hogy kevés a pihenő idő, de ez nem felhatalmazás arra, hogy bármilyen jogszabályt felrúgjanak, és károsítsák az utasok egészségét.

Tisztelt BKV!

Mai napon (2009.03.27.) utaztam a 1557-es számú 3-as (esetleg 62-es, az adott szakaszon mindkettő jár, és mindkettő hannoveri típusú) villamoson Zugló irányába (Kőbánya felől, a jármű 9:25 körül állt be az Örs Vezér tere Kőbányai oldal (Árkád) megállóba). A fülke közelében álltam, amikor is erőteljes cigaretta-szag csapta meg az orromat és ruházatomat. A zsúfoltság miatt nem tudtam elmenni a fülke közeléből sem, illetve a sofőrnek sem tudtam szólni, hogy legyen kedves eloltani. Mindemellett hallottam, amint hangosan telefonált is, de attól legalább nem lett büdös a ruhám.

Javítsanak ki, de úgy érzem - és nem csak a ruhám szagán, mely a cigarettától büdös lett -, sofőrjeik igazán fittyet hánynak azokra az emberekre, akiket szállítanak, egyfelől nem tisztelik őket, másfelől az egészségük és a BKV szabályzata sem jelent semmit számukra. A leírt esetet gyakran tapasztaltam az 1-es villamos vonalán is, ott szintén gyakori a vezetőfülkéből kiáramló cigarettabűz.

Kérdésem, hogy milyen módon szankcionálják az ilyen sofőröket, és mit kívánnak tenni azért, hogy az eset ne forduljon elő nemhogy gyakran, de egyáltalán sehogy? Egyszerűen nem tudom elképzelni, miért kell rágyújtani még a járműben, amikor nincs messze a végállomás, ahol úgy dohányozhat, hogy nem zavarja az utasokat vele.

A dolog már csak amiatt is bosszantó, mert minden hónapban becsületesen megvásárolom az egyre dráguló bérletet (ami számomra, mint munkanélküli, eléggé megterhelő), és ezért cserébe nem kaphatom meg a nyugodt és kényelmes utazás lehetőségét.

Miként várják el az utazóközönségtől, hogy betartsák a "játékszabályokat", ha azt Önök sem tartják be? A jegy és a bérlet egy szerződés KÉT fél között, amelyikben az egyik fél (Önök) megszegi azt, így a szerződés semmisnek is tekinthető. Innentől fogva jogtalannak tartom azt, hogy a bérletért ilyen árat kérjenek el tőlem, sokkal inkább szeretném, ha az utazás körülményeinek megfelelő árat állapítanának meg, nem csak számomra, hanem a többi utastársamra nézve is. Könnyen beláthatják, hogy kellő odafigyeléssel és a kellemes utazási körülmények megteremtésével jóval több utast nyerhetnének meg maguknak, így a hiányuk is kisebb lenne, sőt, a saját munkakörülményeiken is tudnának javítani, mert nem ideges, és a végletekig felzaklatott, kizsákmányolt és megalázott utasokkal kellene nap mint nap küzdeniük, hanem kiegyensúlyozottabb, elégedettebb emberekkel.

Kíváncsian várom válaszukat levelemre, és azt, milyen lépéseket kívánnak tenni az ügyemben, mely talán egy kis lépés az Önök társasága létében, de egy óriási ugrás a jobb körülmények és egy boldogabb, elégedettebb utasközönség irányába. Vagy fordítva. Mindegy, első lépésnek megteszi.

Tisztelettel: Csanak Balázs

komment komment Címkék: budapest bkv busz dohányzás villamos jármű utas panasz észrevétel vezető

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása